Συνδρομή της Europol ζήτησε η Ελλάδα για να προχωρήσουν οι έρευνες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο και να διαπιστωθεί πώς δρούσαν οι διακινητές.
Οι διακινητές δεν ήταν άγνωστοι στις Αρχές όπως εκτιμούν τα στελέχη της Ασφάλειας του Λιμενικού.
Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι τους τελευταίους δύο μήνες ευθύνονται για 18 παρόμοια δρομολόγια αλιευτικών σκαφών σαν αυτό που βυθίστηκε από τις ακτές τις Λιβύης προς τις ακτές τις Ιταλίας.
Παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν απολήξεις στην Αίγυπτο, την Λιβύη και την Ιταλία.
Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές Αρχές απευθύνθηκαν στις Ευρωπαική Αστυνομική Υπηρεσία Europol προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να μπορέσουν να οδηγηθούν στα ίχνη των εγκεφάλων του συγκεκριμένου κυκλώματος.
Βαρύ το κατηγορητήριο για τους 9 διακινητές
Οχτώ από τους εννέα Αιγύπτιους διακινητές κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Καλαμάτας μέχρι την απολογία τους, την Δευτέρα, αφού ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν, ενώ ένας εξ αυτών νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.
Εκτός από τη βαριά κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, οι εννέα διακινητές κατηγορούνται για πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια, έκθεση ζωής σε κίνδυνο, παράνομη είσοδο στη χώρα και παράνομη διακίνηση αλλοδαπών.
Οι εννέα Αιγύπτιοι είναι ηλικίας από 20 έως 40 ετών και, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν μέλη του πληρώματος του αλιευτικού σκάφους που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, 47 ναυτικά μίλια από την Πύλο, οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των παράνομων μεταναστών.