Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Πως θα γίνει το «σκανάρισμα» σε 3,8 εκατ. φορολογούμενους με εισόδημα έως €10.000

Ελέγχους των δαπανών που έγιναν το 2021 «τρέχει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και εφόσον διαπιστωθεί αποκρυπτέα ύλη, μετ από την σύγκριση που γίνεται με τις φορολογικές δηλώσεις του 2022, τότε θα επιβάλλονται φόροι κατ’ εκτίμηση και θα είναι στο χέρι του υπόχρεου να αποδείξει το αντίθετο! Την ίδια η ΑΑΔΕ ρίχνει στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής το εργαλείο “Έλεγχος-Live” με τα στελέχη της εφορίας να βγαίνουν στους δρόμους, αυτή την εβδομάδα (πιλοτικά) για να κάνουν ελέγχους με tablet και να “κόβουν” αυτόματα τα ψηφιακά πρόστιμα που θα αποστέλλονται άμεσα, μέσω email: Ειδικότερα:

Διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων: Η ΑΑΔΕ βάζει στο στόχαστρο τα οικογενειακά εισοδήματα όσων το 2021 δήλωσαν έως 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2022, περίπου 3,75 εκατομμύρια εμφανίζουν εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ. Σε αυτούς θα επικεντρωθούν -καταρχήν- οι διασταύρωσες με τις δαπάνες που έκαναν (προφανώς απο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους) και το φθινόπωρο θα γίνει εκτεταμένος έλεγχος στις πλέον “κραυγαλέες” υποθέσεις φοροδιαφυγής. Για την αποκάλυψη φορολογητέας ύλης οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, εκτός από τις αγορές που έγιναν (Σούπερ- Μάρκετ, καταστήματα λιανικής κλπ) θα εστιάσουν τους ελέγχους στις ακόλουθες κατηγορίες:

• Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.
• Στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2021) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

• Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2021, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. (ΕΧΑΕ).
• Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.

• Τα στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
• Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

• Το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία.
• Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.
• Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
• Το κόστος της ύδρευσης, για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ

Δημοφιλέστερα

To Top