Δέκα πτώματα μεταναστών, «προφανώς υπηκόων [κρατών] της υποσαχάριας Αφρικής», βρέθηκαν σε παραλία βόρεια της Σφαξ, στην Τυνησία, που έχει μετατραπεί φέτος στο επίκεντρο της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, έκαναν γνωστό χθες Κυριακή επίσημες πηγές.
«Βρέθηκαν δέκα πτώματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών από μονάδες της ακτοφυλακής» σε παραλία βόρεια της Σφαξ (κεντροανατολικά), ανέφερε η τυνησιακή Εθνική Φρουρά σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Από την πλευρά του, το δικαστήριο της Σφαξ ενημερώθηκε για τον εντοπισμό «οκτώ πτωμάτων, προφανώς όλων από την υποσαχάρια Αφρική», πάντως βρίσκονται σε εξέλιξη ιατροδικαστικές αναλύσεις και λήψεις δειγμάτων «για να αναγνωριστούν», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός του, ο Φάουζι Μασμούντι.
Εντοπίστηκαν «την Παρασκευή και το Σάββατο», καθώς μαίνονταν θύελλες και ισχυροί άνεμοι που πιθανόν προκάλεσαν το ναυάγιο του πλεούμενου στο οποίο είχαν επιβιβαστεί, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, που τόνισε πως δεν έχει ενημέρωση για κανένα ναυάγιο ανοικτά της Σφαξ.
Τα θύματα πιθανόν αναχώρησαν από άλλη τοποθεσία, νότια της Σφαξ, από τη Μάχντια ή τη Ζαρζίς, δυο κοινότητες νοτιότερα, πάντα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.
Από την 1η Ιανουαρίου ως την 20ή Ιουλίου, οι τυνησιακές αρχές ανέσυραν τα πτώματα 901 μεταναστών που πνίγηκαν στα ανοικτά της χώρας. Στην πλειονότητά τους, ήταν υπήκοοι κρατών της υποσαχάριας Αφρικής. Την ίδια περίοδο, άλλοι 34.290 μετανάστες διασώθηκαν ή αναχαιτίστηκαν.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), από την αρχή της χρονιάς σχεδόν 90.000 μετανάστες, αριθμός-ρεκόρ, έχουν φθάσει στην Ιταλία, οι ακτές της οποίας εγγύτερα στην Τυνησία απέχουν 150 χιλιόμετρα. Οι περισσότεροι αναχώρησαν από την τυνησιακή επικράτεια, οι υπόλοιποι από τη Λιβύη.
Η κεντρική Μεσόγειος, ανάμεσα στη βόρεια Αφρική και την Ιταλία, είναι η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός στον κόσμο: σε αυτή έχουν χαθεί πάνω από 20.000 ζωές από το 2014, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Οι αναχωρήσεις υπηκόων κρατών της υποσαχάριας Αφρικής από την Τυνησία επιταχύνθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, μετά την ομιλία την 21η Φεβρουαρίου του τυνήσιου προέδρου Κάις Σάγεντ με την οποία καταδίκασε την έλευση «ορδών μεταναστών», οι οποίες κατ’ αυτόν πήγαν στη χώρα για να «αλλοιώσουν τη δημογραφική της σύνθεση».
Έκτοτε, εκατοντάδες παράτυποι μετανάστες έχασαν τις δουλειές τους στον ανεπίσημο τομέα, όποια στέγη είχαν βρει, ενώ καταγράφτηκαν δεκάδες επιθέσεις εναντίον μεταναστών σε όλη τη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ