Οικονομία

Το μεγάλο κύμα των Αμερικανών συνταξιούχων που μεταναστεύουν – Η Ελλάδα μέσα στις επιλογές τους

Η συνταξιοδότηση στο εξωτερικό απαιτεί πολλή προετοιμασία και συνήθως έναν καλό λογιστή. Πολλοί ονειρεύονται να ζήσουν στη γαλλική επαρχία ή σε ένα τροπικό νησί αφού συνταξιοδοτηθούν. Σύμφωνα με έρευνα του 2018, τουλάχιστον το 12% των Αμερικανών ονειρεύονται να απολαύσουν τη σύνταξή τους σαν κάτοικοι εξωτερικού. Σπανίως όμως τους προβληματίζουν τυχόν τραπεζικοί και φορολογικοί περιορισμοί στον επερχόμενο παράδεισο. Μία τέτοια κίνηση απαιτεί βαθιά γνώση της οικονομικής νομοθεσίας όχι μόνο της χώρας προέλευσης (οι «μετανάστες λόγω συνταξιοδότησης» συνήθως προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες) αλλά κυρίως της εκάστοτε χώρας μετεγκατάστασης. «Τα λάθη γίνονται εύκολα και δυστυχώς κοστίζουν», επισημαίνουν οικονομικοί σύμβουλοι με διεθνές πελατολόγιο. Ορισμένοι Αμερικάνοι, κάτοικοι εξωτερικού από ένα σημείο και μετά, έρχονται άθελά τους αντιμέτωποι με την Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων της πατρίδας τους και επιβαρύνονται με πρόστιμα και τόκους. Αλλοι μπορεί να χάσουν την πρόσβασή τους σε αμερικάνικες τράπεζες ή να αντιμετωπίσουν προβλήματα στη χρήση υπηρεσιών υγείας.

Οδηγίες για τραπεζικούς και συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς

Καλό θα είναι οι Αμερικανοί που συνταξιοδοτούνται στο εξωτερικό να κρατούν τα περισσότερα χρήματά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με αυτόν τρόπο θα εξακολουθήσουν να επωφελούνται από τους ατομικούς συνταξιοδοτικούς τους λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένου και του 401(k) με τα φορολογικά του πλεονεκτήματα. Επίσης συνίσταται μία επικοινωνία με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συνεργάζεται ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος και μία ενημέρωση ως προς τις πολιτικές τους για τους πελάτες με ξένες διευθύνσεις, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να μεταφέρει τα χρήματά σου σε άλλη τράπεζα που διατηρεί πελατολόγιο κατοίκων εξωτερικού. Και μερικά πρακτικά ζητήματ,α όπως το να ληφθούν υπόψη όλοι οι επιπλέον φόροι για τραπεζικά εμβάσματα και συναλλαγές με ATM, καθώς και πρόσθετα δικαιολογητικά ταυτοποίησης κατόχου που μπορεί να χρειαστούν για άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε την τράπεζα για την αμερικανική σας ιθαγένεια και τις υποχρεώσεις σας προς την Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων, ώστε να αποφεύγετε προβλήματα στο μέλλον. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τραπεζικές πολιτικές και οι προϋποθέσεις μπορεί να αλλάξουν, οπότε είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις εξελίξεις και να διατηρείτε επαφή με την τράπεζά σας. Επίσης προτείνεται η αγορά και χρήση πιστωτικών καρτών με μηδενικό ή χαμηλό φόρο συναλλάγματος και προγράμματα επιστροφής.

Οδηγίες για το εκάστοτε φορολογικό καθεστώς

Το εισόδημά σας υπόκειται στον φόρο εισοδήματος της πατρίδας σας ανεξάρτητα από το που ζείτε. Εάν δεν υποβάλλεται τη φορολογική σας δήλωση θα αντιμετωπίσετε κυρώσεις που ξεκινούν από χρηματικό πρόστιμο έως και ποινική δίωξη. Ενδέχεται μάλιστα να χρειάζεται να υποβάλλεται διπλή φορολογική δήλωση και στη χώρα από όπου προέρχεστε και στη χώρα μετεγκατάστασης.

Οι φορολογικές συμφωνίες, για παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών με περισσότερες από 60 χώρες, ενδέχεται να μην προστατεύουν πλήρως τους πρώην κατοίκους της από τους φόρους που μπορεί να προκύψουν λόγω των διαφορών μεταξύ του φορολογικού συστήματος της νέας χώρας κατοικίας τους και του αμερικανικού. Για παράδειγμα, ορισμένες συμφωνίες προστατεύουν το φορολογικά απαλλαγμένο καθεστώς των συνταξιοδοτικών λογαριασμών Roth, ενώ άλλες όχι, ενημερώνει ο David Kuenzi, σύμβουλος στην Creative Planning International.

Παράλληλα, θέλει μεγάλη προσοχή για επιπλέον αναφορές φορολογικού περιεχομένου που ισχύουν σε περιπτώσεις μεγάλης περιουσίας όπως η FBAR, ή η φόρμα 8938. Εάν τώρα δεν θέλετε να φορολογείστε στην πατρίδα σας, πρέπει να “αποκόψετε την κατοικία σας”, σύμφωνα με τον Kuenzi, δηλαδή να δείξετε ότι δεν έχετε πρόθεση να επιστρέψετε. Συνήθεις πρακτικές σε αυτή την κατεύθυνση είναι η πώληση ακίνητης περιουσίας, η ακύρωση του διπλώματος οδήγησης και η διαγραφή από εκλογικούς καταλόγους.

Οδηγίες για αναθεώρηση διαθήκης

“Καλό είναι να λάβετε υπ’ όψιν ότι η απόφασή σας να μεταναστεύσετε κατά τη συνταξιοδότηση επηρεάζει το πλάνο διαθήκης σας και διανομής της κληρονομιαίας περιουσίας σας. Ο φόρος κληρονομίας πρέπει να καταβληθεί ακόμα και αν τα χρήματά σας βρίσκονται σε λογαριασμούς στην πατρίδα σας, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας των κληρονόμων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, άτομα με περιουσία που υπερβαίνει τα $12,92 εκατομμύρια υπόκεινται σε φόρο κληρονομιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμα κι αν διαμένουν σε άλλη χώρα. Ωστόσο, πολλές άλλες χώρες επιβάλλουν αντί γι’ αυτό φόρο κληρονομιάς, συνήθως σε χαμηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, στη Γαλλία κάθε παιδί μπορεί να λάβει από έναν γονιό περίπου $108.000 αφορολόγητα. Επιπλέον αυτού του ορίου καταβάλλεται φόρος κληρονομιάς που φτάνει έως το 45%, ανάλογα με το ποσό”.

Κόστος υγείας

Στις περισσότερες περιπτώσεις το ασφαλιστικό πρόγραμμα περίθαλψης μίας χώρας δεν ισχύει εκτός των συνόρων της, όπως π.χ. η Medicare στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε πολλές χώρες μετά από ένα σχετικά μικρό διάστημα αναμονής, οι νέοι κάτοικοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εθνικό σύστημα υγείας με μικρό ή καθόλου κόστος. Συνίσταται όμως να επενδύσετε και σε ένα πρόγραμμα ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον νέο τόπο διαμονής σας, για χρήση και ιδιωτικών δομών υγείας. Εάν μάλιστα υπάρχει η πιθανότητα επαναπατρισμού σε συνδυασμό με αυξημένη ηλικία (65+), προτείνεται η διατήρηση ενός ασφαλιστικού συμβολαίου υγείας και στη χώρα πρότερης και πιθανόν μελλοντικής διαμονής, για αποφυγή καταβολής μεγάλων χρηματικών ποινών σε περίπτωση ανάγκης χρήσης της υπηρεσίας μετά από διακοπή.

Δημοφιλέστερα

To Top