Οικονομία

«Χρυσάφι» στον Αστέρα Βουλιαγμένης βρήκαν οι Άραβες επενδυτές

Η εκτόξευση του τζίρου και των κερδών της Αστήρ Παλάς κατά το 2022 έρχεται να αποτυπώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη δικαίωση της επιλογής της επενδυτικής κοινοπραξίας που εκφράστηκε μέσω της Apollo Investment, να εξαγοράσει προ επταετίας το μεγάλο «φιλέτο» του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ήταν Οκτώβριος του 2016 όταν ολοκληρώθηκε η συναλλαγή πώλησης τους εμβληματικού συγκροτήματος από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ στην Apollo Investment ΗoldCo, θυγατρική εταιρεία της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία είχε πλειοδοτήσει στον σχετικό διαγωνισμό.

H επενδυτική κοινοπραξία, με τη συμμετοχή ισχυρών αραβικών κεφαλαίων, αλλά και του Τούρκου μεγιστάνα Φερίτ Σαχένκ της Dogus Group, κατέβαλε το ποσό των 393,1 εκατ. ευρώ, αποκτώντας ποσοστό 88,5% των μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ. Παρά τις καθυστερήσεις, τα προβλήματα και τις δικαστικές εμπλοκές για την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, η υπόθεση προχώρησε.

Ακολούθησε η πλήρης ανακαίνιση των δύο ξενοδοχείων, του «Αρίων» και του «Ναυσικά», η οποία υπολογίζεται ότι κόστισε περί τα 140 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια το συγκρότημα πέρασε υπό τη διαχείριση του ξενοδοχειακού κολοσσού Four Seasons, ενώ οι επενδυτές δαπάνησαν και επιπλέον κεφάλαια για αναβάθμιση των υποδομών.

Αν και το opening με την «ομπρέλα» του καναδικού ομίλου καθυστέρησε λόγω του κορωνοιού, από τον Ιούνιο του 2020 που επαναλειτούργησε καταγράφει θεαματικές επιδόσεις.

Ο πυλώνας των οικοπέδων και οι επιστροφές

Ωστόσο, ο πραγματικός πυλώνας του τζίρου και των κερδών δεν είναι άλλος από τα 13 οικόπεδα στη θέση του πρώην ξενοδοχείου Αφροδίτη, τα οποία με τη σταδιακή πώλησή τους έφεραν ζεστό χρήμα στα ταμεία της Αστήρ. Δεδομένου ότι η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε πρόσφατα εκτιμάται ότι μόνο από την πώληση των οικοπέδων (τα οποία αποκτήθηκαν στην πλειονότητά τους από γνωστό Έλληνα εφοπλιστή) που προορίζονται για την οικοδόμηση πολυτελών βιλών, η επενδυτική κοινοπραξία εισέπραξε πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, από τον Μάιο του 2021 πραγματοποιήθηκαν τρεις γενναίες μειώσεις του μετοχικού κεφαλαίου «με επιστροφή μετρητών στον μοναδικό μέτοχο της εταιρείας» (την Apollo Investment), συνολικού ύψους 317 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα στις 31 Μαΐου 2021 αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 160 εκατ. ευρώ. Στις 15 Νοεμβρίου 2021 ήρθε η δεύτερη μείωση κατά 37 εκατ. ευρώ, ενώ έναν χρόνο μετά, την 1η Νοεμβρίου 2022, αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 90,4 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση ποσού υπέρ το άρτιο και έκδοση 30.133.333 νέων μετοχών.

Ταυτόχρονα, σε συνέχεια της ΑΜΚ, έγινε νέα μείωση κατά 120 εκατ. ευρώ με επιστροφή μετρητών στον μέτοχο.

Ακολούθησε λόγω της μερικής διάσπασης της εταιρείας για τη δημιουργία ξεχωριστού σχήματος εκμετάλλευσης της Astir Beach και για λόγους ορθής αποτύπωσης της καθαρής θέσης η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 10,96 εκατ. ευρώ.

Με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 16 Ιανουαρίου 2023 το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 18,58 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών και έκδοση 6.195.774 νεών μετοχών. Έτσι, σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο της Αστήρ ανέρχεται στο ποσό των 24,39 εκατ. ευρώ και διαιρείται σε 8.130.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ έκαστη.

Δημοφιλέστερα

To Top