Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για τα ορυκτά στο λιμάνι – «Σοβαρή ρύπανση της ατμόσφαιρας»

Έντονες αντιδράσεις, κυρίως από όμορες επιχειρήσεις, κατοίκους της πόλης αλλά και απο τον Δήμο Θεσσαλονίκης προκαλεί το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα – Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan) του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της διαβούλευσης και προβλέπει ότι η απλή διαβροχή των μεταλλευμάτων που παραμένουν για βδομάδες αφύλακτα στο λιμάνι, αρκεί για τον περιορισμό της διασποράς τους.

Βάσει έγκυρων πληροφοριών, ήδη στο πλαίσιο της διαβούλευσης, επιχειρήσεις που θίγονται απο τις δραστηριότητες του ΟΛΘ έχουν υποβάλει εγγράφως αντιρρήσεις, που ευελπιστούν να γίνουν δεκτές, καθώς όπως αναφέρουν «ο ΟΛΘ εναποθέτει τα μεταφερόμενα απο θαλάσσης χύδην φορτία ορυκτών και μεταλλευμάτων, αφύλακτα σε κεντρικό σημείο της πόλης, εντός του Λιμένα, τα οποία αφού παραμείνουν εκεί για συνήθως μεγάλο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, μεταφορτώνονται στη συνέχεια -στο ίδιο σημείο- σε φορτηγά με προορισμό προφανώς βιομηχανίες εκτός του λιμένος.

Η δραστηριότητα αυτή προκαλεί σοβαρή ρύπανση της ατμόσφαιρας στην περιοχή των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων του Ο.Λ.Θ. και του περιβάλλοντος αυτές χώρου».

Ειδικότερα, από μελέτες που διενεργήθηκαν από το Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνεται η ύπαρξη, μεταξύ άλλων, σοβαρών συγκεντρώσεων νικελίου, χρωμίου και λοιπών μετάλλων στην ατμόσφαιρα μέσα στο λιμάνι σε σχέση με άλλες περιοχές της πόλης, γεγονός που, σύμφωνα πάντοτε με την έρευνα, σχετίζεται με τη δραστηριότητα εντός του λιμένα. Γι’ αυτό το λόγο, πολίτες ζητούν την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος, καθώς όπως καταλήγουν, «δημιουργούνται συνεχώς έντονες αναθυμιάσεις και νέφωση οι οποίες, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και σε καθημερινή σχεδόν βάση, καθιστούν την ατμόσφαιρα αποπνικτική, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πελατών και των εργαζομένων στις παρακείμενες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι πολύ πρόσφατα και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την υπ’ αριθμον 80/11-7-2023 απόφαση της επιτροπής Ποιότητας Ζωής, επισήμανε τα εξής: «Η διαχείριση των χύδην υλικών από τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης θα πρέπει να είναι πρωτοπόρα και να συμβάλει ουσιαστικά στη λύση του σοβαρού προβλήματος αυξημένων συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων PM10 στην πόλη. Επομένως, ο τρόπος διαχείρισής τους δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να εξαντλείται στην «κατά το δυνατόν σύντομη παραμονή τους σε ανοιχτό χώρο, τη διαβροχή όπου αυτή είναι εφικτή ή ενδεδειγμένη για το προς διαχείριση υλικό, αλλά οι πρακτικές αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από αναλυτικά μέτρα ορθής διαχείρισης της φορτοεκφόρτωσης χύδην υλικών, όπως έχουν αναφερθεί στο πλαίσιο π.χ. του ευρωπαϊκού έργου EU Med “APICE”, αλλά και στη σύγχρονη διεθνή πρακτική, με αυξημένη εποπτεία της τήρησης των μέτρων αυτών από τις εποπτεύουσες αρχές».

Δημοφιλέστερα

To Top