Το πουλί εντοπίστηκε νεκρό την Τρίτη, περισσότερα από 30 χρόνια αφότου εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν. Οι εξετάσεις έδειξαν «σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια» που δεν μπορούσε να αναστραφεί.
Ο Πέιλ Μέιλ είχε γίνει αντικείμενο βραβευμένου ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικού αφιερώματος, τουλάχιστον τριών βιβλίων και εκατοντάδων άρθρων σε εφημερίδες.
Το πουλί έφτασε για πρώτη φορά στο Σέντραλ Παρκ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αναφέρει το BBC, και έγινε γνωστό όταν φώλιασε πάνω από το παράθυρο του 12ου ορόφου της πολυκατοικίας στο 927 της Πέμπτης Λεωφόρου το 1993. Το είχαν ονομάσει έτσι για το υπόλευκο φτέρωμά του.
Έγινε διάσημο το 2004, όταν προσπάθησαν να το διώξουν από το κτίριο γιατί είχαν απηυδήσει με τις κουτσουλιές που άφηνε με το ταίρι του και που έπεφταν «βροχή» στην είσοδο. Η κατακραυγή για την απόφαση οδήγησε στην ακύρωσή της ενώ ξαναφτιάχτηκε και η φωλιά του.
Από τότε έχουν γραφτεί πολλά για το εμβληματικό γεράκι, κυρίως για τους πολυάριθμούς απογόνους του.
Ωστόσο, συνεχίζει το BBC, διατυπώθηκαν και ερωτήματα αν πράγματι το πουλί που έφυγε από τη ζωή ήταν ο Πέιλ Μέιλ. Τα γεράκια του είδους ζουν περίπου 20 χρόνια και ο Πέιλ Μέιλ δεν είχε ετικέτα αναγνώρισης. Θα μπορούσε να είναι ένα άλλο γεράκι;
Είτε ήταν «αιωνόβιο» γεράκι ή όχι, ο Πέιλ Μέιλ, διαπιστώνουν άλλοι, ήταν τόσο βαθιά στη φαντασία της κοινής γνώμης της πόλης που «στο τέλος της ημέρας δεν έχει σημασία αν ήταν ο ίδιος».