Με τις ΗΠΑ να έχουν ανακοινώσει την αποστολή στο Κίεβο βομβών διασποράς, που χαρακτηρίζονται και αμφιλεγόμενες, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ καλωσόρισε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι οι βόμβες θα βοηθήσουν στην απελευθέρωση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών αλλά υποσχέθηκε ότι τα πυρομαχικά αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν σε έδαφος της Ρωσίας.
Ο Ρέζνικοφ δήλωσε ότι τα πυρομαχικά θα βοηθήσουν στο να προστατευθούν οι ζωές των Ουκρανών στρατιωτών, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα τηρεί μια αυστηρή καταγραφή ως προς την χρήση τους και θα ανταλλάσσει πληροφορίες με τους εταίρους της.
«Η θέση μας είναι απλή-χρειαζόμαστε να απελευθερώσουμε τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη μας και να προστατέψουμε τις ζωές των ανθρώπων μας», έγραψε ο Ρέζνικοφ σε ανάρτηση του στο Twitter. «Η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει αυτά τα πυρομαχικά μόνο για να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη της που είναι διεθνώς αναγνωρισμένα. Τα πυρομαχικά αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν στην επίσημα αναγνωρισμένη επικράτεια της Ρωσίας».
Τα πυρά της Μόσχας
Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα σε δήλωσή της σήμερα Σάββατο, ανέφερε: «Είναι μια πράξη απόγνωσης και δείχνει αδυναμία στο φόντο της αποτυχίας της πολυδιαφημισμένης ουκρανικής αντεπίθεσης. Το τελευταίο “θαυματουργό όπλο” στο οποίο ποντάρουν η Ουάσιγκτον και το Κίεβο, χωρίς να σκέφτονται τις σοβαρές συνέπειες, δεν θα έχει καμία επίδραση στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι η Ζαχάροβα είπε ότι η απόφαση αυτή των ΗΠΑ δείχνει την «επιθετική αντιρωσική πορεία των ΗΠΑ, η οποία στοχεύει στην παράταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερο».
Είπε επίσης ότι οι υποσχέσεις της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει υπεύθυνα τα αμφιλεγόμενα πυρομαχικά «δεν αξίζουν τίποτα».
Τι είναι οι βόμβες διασποράς
Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση αφού ο φορέας ανοίξει πάνω από τον στόχο. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων και εγείρουν κίνδυνο για τον πληθυσμό.
Μάλιστα αποτελούν απειλή τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου όσο και πολύ αργότερα, επειδή ορισμένες από τις βόμβες δεν θα εκραγούν αμέσως.
Σημειώνεται ότι περισσότερες από 120 χώρες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 2008 για τα πυρομαχικά διασποράς και συγκεκριμένα για την απαγόρευση της χρήσης τους. Ανάμεσά τους είναι και βασικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όμως η Ουκρανία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει αυτή τη συνθήκη, αν και νόμος του 2009 απαγορεύει στις ΗΠΑ να εξάγουν πυρομαχικά διασποράς με ποσοστά αστοχίας βομβών άνω του 1%, που καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το στρατιωτικό απόθεμα των ΗΠΑ.