Κατά περιόδους, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα διπλωματικά ανοίγματα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και οι δηλώσεις του περί ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων εξόργισαν ορισμένους από τους συμμάχους του που αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη τις πρωτοβουλίες του, μολονότι το Παρίσι παρείχε ουσιαστική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο.
Όμως την Παρασκευή, όταν ο Ζελένσκι έφτασε πρώτα στην Τζέντα για να απευθυνθεί στον Αραβικό Σύνδεσμο, το γαλλικό Airbus με το έμβλημα της τρικολόρ σήμανε μια διπλωματική νίκη για τον Μακρόν.
Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, η ιδέα να παραστεί ο Ουκρανός πρόεδρος στην G7 ήταν στα σκαριά εδώ και αρκετές εβδομάδες, μετά τις αρχικές συζητήσεις με τους Ιάπωνες οικοδεσπότες, δεδομένου ότι ο κατάλογος των συμμετεχόντων ήταν αυτήν τη φορά μακρύς. Στη σύνοδο παρίστανται επίσης και ηγέτες της Global South, όρου που παραπέμπει σε χώρες χαμηλών και μέσων εισοδημάτων, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, οι οποίες δεν έχουν πάρει αποστάσεις από τη Ρωσία.
«Οι Ουκρανοί ζήτησαν να μεταφερθεί ο πρόεδρος Ζελένσκι από τον γαλλικό στρατό» ανέφερε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας. Η οριστική απόφαση ελήφθη την Τετάρτη. «Μας ρώτησαν την Τετάρτη αν θα μπορούσαμε να τον μεταφέρουμε την Πέμπτη. Τους απαντήσαμε ναι», είπε ένας σύμβουλος του Μακρόν.
Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, παρέλαβαν την ουκρανική αντιπροσωπεία από τα σύνορα με την Πολωνία και την μετέφεραν στην Τζέντα, ένα ταξίδι 4,5 ωρών, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του Ζελένσκι να απευθυνθεί σε χώρες που δεν έχουν λάβει θέση στον πόλεμο. «Ήταν μια ευκαιρία να εξηγήσει τη θέση του σε χώρες με τις οποίες δεν μιλά συνήθως», είπε ένας άλλος Γάλλος αξιωματούχος.
Πριν από τη συνάντηση που είχε με τον Μακρόν στη Χιροσίμα σήμερα, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Γαλλία και είπε ότι έλαβε «θετικές ενδείξεις» από τις αραβικές χώρες, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ο Μακρόν σχολίασε ότι η παρουσία του Ζελένσκι στην G7 είναι μια «γαλλική πρωτοβουλία» που «μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα» για το Κίεβο.