Πολιτική

Εκλογές 2023: Οι ειδικές αποστολές των νέων υπουργών και η επιστροφή του πρωινού καφέ στο Μαξίμου

Η ανακοίνωση του νέου σχήματος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες το απόγευμα έκρυβε λίγες εκπλήξεις.

Οι βασικές επιλογές είχαν προεξοφληθεί, όπως και οι δομικές παρεμβάσεις, ενώ οι τελικές πινελιές μπήκαν το πρωί της Δευτέρας με τις τελικές επιλογές και των υφυπουργών. Από σήμερα, υπουργοί και υφυπουργοί αναλαμβάνουν καθήκοντα στα νέα τους πόστα, με ελάχιστους να έχουν διαφύγει του rotation που επεχείρησε ο πρωθυπουργός, μετακινώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του υπουργικού συμβουλίου σε διαφορετικά πόστα. 

Δύο υπουργοί, ο Άκης Σκέρτσος και η Λινά Μενδώνη, και επτά υφυπουργοί (Κώστας Φραγκογιάννης, Νίκος Ταγαράς, Σοφία Βούλτεψη, Νίκος Χαρδαλιάς, Ευάγγελος Τουρνάς, Ζέττα Μακρή, Πάνος Τσακλόγλου) γλίτωσαν τη μετακίνηση και παραμένουν στο πόστο τους, με όλους τους υπόλοιπους να καλούνται σήμερα να ξεκινήσουν τη δουλειά. 

Υπάρχουν, όμως, ορισμένα χαρτοφυλάκια, στα οποία το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία για την επόμενη μέρα, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Πρόκειται, εν προκειμένω, για υπουργούς που αναλαμβάνουν κρίσιμες «ειδικές αποστολές», κάποιες εκ των οποίων είναι καίριας σημασίας για τη μάχη της καθημερινότητας και κάποιες αφορούν τα εθνικά μας θέματα. Το προφίλ των υπουργών που επελέγησαν σε αυτά τα νευραλγικά πόστα, άλλωστε, δίνει το στίγμα των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Μάχη για την καθημερινότητα

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η Υγεία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για την ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του ΕΣΥ, ώστε να παρέχει καλή και ποιοτική δημόσια, δωρεάν υγεία. Επικεφαλής ανέλαβε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στέλεχος με «επιχειρησιακά» χαρακτηριστικά που δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, ενώ έχει μεγάλη κυβερνητική εμπειρία. Ο κ. Χρυσοχοϊδης θα υποστηρίζεται στο δύσκολο έργο του από στελέχη που έχουν εμπειρία διοίκησης στο Υγείας και στο βαθμολόγιο του Μαξίμου πήραν καλό βαθμό το προηγούμενο διάστημα, όπως η Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Στο υπουργείο Παιδείας, ένας από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης με μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αναλαμβάνει τα ηνία ενός υπουργείου που αποτέλεσε «μαύρη τρύπα» για υπουργούς στο παρελθόν, με στόχο να περάσει την εκπαίδευση στην επόμενη μέρα και να συνεχίσει το έργο της ψηφιοποίησης και εκεί. Αντίστοιχως, ο επιτυχημένος δήμαρχος των Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου αναλαμβάνει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να συνεχίσει το έργο της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, με όπλο την εμπειρία του από την ψηφιοποίηση του δικού του δήμου. 

Ο Γιώργος Φλωρίδης αναλαμβάνει την «καυτή πατάτα» του υπουργείου Δικαιοσύνης, με στόχο να επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής που παραμένει ως σήμερα εξαιρετικά μακρύς. Ο κ. Φλωρίδης είναι πρόσωπο που ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά προσωπικά και γνωρίζονται επί χρόνια, ενώ θεωρείται ότι ως εξωκοινοβουλευτικός που δεν φέρει το άγχος του σταυρού, θα μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωμένα. 

Τέλος, η Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών με στόχο να συνεχίσει το έργο της αξιολόγησης που ξεκίνησε στο Παιδείας και να διαχειριστεί το Δημόσιο και τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το Μαξίμου είναι ότι το υπουργείο αναβαθμίστηκε και έγινε τέταρτο τη τάξει. 

Υπερυπουργείο και «εθνικό τρίγωνο»

Στο μέτωπο της οικονομίας, σημαντικές είναι οι προσδοκίες από το νέο υπερυποθυργείο Οικονομικών υπό τον Κωστή Χατζηδάκη, όπου πλέον συγκεντρώνονται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του δημοσίου (ΕΣΠΑ, Δημόσιες Επενδύσεις, Ταμείο Ανάκαμψης), ενώ κομβικός θα είναι ως προς αυτό και ο ρόλος του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση. Παράλληλα, η νέα αυτή δομή υποστηρίζεται από δύο υφυπουργούς με γνώση του υπουργείου, του μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα Θάνου Πετραλιά και του Χάρη Θεοχάρη. 

Τέλος, πηγές με γνώση των σχεδιασμών αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία σε ένα τρίγωνο που διαμορφώνεται στον άξονα των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν να κλείνουν ραντεβού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11 ή 12 Ιουλίου, νευραλγικός θα είναι ο ρόλος του Γιώργου Γεραπετρίτη ως νέου επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο οποίος θα έχει στο πλευρό του την μπαρουτοκαπνισμένη πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου σε θέση υφυπουργού. Ο Νίκος Δένδιας, παράλληλα, αναλαμβάνει ένα πόστο ουσίας, αλλά και με διπλωματικές προεκτάσεις, όπως το υπουργείο Άμυνας, ενσαρκώνοντας τη «συνέχεια» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και παραμένοντας σε κεντρικό πόστο στον κύκλο του ΚΥΣΕΑ. 

Καφές και συσκέψεις στο Μαξίμου 

Μετά την επιστροφή του, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης έκανε χθες δύο κλειστές συσκέψεις με αρκετούς συνεργάτες του, προκειμένου να ενημερωθεί για όλες τις εκκρεμότητες και να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα. Σήμερα το πρωί θα λάβει χώρα ο πρώτος «πρωινός καφές» στο Μέγαρο Μαξίμου με τη νέα του σύνθεση (Γιάννης Μπρατάκος, Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος, Θανάσης Κοντογεώργης, Παύλος Μαρινάκης, Μάκης Βορίδης, Δημήτρης Τσιόδρας, Κύρα Κάπη κ.α.), προκειμένου να «κλειδώσουν» τα επόμενα βήματα. 

Το πρώτο ορόσημο είναι η ορκωμοσία των νέων υπουργών στη 13:00 ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ στον «καφέ» θα αποφασιστεί, αν ο κ. Μητσοτάκης θα συγκαλέσει το απόγευμα κάποια σύσκεψη με τη νέα πολιτική ηγεσία κάποιου υπουργείου αιχμής, όπως είχε κάνει και το 2019. Για το πρωί της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας εποχής, όπου θα διανεμηθούν στους υπουργούς οι «μπλε φάκελοι» με τις στρατηγικές προτεραιότητες κάθε χαρτοφυλακίου. 

Δημοφιλέστερα

To Top