Eφτασα νωρίτερα λόγω έλλειψης κίνησης και πήγα στο γραφείο της κυρίας Κορίνας Λαζάρου, αφοσιωμένο στέλεχος του ομίλου που επί τρεις δεκαετίες είναι κοντά στον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο και τα τελευταία χρόνια στον κ. Νίκο Τσάκο. Εκεί που μιλούσαμε μου λέει: «Περίμενε να σου συστήσω έναν αξιόλογο άνθρωπο και επιστήμονα ο οποίος είναι στο διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΝ. Τον κ. Αριστείδη Πατρινό».
Γυρίζω και αντικρίζω έναν άνθρωπο με το χαμόγελο στα χείλη. Αδύνατος, με ματιά που σε ακτινογραφεί σε δευτερόλεπτα. Τον ήξερα από κάποια ελληνικά δημοσιεύματα, ελάχιστα για την ακρίβεια, αφού δεν είναι τόσο προβεβλημένος εδώ όσο του αξίζει. Δεν πίστευα στα μάτια μου ότι αντίκριζα μια διεθνή ιδιοφυΐα που δεκαετίες τώρα τιμάει την Ελλάδα και την επιστήμη του.
Πρωτοπόρος στη Συνθετική Βιολογία, συμμετείχε στην πρώτη ομάδα που αποκωδικοποίησε το ανθρώπινο DNA. Αναδείχθηκε αυθεντία στις επιστήμες της Γενετικής και της Δομικής Βιολογίας με σημαντική συμβολή στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, έργο-ορόσημο της σύγχρονης Βιολογίας.
Ενας επιστήμονας αυθεντικός ροκάς. Είναι αδύνατον να μη διακρίνεις το μεγάλο δαχτυλίδι-νεκροκεφαλή που φοράει στο μεσαίο δάχτυλο του δεξιού του χεριού! «Είναι το δαχτυλίδι που φοράει ο Κιθ Ρίτσαρντς. Είμαι φαν από παλιά των Rolling Stones, και ειδικά του Κιθ. Είμαι ροκάς», μου λέει με τον ενθουσιασμό εφήβου. Ενός εφήβου 76 ετών!
Ο κ. Αριστείδης Πατρινός τώρα προσπαθεί μέσω του DNA να βρει λύση στην κλιματική καταστροφή. Πώς; Επεμβαίνοντας στο DNA των φυτών και αυξάνοντας την απόδοσή τους στη φωτοσύνθεση ώστε να απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και να εκπέμπουν περισσότερο οξυγόνο. Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο θέμα του συνδυασμού της αποκωδικοποίησης του DNA με την Τεχνητή Νοημοσύνη που θα θεράπευε πολλές ασθένειες. Ωστόσο προειδοποιεί ότι οι καταστροφές από την κλιματική αλλαγή θα έρθουν πολύ νωρίτερα απ’ όσο υπολογίζαμε αρχικώς.
Τον ρωτάω να μου πει για τα επιστημονικά του επιτεύγματα. «Συμμετείχα στην πρώτη ομάδα που αποκωδικοποίησε το πρώτο ανθρώπινο DNA. Εργάστηκα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ημουν διευθυντής στο υπουργείο Ενέργειας όπου είχαμε ένα σημαντικό κομμάτι βιολογικής και περιβαλλοντικής έρευνας. Ημουν εκεί από το 1988 έως το 2006. Οι εφευρέσεις μας δημιούργησαν και εξακολουθούν να αυξάνουν την ικανότητα της αποκωδικοποίησης όχι μόνο του ανθρώπινου DNA, αλλά και κάθε ζώντος οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των μικροβίων, των φυτών κ.ά. Των πάντων», ήταν τα πρώτα του λόγια.
Αμέσως μας αποκαλύπτει το σχέδιο πάνω στο οποίο εργάζεται σήμερα με τις επιστημονικές ομάδες τις οποίες επιβλέπει στις ΗΠΑ. «Προσπαθούμε τώρα να εκμεταλλευτούμε την ικανότητα αποκωδικοποίησης του DNA ώστε να βοηθήσουμε στην εύρεση λύσης όχι μόνο σε θέματα Ιατρικής, αλλά και σε άλλα προβλήματα, όπως εκείνο της κλιματικής αλλαγής».
– Πώς θα το πετύχετε αυτό με την κλιματική αλλαγή;
Είναι δυνατόν με την αποκωδικοποίηση του DNA διάφορων φυτών και με μικρές αλλαγές στον κώδικά τους να πετύχουμε να απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ ό,τι σήμερα. Η αποδοτικότητα της φωτοσύνθεσης που αντιπροσωπεύει την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και την εκπομπή οξυγόνου παράλληλα με τον σχηματισμό των μορφών φυτικής ύλης είναι σήμερα 1%. Αν καταφέρουμε να το διπλασιάσουμε, δηλαδή να το πάμε στο 2%, λύνουμε τα πιο πολλά προβλήματα της αλλαγής του κλίματος. Μιλάμε για απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, εκπομπή οξυγόνου και δημιουργία της φυτικής ύλης, του κορμού των φυτών.
– Είστε αισιόδοξος;
Αυτό το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο να το πετύχουμε, αλλά είμαστε αρκετά αισιόδοξοι. Γιατί με τα καινούρια όπλα που έχουμε από την αποκωδικοποίηση του DNA είμαστε ικανοί να καταφέρουμε κάτι τέτοιο.
– Η μάχη κατά του καρκίνου πώς εξελίσσεται;