Έτσι, πλέον, το σύνολο των επενδυτών σπεύδει να προεξοφλήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά από το 2010, κάτι το οποίο θα επαναφέρει τα ελληνικά ομόλογα στο ραντάρ των επενδυτών.
Δεν είναι τυχαίο ότι η τρέχουσα απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 3,51%, σημειώνοντας πτώση κατά 9 μονάδες βάσης. Κι όλα αυτά, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 είχε ξεπεράσει πρόσκαιρα το ψυχολογικό όριο του 5%.
Οι επενδυτές «συμπεριφέρονται» στα ελληνικά ομόλογα ως να έχουν ήδη αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα, θεωρώντας ότι αυτό θα συμβεί σίγουρα μέσα στο φθινόπωρο του 2023. Ιδίως από την στιγμή που ο κίνδυνος της πολιτικής αβεβαιότητας και της κυβερνητικής ασυνέχειας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Ας σημειωθεί ότι τρεις εκ των τεσσάρων βασικών οίκων αξιολόγησης, δηλαδή οι Standard & Poor’s – Fitch – DBRS, τοποθετούν σήμερα την ελληνική αξιολόγηση ένα «σκαλί» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας. Εφόσον ένας από τους παραπάνω τρεις αναθεωρήσει επί τα βελτίω την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μέσα στο φθινόπωρο, τότε αυτό θα εκληφθεί από τις αγορές ως ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Όσον αφορά τον Moody’s, ο οποίος διατηρεί την Ελλάδα πιο χαμηλά στην κλίμακα αξιολόγησης, χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα ως «πιστωτικά θετικό» (credit positive). «Η εκλογική νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι πιστωτικά θετική κατά την άποψή μας, διότι ανοίγει το δρόμο για μια ακόμη τετραετία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα διασφαλίσει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές».
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα spreads των ελληνικών ομολόγων (απόκλιση σε σχέση με την απόδοση των γερμανικών τίτλων) υποχωρούν μόλις στις 121 μονάδες βάσης. Για να γίνει αντιληπτό το εν λόγω μέγεθος, ας σημειωθεί ότι τα ιταλικά spreads βρίσκονται στις 161 μονάδες βάσης, δηλαδή 40 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τα ελληνικά.
Πηγή newmoney.gr