Οικονομία

Γιώργος Νώλης (Lancom): Πολύφερνη νύφη η τελευταία ελληνική επιχείρηση των data centers

Στις επιχειρήσεις δεν αρκεί να προβλέψεις μια μελλοντική ευκαιρία. Η χρονική στιγμή που θα επενδύσεις σε αυτή παίζει κρίσιμο ρόλο ώστε αργότερα να δρέψεις τους καρπούς της. Οταν λοιπόν το 2009 ο κ. Γιώργος Νώλης και ο αδελφός του Σταύρος, που μέχρι τότε έστηναν δίκτυα για Ιντερνετ καφέ, αποφάσιζαν να δημιουργήσουν τη Lancom διαβλέποντας τις προοπτικές του ψηφιακού μετασχηματισμού που υποσχόταν το υπολογιστικό σύννεφο, κοινώς cloud, η χώρα έμπαινε στον γύψο της κρίσης και των μνημονίων. Τα επενδυτικά προγράμματα των περισσότερων εταιρειών πήγαν περίπατο και ο ψηφιακός μετασχηματισμός πήρε μπροστά για τα καλά μόλις την τελευταία τετραετία.

Μόνο που η δυναμική που έχει αναπτυχθεί πλέον είναι πρωτόγνωρη. Η ψηφιακή μετάβαση είναι σε εξέλιξη και η Ελλάδα έχει καταστεί ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς επενδύσεων τόσο σε υποδομές όσο και σε ψηφιακές υπηρεσίες συγκεντρώνοντας πλέον το ενεργό ενδιαφέρον όλων των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών και πυροδοτώντας μια εξαιρετικά σημαντική επενδυτική δραστηριότητα που επιτέλους βάζει την Ελλάδα στον ψηφιακό παγκόσμιο άτλαντα.

Και σε αυτή την κούρσα των επενδύσεων συμμετέχει και η Lancom ξεκινώντας μια νέα επένδυση στην Κρήτη, ένα νέο data center, ενώ δρομολογεί παράλληλα και την επέκταση του «πετραδιού» της, του Balkan Gate, του data center που έφτιαξε προ τριετίας στο Καλοχώρι, το οποίο παίζει τον ρόλο πύλης και διασύνδεσης της Ελλάδας με τα Βαλκάνια. Ενα επενδυτικό πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ το οποίο συνεχίζει να εκτελείται.

Οπως εξηγεί ο κ. Νώλης, στον ψηφιακό χάρτη όπου η Ελλάδα πλέον γίνεται κόμβος διασύνδεσης με τα μεγάλα υποθαλάσσια διεθνή καλώδια που μεταφέρουν data η Lancom θέλει να αποτελέσει έναν σημαντικό κρίκο της αλυσίδας που φέρνει τεκτονικές αλλαγές όχι μόνο στον τρόπο με τον οποίο διακινούνται τα δεδομένα, αλλά και στην ίδια την καθημερινότητά μας που μέρα τη μέρα και αυτή ψηφιοποιείται. Από την τηλεόραση και τις streaming πλατφόρμες έως τις συναλλαγές μας με τράπεζες, εταιρείες υπηρεσιών και Δημόσιο μέχρι την επικοινωνία μας μέσω των social media, την εργασία μας κ.ο.κ.

«Η Ελλάδα μπαίνει πλέον στον χάρτη των ψηφιακών τηλεπικοινωνιών και της διακίνησης δεδομένων, και αυτό πλέον θα αλλάξει τα πάντα όχι μόνο στον δικό μας χώρο ή στο επιχειρείν, αλλά και σε όλη τη χώρα», τονίζει ο κ. Νώλης. Ισως γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα οι ξένοι επίδοξοι μνηστήρες της Lancom έχουν πολλαπλασιαστεί καθιστώντας την πολύφερνη νύφη.

Προτού επεκταθούμε σε αυτά, όμως, οφείλουμε τις συστάσεις. Η Lancom σήμερα, με έδρα στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης, δραστηριοποιείται σε τρεις συγγενικούς τομείς που ουσιαστικά αλληλοκαλύπτονται. Ο πρώτος είναι οι υποδομές data centers. Διαθέτει δηλαδή τον χώρο για οποιαδήποτε εταιρεία θέλει να κάνει χρήση του cloud, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Λειτουργεί δύο μικρά data centers, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και τα τελευταία χρόνια είναι υπό δημιουργία ένα μεγαλύτερο με το όνομα «Balkan Gate», το οποίο βρίσκεται στο Καλοχώρι. Το τέταρτο θα είναι αυτό της Κρήτης. Μάλιστα η εταιρεία συνδέει και την εταιρεία-πελάτη απευθείας με το data center παρέχοντας δική της οπτική ίνα. Επιπρόσθετα, προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες cloud τεχνολογίας έως cloud service provider, από cloud servers έως disaster recovery (ανάκτηση στοιχείων σε πιθανότητα καταστροφής). Και έπειτα, είναι οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, από την απλή ενοικίαση γραμμών έως την απαραίτητη υποδομή για σύνθετα συστήματα. Εν ολίγοις, αγκαλιάζει όλη την γκάμα των υπηρεσιών και των υποδομών γύρω από το cloud.

«Σε μεγάλο βαθμό αυτό έγινε από ανάγκη διότι όταν ξεκινήσαμε την εταιρεία οι χρεώσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για να χρησιμοποιήσουμε οπτικές ίνες για πελάτες μας καθιστούσαν οικονομικά απαγορευτική την υπηρεσία που εμείς προσφέραμε ως data center», εξηγεί ο κ. Νώλης. Τελικά όμως ίσως καλύτερα, αφού ο ίδιος πλέον μπορεί να ελέγξει κάθετα το κόστος της δραστηριότητας της εταιρείας, η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς ακολουθώντας την ψηφιακή άνοιξη της χώρας.

Η κουβέντα μας γίνεται την παραμονή ενός ταξιδιού του στην Ιταλία όπου θα συμμετάσχει στη μεγαλύτερη ετήσια συνάντηση στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, των ICP και των Internet exchanges (δίκτυα ανταλλαγής διαδικτυακής κίνησης στα οποία συνδέονται όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι), «Nam 23». «Είμαστε οι μόνοι από Ελλάδα που θα συμμετάσχουμε», διευκρινίζει και συμπληρώνει: «Επειδή έχει γίνει η απευθείας διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας με το καλώδιο “Ionian” της Islalink, τώρα είναι η στιγμή να χτυπήσουμε γιατί πρακτικά έως σήμερα όλοι είχαν ένα πρακτικό θέμα: πώς θα έρθουν στην Ελλάδα, πώς θα γίνει η διασύνδεση… Η διασύνδεση πλέον λειτουργεί. Το latency (σ.σ.: βαθμός απόκρισης) είναι αδιανόητο… Είναι λοιπόν ευκαιρία να προσελκύσουμε κι άλλον κόσμο στην Ελλάδα. Να επενδύσουν δηλαδή, να φέρουν μηχανήματα και υπηρεσίες. Και αυτό που θα κάνουμε στην Ιταλία το κάναμε φέτος και στις ΗΠΑ, στην International Telecoms Week, και στη Μαδρίτη, στο Data Center Dynamics. Γενικά προσπαθούμε να φαινόμαστε και να δείχνουμε στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει. Ετσι προσπαθούμε να φέρουμε επενδύσεις, νέους παρόχους, νέα Internet exchanges όπως αυτό που υπογράψαμε πρόσφατα, το NetIX, το οποίο σπάει την αποκλειστικότητα του τοπικού GR-IX και σου δίνει τη δυνατότητα να συνδεθείς με όλα τα μεγάλα δίκτυα στον πλανήτη».

«Ωστόσο χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη», σπεύδει να προσθέσει. «Δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε. Ολες οι επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι σε μια πρόοδο, όμως πρέπει διαρκώς να ενημερώνουμε τους διεθνείς παίκτες για τις εξελίξεις αυτές ώστε να έχουν θέση στην ελληνική αγορά. Και καθώς αυτοί έρχονται και φέρνουν μηχανήματα και υπηρεσίες, αυξάνεται παράλληλα το ενδιαφέρον και των ανταγωνιστών τους. Πρόκειται δηλαδή για ένα domino effect, το οποίο ήδη έχει αρχίσει. Τώρα πρέπει να επιταχύνουμε για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την τάση που έχει δημιουργηθεί υπέρ της Ελλάδας».

Τι είναι αυτό που τραβάει πλέον τις νέες επενδύσεις από παρόχους; «Το… τυράκι γι’ αυτούς είναι πολύπλευρο. Το πρώτο είναι ότι δεν υπήρχε η Ελλάδα στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη διότι όλα τα σύνορά μας ήταν κλειστά λόγω της συγκέντρωσης της αγοράς. Ξαφνικά πήγαινε κάποιος να περάσει τα σύνορα και η τιμή για μια διασύνδεση ήταν δεκαπλάσια ή εικοσαπλάσια, άρα ήταν ασύμφορη μια τέτοια επένδυση. Επίσης, δεν υπήρχαν οι επενδύσεις στα data centers γιατί αυτά απαιτούσαν μεγάλες διασυνδέσεις.

»Από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν ξεκίνησε όλος ο τηλεπικοινωνιακός κόσμος να βλέπει τη χώρα μας διαφορετικά. Ακόμη, δεν υπήρχε το content. Οταν ανακοινώθηκαν οι μεγάλες επενδύσεις θεώρησαν ότι θα προσελκύσουν ακόμα μεγαλύτερες διασυνδέσεις, εξ ου και τα υποβρύχια καλώδια για τα οποία γίνεται ο ντόρος, και γι’ αυτό εμείς κατασκευάζουμε το Balkan Gate της Κρήτης. Διότι αν δεν έχεις τα καλώδια να μεταφέρουν τα δεδομένα σε όλο τον κόσμο, δεν έχεις πρακτικά κάτι! Αρα την Ελλάδα την προσπερνούσαν αφού δεν υπήρχε υποδομή data center carrier-neutral.

»Από τη στιγμή που ανακοινώσαμε εμείς την επένδυση είδαμε τρομερή αύξηση του ενδιαφέροντος όλων των κατασκευαστών και των παρόχων υποβρύχιων καλωδίων για να έχουν παρουσία στην Κρήτη. Αυτό σε συνδυασμό με την αντίστοιχη επένδυση που ανακοίνωσε η Digital Realty, αλλά και ότι η Grid Telecom γνωστοποίησε τη διάθεση δύο ολοκαίνουριων υποβρύχιων συστημάτων, των “Απόλλων” και “Μίνωας”, που συνδέουν με ασφάλεια το νησί με την ηπειρωτική χώρα, δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Πλέον σε όλες τις συζητήσεις που κάνουμε στο εξωτερικό δεν υπάρχει καλώδιο που είναι υπό συζήτηση, μελέτη ή κατασκευή το οποίο δεν περιλαμβάνει την Κρήτη ως σημείο παρουσίας. Εκπληκτικό αν σκεφτείς ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαμε στον χάρτη… Αρα, δίνουμε νέα όδευση για κάποιον από την Ασία, τη Μέση Ανατολή κ.ο.κ. που θέλει να συνδεθεί με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Δημοφιλέστερα

To Top