Ο αμερικανικός όμιλος που δραστηριοποιήθηκε και στην Ελλάδα δημιουργώντας αίσθηση, μετά το αίτημα πτώχευσης που κατέθεσε, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί κατά τη διάρκεια μιας «διαδικασίας πώλησης υπό δικαστική εποπτεία»
Το αίτημα υπαγωγής από την Vice Media στο Κεφάλαιο 11 τoυ πτωχευτικού κώδικα το πρωί της Δευτέρας, ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά δραματικών εξελίξεων που πλήττουν εταιρείες ψηφιακών μέσων ενημέρωσης που παραπαίουν μετά από μια αλματώδη άνοδο. Η κήρυξη πτώχευσης είχε προεξοφληθεί από την αγορά ήδη από τις αρχές Μαΐου ενώ έρχεται εν μέσω ενός κύματος απολύσεων και λουκέτων σε διάφορα τμήματα της εταιρείας όπως του ιστότοπου BuzzFeed News.
Ωστόσο, λίγα χρόνια πριν κάτι τέτοιο φάνταζε απίθανο. Ηταν η εποχή που ο μιντιακός όμιλος, ο οποίος απευθυνόταν κυρίως στα νεανικά κοινά με τη θεματολογία του, είχε αποτίμηση 5,7 δισ. δολάρια.
Η αρχή της επιτυχίας και η απήχηση στο νεανικό κοινό
Το Vice, στα πρώτα του βήματα, είχε ξεκινήσει στο Μόντρεαλ του Καναδά ως περιοδικό στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Στόχος του τότε ήταν να δώσει βήμα στους νέους, αλλά και σε κοινωνικές ομάδες που δεν έβρισκαν συνήθως θέση στα παραδοσιακά ΜΜΕ. Έτυχε μεγάλης αποδοχής και απήχησης με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Γουίλιαμσμπουργκ, μια γειτονιά της Νέας Υόρκης. Εν συνεχεία, από το 2006 και μετά, επεκτάθηκε ψηφιακά μέσα από το Vice TV, παραμένοντας εστιασμένο στο εφηβικό και νεανικό κοινό.
Με την πάροδο των ετών, το Vice ανέπτυξε μια δημοσιογραφία που κάλυπτε τολμηρές ιστορίες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες είχαν ιδιαίτερη απήχηση στο νέο, νεανικό κοινό σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. Σιγά σιγά έχτισε το προφίλ μιας παγκόσμιας εταιρείας μίντια, κάνοντας την εμφάνισή του και στην Ελλάδα με το Vice Greece, μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1.
Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας περιλαμβάνουν επίσης κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή, μια εσωτερική υπηρεσία μάρκετινγκ και εμπορικά σήματα όπως το Refinery 29 και το Unbothered.
Από αξία $5,7 δισ. σε ανεξόφλητα χρέη $800 εκατ
Το 2017 η αποτίμηση του ομίλου ξεπερνούσε τα 5 δισ. Τώρα εκτιμάται ότι η περιουσία του έχει συρρικνωθεί. Από τα στοιχεία της αίτησης πτώχευσης φαίνεται ότι το Vice έχει συνολικό ανεξόφλητο χρέος 834 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η αίτηση πτώχευσης κατατίθεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το εμβληματικό της πρόγραμμα «Vice News Tonight» εν μέσω ενός κύματος απολύσεων που αναμένεται να επηρεάσει περισσότερους από 100 από τους 1.500 εργαζόμενους της εταιρείας, ανέφερε η Wall Street Journal. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα τερματίσει το εμπορικό σήμα Vice World News.
Όπως μεταδίδει το hindu.com, μια κοινοπραξία δανειστών – η Fortress Investment Group, η Soros Fund Management και η Monroe Capital – αγοράζει την Vice για περίπου 225 εκατομμύρια δολάρια, (η Wall Street Journal έκανε λόγο αρχικά για 400 εκατομμύρια), αναλαμβάνοντας επιπλέον σημαντικό μέρος του χρέους της εταιρείας, ενώ κι άλλα μέρη θα μπορούν να υποβάλουν προσφορές.
Η Vice ανακοίνωσε ότι αναμένει ότι η πώληση θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο έως τρεις μήνες. Δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τα brands της θα συνεχίσουν να παράγουν περιεχόμενο και η εταιρεία θα συνεχίσει να πληρώνει τους υπαλλήλους και τους προμηθευτές της.