Τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό «δεν είναι ανοιχτά», προειδοποίησε την Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, τη στιγμή που η χώρα του προετοιμάζεται για την άρση, εντός των επόμενων ωρών, ενός μέτρου που είχε ληφθεί την περίοδο της πανδημίας και περιόριζε την είσοδο μεταναστών στο αμερικανικό έδαφος.
«Θέλω να είμαι σαφής: τα σύνορά μας δεν είναι ορθάνοιχτα. Οι άνθρωποι που διασχίζουν παράτυπα τα σύνορα και χωρίς να έχουν κάποια νόμιμη βάση για να παραμείνουν θα απελαύνονται αμέσως», είπε ο Μαγιόρκας σε συνέντευξη Τύπου.
Ο υπουργός είπε ότι ήδη σε ορισμένες περιοχές των συνόρων συρρέουν άνθρωποι που θέλουν να μπουν στις ΗΠΑ και σημείωσε ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι η νέα προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό να λειτουργήσει και να φέρει αποτελέσματα. Σημείωσε ότι οι οικογένειες μεταναστών που δεν πληρούν τα κριτήρια ώστε να τους χορηγηθεί άσυλο θα επαναπατρίζονται μέσα σε 30 ημέρες.
Οι αφίξεις μεταναστών έχουν ήδη αυξηθεί. Τις τελευταίες ημέρες η υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP) φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της έως και 28.000 μετανάστες, περισσότερους από τις δυνατότητές της, σύμφωνα με δύο ομοσπονδιακούς αξιωματούχους που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους και την ένωση Border Patrol.
Τα κέντρα κράτησης όπου συγκεντρώνονται οι περισσότεροι είναι εκείνο του Ρίο Γκράντε Βάλεϊ στο Τέξας και άλλα δύο στην Αριζόνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Border Patrol, Μπράντον Τζαντ. Αυτήν την εβδομάδα, ο αριθμός των ανθρώπων που εντοπίζονται να περνούν παράνομα τα σύνορα ξεπέρασε τους 10.000 ημερησίως.
Ο Τζαντ είπε ότι λόγω του μεγάλου αριθμού αφίξεων οι αστυνομικοί αφήνουν ορισμένους μετανάστες ελεύθερους χωρίς να τους χορηγούν ειδοποιητήριο για να εμφανιστούν σε δικαστήριο –όπου μπορούν να κάνουν αίτηση για άσυλο– αλλά τους λένε απλώς να εμφανιστούν αργότερα σε κάποιο γραφείο της υπηρεσίας μετανάστευσης.
Στη Γιούμα, στην Αριζόνα, εκατοντάδες μετανάστες περίμεναν μέσα στην παγωνιά από τα ξημερώματα σε ένα άνοιγμα του μεθοριακού φράχτη για να παραδοθούν στους Αμερικανούς πράκτορες. Ορισμένοι, όπως η 40χρονη Χοβάνα Γκόμες από την Κολομβία, άκουσαν για την αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ και αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους τώρα. «Στη χώρα μου λέγεται ότι η μετανάστευση θα επιτρέπεται μόνο μέχρι τις 11 Μαΐου, έτσι ήρθαμε δίνοντας αγώνα με τον χρόνο. Δεν ήταν εύκολο», είπε.
Με βάση ένα μέτρο που είχε ληφθεί τον Μάρτιο του 2020, το αποκαλούμενο Title 42 το οποίο θα λήξει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (ώρα Ουάσινγκτον), εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες απελαύνονταν από τις ΗΠΑ πίσω στο Μεξικό.
Όμως επειδή το Μεξικό δεχόταν να παραλάβει μόνο τους Μεξικάνους και ορισμένους πολίτες από χώρες της Κεντρικής Αμερικής –πιο πρόσφατα και από τη Βενεζουέλα, την Κούβα, την Αϊτή και τη Νικαράγουα– οι μετανάστες από άλλες χώρες έμεναν στις ΗΠΑ και προσπαθούσαν να διεκδικήσουν τη νόμιμη παραμονή τους εκεί. Αυτό πρόκειται να αλλάξει αφού, με βάση τη νέα πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι ΗΠΑ θα αρνούνται το άσυλο σχεδόν σε όλους τους μετανάστες που περνούν παράτυπα τα σύνορα. Θα αποκλείονται έτσι όσοι έχουν περάσει στην πορεία τους από άλλες, θεωρούμενες «ασφαλείς», χώρες και δεν έχουν ζητήσει προστασία από αυτές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ