Κατασκευή μονάδας πράσινου υδρογόνου στην περιοχή της Θεσσαλίας σχεδιάζει ο όμιλος Κοπελούζου, επενδύοντας στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που θα ενισχύσουν τα όπλα της χώρας στο όνομα της ενεργειακής μετάβασης.
Για τις ανάγκες του νέου πρότζεκτ, ο όμιλος επενδύει σε δύο φωτοβολταϊκά και ένα αιολικό πάρκο στην περιοχή της Θεσσαλίας, συνολικής δυναμικότητας περίπου 50 MW, τα οποία θα αξιοποιήσει για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου σε μονάδα ηλεκτρόλυσης των 10 MW, η οποία πρόκειται να κατασκευαστεί στην ίδια περιοχή. Το έργο υπολογίζεται να είναι έτοιμο περίπου δύο με τρία χρόνια.
Στην βιομηχανία του υδρογόνου που αναμένεται να αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια επενδύουν μαζικά οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας. Το «χορό» των επενδύσεων σέρνουν τα μεγάλα διυλιστήρια της χώρας της Motor Oil και της Helleniq Energy που αποτελούν σήμερα και τους μεγάλους καταναλωτές υδρογόνου ενώ στη νέα αγορά διεισδύει και η ΔΕΗ αλλά και άλλες μικρότερες αλλά εξειδικευμένες εταιρείες.
Το έργο North-1, συνολικής ισχύος 100 MW της Hellenic Hydrogen, στην οποία συνεπενδύει η Επιχείρηση με τον όμιλο Βαρδινογιάννη, θα αποτελέσει την πρώτη μονάδα ηλεκτρόλυσης στην Δυτική Μακεδονία για την οποία η εταιρεία έχει υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης στο ΙNNOVATION fund από την Άνοιξη και αναμένει την σχετική απάντηση τον επόμενο μήνα.
Την πολιτική του υδρογόνου ενστερνίζεται πλήρως το διυλιστήριο της Motor Oil, υλοποιώντας και το Blue Med, ένα πρόγραμμα με στόχο την δημιουργία ενός κόμβου ενέργειας χαμηλών ρύπων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κόμβος αυτός περιλαμβάνει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω μονάδας 30 MW, τη δέσμευση CO2, τη μεταφορά και διανομή τους και εν τέλει τη χρήση τους στη βιομηχανία και τις μεταφορές.
Το ύψος της επένδυσης θα ανέλθει συνολικά σε 320 εκατ. ευρώ, με στόχο την παραγωγή 60.000 τόνων υδρογόνου ετησίως και τη μείωση των ρύπων κατά 465.000 τόνους/έτος στις εκπομπές Scope 1 και 80.000 στις εκπομπές Scope 3.
Το οικοσύστημα του Blue Med περιλαμβάνει δέκα επιμέρους σχέδια, μια κοιλάδα υδρογόνου και επτά σχήματα συγχρηματοδότησης όπου συμμετέχουν 26 εταίροι και πέντε χώρες.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, μέσα στο 2024 προβλέπεται να λειτουργήσει σταθμός εφοδιασμού, ενώ θα ακολουθήσουν τα πρατήρια εφοδιασμού με υδρογόνο και το 2026 ο σταθμός ηλεκτρόλυσης, ο οποίος θα είναι ο μεγαλύτερος στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Από την πλευρά της Helleniq Energy, στο διυλιστήριο της Ελευσίνας προγραμματίζεται μια μικρή μονάδα ηλεκτρόλυσης 10 MW. Η εταιρεία αξιολογεί επίσης επένδυση σε τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) για το διυλιστήριο, με στόχο την παραγωγή «μπλε» υδρογόνου. Για τη συγκεκριμένη επένδυση έχει υποβληθεί και αίτημα χρηματοδότησης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας.
Φουλ στις τεχνολογίες του υδρογόνου είναι άλλες δύο μικρότερες εταιρείες. Η ADVENT Technology, η οποία αναπτύσσει στη Δυτική Μακεδονία το έργο της «Green HiPo», το οποίο έχει ενταχθεί στα έIPCEI projects και θα χρηματοδοτηθεί με 782,1 εκατ. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει την έκταση στην Κοζάνη όπου θα εγκατασταθεί το έργο. Στον αντίποδα, είναι η Crete-Aegean Hydrogen Valley – CRAVE H2 στην Κρήτη, η οποία αναπτύσσεται από κοινοπραξία φορέων και εταιρειών με επικεφαλής τη Eunice. Στόχος είναι η παραγωγή πράσινου υδρογόνο με χρήση ΑΠΕ, η οποία σε πρώτη φάση θα παράγεται από φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3 MW.