Οικονομία

Πλειστηριασμοί: Ποια γνωστά ξενοδοχεία έχουν πάρει τον δρόμο για το σφυρί (pics)

Ο ελληνικός τουρισμός προετοιμάζεται να καταγράψει ένα νέο θετικό ρεκόρ σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων κατά τη φετινή θερινή σεζόν, σηματοδοτώντας, όπως όλα δείχνουν, την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα μετά την τεράστια περιπέτεια της πανδημίας.

Σε αντίθεση με αυτό το κλίμα, υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που κυρίως λόγω των διαδοχικών κρίσεων, πρώτα με την πολυετή οικονομική κρίση και μετά με τον covid, οδηγήθηκαν στα… σχοινιά. Έτσι, ο χαμηλός τζίρος, σε συνδυασμό με τα δάνεια, έφεραν μια σειρά από μονάδες στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι περισσότερα από 35 ξενοδοχεία,-μέχρι τώρα-, όλων των κατηγοριών, σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί το επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μονάδες που βγαίνουν και ξαναβγαίνουν σε πλειστηριασμό καθώς δεν έχουν καταφέρει να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και «νεοεμφανιζόμενες».

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, η οποία δεν επηρεάζεται από τις εν λόγω διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης ενώ για αρκετά εξ αυτών έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα για την αναστολή των σχετικών πλειστηριασμών.

Το Five Senses Hotel
Το Five Senses Hotel βρίσκεται επί της παραλιακής λεωφόρου Κάτω Γουβών, στη θέση «Προφήτης Ηλίας» ή «Πηγαδάκια», στις Γούβες Χερσονήσου στο Ηράκλειο. Το συγκρότημα εντοπίζεται σε απόσταση λίγων μέτρων από τη θάλασσα, σε μια περιοχή με σημαντική τουριστική δραστηριότητα, που απέχει 18 χλμ από το κέντρο του Ηρακλείου, 16 χλμ από το διεθνές αεροδρόμιο του Ηρακλείου και 7 χλμ από τη Χερσόνησο.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται μάλιστα η πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών, η οποία πρόκειται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια με προβλεπόμενες χρήσεις πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, συνεδριακού – εκθεσιακού κέντρου, εμπορικών κέντρων, μαρίνας, και πιθανόν λειτουργία καζίνο.

Το ακίνητο της Five Senses Hotel προέρχεται από τη συνένωση δύο επιμέρους ξενοδοχείων που είχαν κατασκευαστεί, το ένα στο βόρειο τμήμα και το έτερο στο νότιο τμήμα του σημερινού συνολικού γηπέδου, επιφάνειας 9.014,59 τ.μ., εκ των οποίων τα 3.426,73 τ.μ. είναι εντός ορίων οικισμού Κάτω Γούβες, τα 4.732,96 τ.μ, εκτός ορίων οικισμού και τα 854,90 τ.μ. αποτελούν ζώνη παραλίας.

Το συγκρότημα αποτελείται από τη λειτουργική συνένωση δύο αυτοτελών ξενοδοχείων, υπό τον διακριτικό τίτλο “Gouves Sea Hotel”. Είναι κλασσικού τύπου, κατηγορίας 4 αστέρων, και η δυναμικότητα ανέρχεται σε 68 δωμάτια με 193 κλίνες. Συγκεκριμένα το (άλλοτε) ξενοδοχείο “Gouves Mare” με δυναμικότητα 27 δωμάτια και 51 κλίνες και το (άλλοτε) ξενοδοχείο “Gouves Sea” που λειτουργούσε με δυναμικότητα 34 δωμάτια με 76 κλίνες, συνενώθηκαν λειτουργικά από το 2017.

Επιπλέον, έχουν τακτοποιηθεί και χώροι 7 δωματίων, όποτε η συνολική δυναμικότητα ανέρχεται σε 68 δωμάτια.

Σημειώνεται ότι το πρώτο ακίνητο κατασκευάστηκε αρχικά το 1980, και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος το 1987. Το 2012 έγινε ριζική ανακαίνιση σχεδόν στο σύνολο του συγκροτήματος.

Το δεύτερο ακίνητο κατασκευάστηκε αρχικά το 2005-2006, και στη συνέχεια, ενώ έγινε ανακαίνιση το 2012 με αναδιάρθρωση των δωματίων εσωτερικά. Η ποιότητα κατασκευής χαρακτηρίζεται ως τυπική για τέτοιου τύπου κτίρια.

Δημοφιλέστερα

To Top