Οικονομία

Κώστας Σκρέκας: Από τη μάχη για την ενεργειακή ακρίβεια, στη μάχη για την ακρίβεια στο ράφι και τις επενδύσεις

Από την «ηλεκτρική» καρέκλα του υπουργού Ενέργειας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στη θέση του υπουργού με ευθύνη αφενός δύο απ’ τους κρίσιμους πυλώνες για την οικονομική ανάπτυξη, τις επενδύσεις και το επιχειρείν, αφετέρου τη μάχη κατά της ακρίβειας στο ράφι των σούπερ μάρκετ και των πάγκων της λαϊκής! Ο Κώστας Σκρέκας πέρασε δια πυρός και σιδήρου απ’ το υπουργείο Ενέργειας αντιμετωπίζοντας την κρίση κερδίζοντας έτσι και το «διαβατήριο» για την κυβερνητική αναβάθμιση.

Μόνο που τώρα ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει μπροστά του πολλαπλά και ιδιαίτερα μεγάλα στοιχήματα ώστε η χώρα να διατηρήσει την αναπτυξιακή της τροχιά προσελκύοντας και κινητοποιώντας ιδιωτικές επενδύσεις, ξένες ή εγχώριες, να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις συνθήκες ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων στην προσπάθεια τους για εξωστρέφεια, να δώσει περαιτέρω ώθηση στην Έρευνα και Ανάπτυξη αλλά και στο λεγόμενο «οικοσύστημα» των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά στο τέλος να έχει επίσης προστατευμένους και τους καταναλωτές τόσο έναντι κερδοσκοπικών διαθέσεων όσο και έναντι της

Εξάλλου με την ανάληψη των καθηκόντων του πρέπει να αποφασίσει εάν θα παραταθούν ή όχι τα μέτρα που θέσπισε η προηγούμενη ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης υπέρ του καταναλωτή: το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σειράς βασικών αγαθών αλλά και το μέτρο του «καλαθιού του νοικοκυριού», τα οποία κανονικά λήγουν στο τέλος της εβδομάδας. Μία δράση στην οποία πρέπει να προβεί πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης με βάση το «παράθυρο» που είχε προβλεφθεί με τη νομοθετική διάταξη της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου υπό τον κ. Αδ. Γεωργιάδη.

Σε ο,τι αφορά τις επενδύσεις, ο πήχης που έβαλε ο προκάτοχος του Άδωνις Γεωργιάδης με τον κ. Νίκο Παπαθανάση είναι αρκετά ψηλά. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήδη βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και ο νέος αναπτυξιακός νόμος προσελκύει τεράστιο ενδιαφέρον και αιτήσεις σε όλη τη «βεντάλια» της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ωστόσο η «μάχη για την προσέλκυση» επενδύσεων είναι ιδιαίτερα απαιτητική και κρίσιμη σήμερα για την παγίωση της «νέας εποχής» της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα καθώς αναμένεται και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εκ μέρους της χώρας μας που μπορεί να ανοίξει την πόρτα και σε άλλου είδους, θεσμικά ξένα Κεφάλαια.


Ως άνθρωπος της αγοράς, μιας και έχει διατελέσει στέλεχος εμπορικής επιχείρησης, ο κ. Σκρέκας γνωρίζει τι θέλει το επιχειρείν για να κάνει πιο εύκολα τη δουλειά του και να διεκδικήσει περισσότερο στο απαιτητικό στίβο των εξαγωγών.

Ερωτηματικό παραμένει εάν θα διατηρήσει υπό τον έλεγχο του τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ ή η ευθύνη τους θα μεταφερθεί στο υπουργείο Οικονομικών, στο χαρτοφυλάκιο του κ. Νίκου Παπαθανάση, μαζί με την ευθύνη του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σκρέκας έχει και έναν προσωπικό λόγο να επιδιώξει την επιτυχία του στη νέα θέση. Το γεγονός ότι είχε διακοπεί πρόωρα η θητεία του στην ίδια θέση τους τελευταίους μήνες διακυβέρνησης της χώρας απ’ τον Αντώνη Σαμαρά, στο τέλος του 2014. Τότε δεν είχε προλάβει να ξεδιπλώσει τις ικανότητες του, κάτι που θα έχει τώρα την ευκαιρία να κάνει.

Βιογραφικό

Ο Κώστας Σκρέκας γεννήθηκε το 1973 με καταγωγή απ’ την Μεγάρχη Τρικάλων και είναι γιος του πρώην βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρου Σκρέκα.

Πριν τη θητεία του στο υπουργείο Ενέργειας τη διετία 2021 – 2023 είχε διατελέσει υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Ιούλιος 2019 – Δεκέμβριος 2020), και υπ. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Οκτώβριος 2014 – Φεβρουάριος 2015).
Βουλευτής εκλέγεται απ’ το 2012 στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΑΠΘ και έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διαχείριση Έργων (MSc in Construction Management, University of Birmingham, UK).

Από το 2000 εργάστηκε στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων (FMCG’S) σε διευθυντικές θέσεις. Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος για 15 χρόνια σε εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο κλάδο.

Δημοφιλέστερα

To Top