Διεθνή

Ζελένσκι: Δηλώνει σίγουρος για την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία – «Θα την απελευθερώσουμε»

Η προσαρτηθείσα από την Ρωσία Κριμαία «θα επιστρέψει σίγουρα στην Ουκρανία» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας σήμερα σε μια συγκέντρωση στο Κίεβο που έγινε για τον εορτασμό της επετείου της μαζικής απέλασης Τατάρων της Κριμαίας από τη χερσόνησο αυτή το 1944 τη σοβιετική περίοδο.

Ο Ουκρανός ηγέτης συγκρότησε ένα συμβούλιο επανένταξης με αρμοδιότητα να συμβουλεύει για την αποκατάσταση της ουκρανικής κυριαρχίας στην Κριμαία.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι όλο και περισσότερες χώρες συνειδητοποιούν ότι είναι αδύνατη «η επιστροφή στην ειρήνη στις διεθνείς σχέσεις και η πλήρης ισχύς του διεθνούς δικαίου» χωρίς να επιστραφεί πρώτα η Κριμαία στην Ουκρανία.

«Συνεχίζουμε το έργο μας ώστε να απελευθερώσουμε την Κριμαία. Αυτό θα συμβεί σίγουρα – η πλήρης επανένταξη της στο κρατικό σύστημα της Ουκρανίας», ανέφερε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος σε ηγετικά πρόσωπα της κοινότητας των Τατάρων και σε ανώτερους αξιωματούχους.

«Προετοιμαζόμαστε για την επανένταξη της Κριμαίας. Υπέγραψα το διάταγμα για το γνωμοδοτικό συμβούλιο για την επανένταξη και το τέλος της κατοχής της Κριμαίας μας και της πόλης (σ.σ. λιμάνι της Κριμαίας), Σεβαστούπολης», σημείωσε.

Η Μόσχα δεν δείχνει καμία πρόθεση ότι θα εγκαταλείψει την Κριμαία, βάση του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, και από τη χερσόνησο εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικούς στόχους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το Κίεβο σχεδιάζει να εξαπολύσει μια στρατιωτική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων και ελπίζει ότι θα αλλάξει τη δυναμική του πολέμου, που πλέον εισέρχεται στον 15ο μήνα του. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η ανακατάληψη της χερσονήσου από τη Ρωσία είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Κιέβου.

Στη σημερινή συνάντηση, ο Ουκρανός πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της απέλασης το 1944 περίπου 200.000 Τατάρων της Κριμαίας στη Σιβηρία και την Κεντρική Ασία, μια απέλαση που έγινε με εντολή του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι το Κιέβο εργάζεται σκληρά για να απελευθερώσει τους Τατάρους της Κριμαίας που κρατούνται στη Ρωσία.

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία και υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα που διεξήχθη μετά την κατάληψη της χερσονήσου το 2014 από τις ρωσικές δυνάμεις έδειξε ότι οι κάτοικοι της χερσονήσου θέλουν να είναι μέρος της Ρωσίας. Το δημοψήφισμα εκείνο δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ από τη συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top