«Μην πλησιάζετε την «φάλαινα – κατάσκοπο» Χβάλντιμιρ», καλούν τους πολίτες οι αρχές της Νορβηγίας επισημαίνοντας ότι, πλέον, τίθεται θέμα ασφάλειας του θηλαστικού.
Οι πολίτες θα πρέπει να «αποφεύγουν την επαφή» με μια διάσημη φάλαινα μπελούγκα για να αποφύγουν τον τυχαίο τραυματισμό ή τη θανάτωσή της, δηλώνει η Νορβηγική Διεύθυνση Αλιείας, όπως αναφέρει το CNN.
Πριν από τρία χρόνια, η λευκή φάλαινα εθεάθη στις ακτές της Νορβηγίας. Έδειχνε ιδιαίτερα φιλική με τους ανθρώπους και πλησίασε τα ψαροκάικα για να κάνει «παιχνίδια» με τους τουρίστες, γεγονός που έκανε αίσθηση στο διαδίκτυο.
Γιατί τις έδωσαν το μισό όνομα του Πούτιν
Οι Νορβηγοί τη βάφτισαν «Χβάλντιμιρ», από τη νορβηγική λέξη «χβαλ» που σημαίνει φάλαινα και το μισό…όνομα του Ρώσου προέδρου Πούτιν.
Η φάλαινα μπελούγκα φέρει έναν ειδικό ιμάντα, ρωσικής κατασκευής, εξοπλισμένο με μία κάμερα που φέρει την επιγραφή: «Εξοπλισμός από την Αγία Πετρούπολη». Το γεγονός έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι είχε εκπαιδευτεί από Ρώσους για κατασκοπεία.
Η εμπιστοσύνη όμως που δείχνει η φάλαινα στους ανθρώπους και την έχει κάνει ιδιαίτερα αγαπητή, είναι μεγάλο πρόβλημα, προειδοποιούν οι αρμόδιες αρχές της Νορβηγίας. Κι αυτό γιατί η φάλαινα μπελούγκα, επειδή ακριβώς απολαμβάνει την παρουσία των ανθρώπων, πλησιάζει συνεχώς τις βάρκες τους όταν κολυμπά στην περιοχή του λιμανιού Χάμερφεστ με αποτέλεσμα να έχει τραυματιστεί ουκ ολίγες φορές από αγκίστρια και έλικες.
Το αμερικανικό δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι το πανέμορφο θηλαστικό εξετάστηκε εξονυχιστικά από τους Νορβηγούς επιτελείς του στρατού.
Υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να είναι «κατάσκοπος»
Ειδικοί αναλυτές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η λευκή φάλαινα ενδέχεται να έχει εκπαιδευτεί από ειδικούς του Ρωσικού Ναυτικού και να χρησιμοποιείται ως κατάσκοπος και ως «όπλο» σε υποθαλάσσιες αποστολές.
H φάλαινα, η οποία θεωρείται προστατευόμενο είδος στη σκανδιναβική χώρα, κολυμπά τους τελευταίους μήνες στο φιορδ στο Όσλο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νορβηγική Διεύθυνση Αλιείας και προσθέτει:
Αυτό «σημαίνει ότι έχει φτάσει σε μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή και ο κίνδυνος να τραυματιστεί είναι πλέον σημαντικά μεγαλύτερος».
Έχει υποστεί τραυματισμούς
Για τον διευθυντή της Υπηρεσίας Αλιείας, Φρανκ Μπάκε Γένσεν, «μέχρι στιγμής, η φάλαινα έχει υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς, κυρίως από την επαφή της με βάρκες». Ο ίδιος, ωστόσο, προέτρεψε τους κατοίκους να μείνουν μακριά της, «παρά το γεγονός ότι η φάλαινα είναι ήμερη και συνηθίζει να βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους».
«Ενθαρρύνουμε τους πολίτες που είναι σε βάρκες να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις για να αποφύγουν τον τραυματισμό της φάλαινας ή, στη χειρότερη περίπτωση, την θανάτωσή της», τονίζει ο Μπάκε Γένσεν.
Η φάλαινα είναι ένα θηλαστικό που ζει ελεύθερα και δεν βλέπουμε κανένα λόγο να την αιχμαλωτίσουμε, λέει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, τώρα η φάλαινα βρίσκεται «σε μια πιο ευάλωτη περιοχή και η πρόσβαση σε τροφή μπορεί να είναι περιορισμένη, κατά συνέπεια θα πρέπει να λάβουμε διαφορετικά μέτρα». Προσθέτει επίσης ότι οι αρχές Αλιείας της Νορβηγίας παρακολουθούν συνεχώς την διαδρομή της φάλαινας, για λόγους ασφαλείας.