Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κρανία στρατιωτών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βγήκαν στην επιφάνεια στο φράγμα

Ανατριχιαστικά ευρήματα από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήλθαν στο φως στην Ουκρανία μετά την έκρηξη στο φράγμα της Νόβα Καχόφκα, που έριξε τη στάθμη στην τεράστια υδατοδεξαμενή του.

Βίντεο που τραβήχτηκαν κατεχόμενη από τους Ρώσους πλευρά του Δνείπερου, όπου βρισκόταν ο ταμιευτήρας, δείχνουν τουλάχιστον τρία κρανία στη λάσπη, ένα από τα οποία έχει πάνω του γερμανικό κράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα πλάνα δεν μπόρεσαν να επαληθευτούν από μέσα ενημέρωσης λόγω των μαχών στην περιοχή.

Οι ιστορικοί, αναφέρει ο Guardian, λένε ότι τα λείψανα μπορεί να ανήκουν σε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε μάχη που έλαβε χώρα πριν από 80 χρόνια στην περιοχή γύρω από τη Νικόπολη και την Καμιάνκα-Ντνιπρόβσκα.

Η μάχη του Δνείπερου ήταν μία από τις αντεπιθέσεις του σοβιετικού στρατού κατά του γερμανικού στρατού, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 6 εκατομμύρια στρατιώτες.

Στα τέλη του 1943, το επίκεντρο των μαχών ήταν η Νικόπολη, στη δεξιά όχθη του ποταμού, όπου βρίσκονταν ορυχεία σιδήρου τα οποία ο Χίτλερ ήταν αποφασισμένος να κρατήσει. Ωστόσο τα ναζιστικά στρατεύματα, υπό την πίεση των σοβιετικών του στρατάρχη Ροντιόν Μαλινόφσκι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη τον Φεβρουάριο του 1944.

Ουκρανός ιστορικός ανέφερε ότι οι απώλειες των σοβιετικών στρατευμάτων κυμαίνονταν από 30.000 έως 60.000 άτομα και των γερμανικών και ρουμανικών στρατευμάτων ήταν μέχρι 20.000 άτομα.

Αν και οι νεκροί στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού θάβονταν κανονικά, οι νεκροί Γερμανοί στρατιώτες απλά αφήνονταν καταγής, λένε οι ιστορικοί. Πολλά πτώματα Γερμανών αφέθηκαν να κείτονται στα χωράφια, τα οποία στη συνέχεια, το 1956, κατακλύστηκαν από τα νερά του φράγματος της Νόβα Καχόφκα.

Δημοφιλέστερα

To Top