Eίκοσι επτά ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, εισηγμένες στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ, τιμήθηκαν για την εξαιρετική ποιότητα, τη διαφάνεια και την ελκυστικότητά τους σε παγκόσμιους χρηματοοικονομικούς και επιχειρηματικούς φορείς, στη διάρκεια του πρώτου ετήσιου Hellenic-American Shipping Gala.
Οι 16 εισηγμένες εταιρείες στον NASDAQ και οι 11 εισηγμένες εταιρείες στο NYSE διαθέτουν πολυδιάστατο χαρτοφυλάκιο δεξαμενόπλοιων, πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και πλοίων μεταφοράς LNG και υγραερίου, συνολικής αξίας 27,54 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της VesselsValue.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανέδειξε την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών στον ναυτιλιακό κλάδο και διοργανώθηκε από το Propeller Club Πειραιά σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από τον κ. Κωστή Φραγκούλη, πρόεδρο του Propeller Club Πειραιά και αντιπρόεδρο του International Propeller Club of the United States, ο οποίος τόνισε: «Απόψε τιμούμε τις 27 ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που είναι εισηγμένες στα αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς είναι πρωταγωνιστές αυτής της πολύ σημαντικής συνέργειας, με πρωτοπόρο την TEN το 2002 στο New York Stock Exchange. Μια συνέργεια που συνεχίζεται με την ίδια δυναμική εδώ και 21 χρόνια. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και σε δύο ακόμα ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, που προηγήθηκαν στον NASDAQ, την Anangel-American Shipholdings το 1989 και τη Royal Olympic Cruise Lines το 1998».
Ο κ. Φραγκούλης εξέφρασε εκ μέρους του Δ.Σ. «τα θερμότερα συλλυπητήρια και την αγάπη μας στην οικογένεια Τσάκου. Θα σας ζητήσω να σηκωθείτε για να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου».
Ο Χάρης Βαφειάς, με τρεις εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, CEO of Stealth Gas Inc., of Imperial Petroleum Inc. & C3is Inc.
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και επίτιμος πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά, Τζορτζ Τσούνης, τόνισε: «Τιμούμε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας λειτουργώντας ως ουσιαστική γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο εθνών μας, υποστηρίζοντας παράλληλα το παγκόσμιο εμπόριο. Αυτή η αξιοσημείωτη συμμαχία, που βασίζεται σε κοινές δημοκρατικές αξίες και σε μια βαθιά εκτίμηση για το θαλάσσιο εμπόριο, έχει ανθήσει με τα χρόνια, φέρνοντας τεράστια οφέλη και ευημερία και στα δύο έθνη. Πιστεύουμε ότι οι δύο χώρες μας -και όλος ο κόσμος- είναι πιο ασφαλείς, πιο ανθεκτικές και πιο ευημερούσες λόγω των επενδύσεων των ΗΠΑ στο εξωτερικό και της δυνατότητας των εταιρειών απ’ όλο τον κόσμο να επενδύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιορτάζουμε τους στενούς δεσμούς μεταξύ της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και των ΗΠΑ και χαιρετίζουμε την τεράστια συμβολή και των δύο μερών στο παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη».
Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Παππάς σημείωσε: «Η ενέργεια, η οικονομία, η άμυνα και η ναυτιλία είναι οι οδηγοί στη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Η ναυτιλία ειδικότερα αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη και την ευημερία και ο αντίκτυπός της στην ελληνική οικονομία είναι τόσο σημαντικός όσο και πολύπλευρος. Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει ακόμη βαθύτερα το αποτύπωμα της ελληνικής ναυτιλίας για την ευημερία του έθνους μας».
Η Ιζαμπέλα Σίντριχ, ανώτερη διευθύνουσα σύμβουλος του NASDAQ Stock Exchange Listings για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δήλωσε: «Η ναυτιλία εξαρτάται από την οικονομική ανάπτυξη και τις εμπορικές σχέσεις. Οι κύριες γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις που επηρεάζουν τη βιομηχανία περιλαμβάνουν την ώθηση προς την ψηφιοποίηση και την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα – και φυσικά η ελληνική ναυτιλία παίζει καθοριστικό ρόλο στον μετασχηματισμό της ναυτιλιακής βιομηχανίας παγκοσμίως. Η ελληνική ναυτιλία συνεχίζει να ηγείται της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της ηγετικής θέσης και της επιχειρηματικής αριστείας στον κλάδο. Πάνω από τις μισές ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριό μας είναι ελληνικών συμφερόντων και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα».
Στο ίδιο πνεύμα, ο Ερικ Ντίας, επικεφαλής των Αγορών Κεφαλαίων Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στο NYSE, τόνισε: «Σήμερα η Ελλάδα παραμένει η Νο 1 ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο. Μόνο στις ΗΠΑ το 2021 η ναυτιλιακή οικονομία συνεισέφερε 6 τρισ. δολάρια, από τα οποία 1 τρισ. προήλθε άμεσα ή έμμεσα από την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο για την αμερικανική οικονομία. Εχουμε πάνω από 12 ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στο χρηματιστήριό μας, συνολικής κεφαλαιοποίησης 5 δισ. δολαρίων. Το κοινό στοιχείο Αμερικής και Ελλάδας είναι η δέσμευσή μας στις δημοκρατικές αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας, της ελευθερίας και του δικαίου, τέσσερις αξίες που μας έχουν ενώσει τους τελευταίους δύο αιώνες».
Ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Capital Link Inc. Νίκος Μπορνόζης δήλωσε: «Η ναυτιλία έχει κατοχυρώσει μια ισχυρή θέση στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ένα σχετικά μικρό ποσοστό της συνολικής χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης. Η εισαγωγή περισσότερων εταιρειών στα αμερικανικά χρηματιστήρια θα βοηθήσει τον κλάδο να ενισχύσει το προφίλ του προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες και εναλλακτικές λύσεις στους επενδυτές». Ο ίδιος πρόσθεσε σε πιο προσωπικό τόνο: «Η ανάδειξη της εικόνας της Ελλάδας και της ελληνικής ναυτιλίας δεν είναι μόνο επαγγελματική δραστηριότητα για την αδερφή μου Ολγα κι εμένα. Είναι ένα πάθος στο οποίο έχουμε αφιερώσει με χαρά σχεδόν όλη τη ζωή μας».
1) Η Tsakos Energy Navigation Ltd. (ΤΕΝ) ιδρύθηκε το 1993 και γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας της. Η TEN ολοκλήρωσε την αρχική δημόσια προσφορά της τον Μάρτιο του 2002 και οι κοινές μετοχές της έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο στόλος της αποτελείται σήμερα από 58 πλοία και έχει παραγγείλει άλλα 8 πλοία τα οποία τελούν υπό ναυπήγηση.