Ελλάδα

Ουκρανία και Τουρκία απασχόλησαν τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών που διεξάγεται στην Αθήνα

Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των αρχών του Κράτους Δικαίου και παράλληλα τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, επισημάνθηκε κατά τις εργασίες της εαρινής συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, ενώ ειδική αναφορά έγινε για τις συνέπειες στην έννομη τάξη που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ επισημάνθηκε ότι στην Τουρκία εκατοντάδες είναι οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι δικηγόροι που βρίσκονται στη φυλακή.

Με επίκαιρα θέματα και έντονο ενδιαφέρον ξεκίνησαν οι διήμερες εργασίες της εαρινής συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών (EAJ-regional group of the IAJ) οι οποίες διεξάγονται στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής) σε συνεργασία με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ). Στις εργασίες της εαρινής συνόδου της EAJ, οι οποίες είναι σε εξέλιξη παραβρίσκονται 42 εθνικές δικαστικές Ενώσεις από ισάριθμα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής Ενώσεως της Ουκρανίας, ενώ ως παρατηρητές θα συμμετέχουν εκπρόσωποι δικαστικών Ενώσεων από τρίτες χώρες.
Ειδικότερα, κατά την εναρκτήρια τελετή χαιρέτισαν τις εργασίες της συνόδου παράγοντες της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως και εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών και Ελληνικών Δικαστικών Ενώσεων.

Γιώργος Κώτσηρας

Ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε, κατά τον χαιρετισμό του, στη σημασία της εξωστρέφειας που αναδεικνύεται από τις συνόδους όπως η συγκεκριμένη προκειμένου να αντιμετωπίζονται και νομικά ζητήματα με διασυνοριακό χαρακτήρα.

Παράλληλα, τόνισε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο σύστημα Δικαιοσύνης (ενίσχυση της ψηφιοποίησης, Δικαστική Αστυνομία, αξιολόγηση δικαστικών λειτουργών, κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων, κ.ά.), ενώ ειδική αναφορά έκανε στα εθνικά σχέδια δράσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, όπως ενδεικτικά, τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού, για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων, για την προστασία την δικαιωμάτων των Ατόμων με αναπηρία κ.λπ.

Ανέφερε, τέλος, ο κ. Κώτσηρας ότι η βελτίωση της ταχύτητας και της ποιότητας απονομής Δικαιοσύνης αποτελεί βασικό άξονα του προγραμματικού λόγου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ τόνισε ότι οφείλουν όλοι (πολιτεία και συλλειτουργοί στον χώρο της Δικαιοσύνης) να έχουν αποκλειστικό μέλημα τους την προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών πρόσβασης των πολιτών στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.


synodos-2

Πάνος Αλεξανδρής

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής κατά τον χαιρετισμό του, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι είναι μεγάλης σημασίας οι εργασίες της εαρινής συνόδου και επισήμανε ότι η υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου 80 χρόνια μετά την λήξη του Β παγκοσμίου πολέμου και μετά τη βάναυση ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ στην Ευρώπη επικρέμονται και πάλι οι αξίες του πολέμου και της αυθαιρεσίας.

Ακόμη, τόνισε ο κ. Αλεξανδρής ότι σήμερα η Ευρώπη καλείται να υπερασπίσει όλες τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις της μεταπολεμικής περιόδου.

Όμως η εστία και βάση του Κράτους δικαίου είναι η κατοχύρωση της και προσέθεσε ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε όλο τον Ευρωπαϊκό δικαικό χώρο και για αυτό οφείλουν όλες οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές κυβερνήσεις να συνδράμουν σ αυτό, καθώς αυτό είναι η εγγύηση για το μέλλον και την εξέλιξη της Δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Εκπρόσωποι Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τόσο ο Πορτογάλος πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών José Igreja Matos, όσο και ο Κροάτης εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών Duro Sessa, αφού εξέφρασαν την ευγνωμοσύνης τους για την διοργάνωση της συνόδου και την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων, επισήμαναν ότι πρέπει οι δικαστές να υιοθετούν την κληρονομία του Αριστοτέλη και προσέθεσαν ότι η Αθήνα είναι το όνομα που εμπεριέχει την περισσότερη Δημοκρατία.

Δημοφιλέστερα

To Top