Σε μία εποχή που έχει φουντώσει για τα καλά η συζήτηση περί θεμιτής και αθέμιτης -ηθικά- κερδοφορίας των επιχειρήσεων λόγω της ακρίβειας και του αυξημένου κόστους σε κάθε τομέα της ζωής, τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της ICAP CRIF («Οι κορυφαίοι κλάδοι στην Ελλάδα», εκδ. 2023) έρχονται να ρίξουν φως στα περιθώρια κέρδους με τα οποία δραστηριοποιείται κάθε κλάδος του επιχειρείν και κατ’ επέκταση στο πεδίο ευελιξίας που είχαν και έχουν οι επιχειρήσεις για να στηρίξουν τους πελάτες τους και την ίδια την οικονομία.
Μάλιστα, οι δύο προηγούμενες χρονιές με «αιχμή» το comeback της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς βοήθησαν τις επιχειρήσεις να διευρύνουν αρκετά την κερδοφορία τους. Οπότε το 2022, τη «χρονιά του πληθωριστικού κύματος» μπορεί να υπήρξε μία κάμψη του περιθωρίου κέρδους σε ορισμένους κλάδους, εντούτοις, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αφενός δεν οδήγησε σε απώλειες σημαντικές, αφετέρου ήδη ανακάμπτει φέτος!
Κάτι που «σκιαγραφείται» και στην ετήσια έκδοση της ICAP CRIF «Οι κορυφαίοι κλάδοι στην Ελλάδα, έκδ. 2023», που βασίζεται στην επεξεργασία του συνόλου των ισολογισμών που έχουν δημοσιεύσει οι εταιρείες για τη χρήση του 2021, φροντίζοντας ωστόσο να αναδείξει και τις τάσεις που επικράτησαν στην περσινή «χρονιά του πληθωρισμού».
Πρώτη διαπίστωση της έρευνας είναι ότι ο ελληνικός εταιρικός τομέας εμφάνισε στο διάστημα αυτό σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών, που συνεχίστηκε και το 2022 με το μπαράζ των ανατιμήσεων, και εντυπωσιακή διεύρυνση της κερδοφορίας. Συγκεκριμένα σε ένα δείγμα 20.931 εταιρειών του Μη Χρηματοπιστωτικού Τομέα φάνηκε ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 26,2% το 2021 φθάνοντας τα 183 δισ. ευρώ, με το σύνολο των εννέα κλάδων να κινείται ανοδικά. Παράλληλα με την αύξηση των συνολικών πωλήσεων ενισχύθηκαν και τα μεικτά κέρδη με τον ίδιο σχεδόν ρυθμό (26,1%). Τα δε καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατακόρυφα, στα 11,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα που επεξεργάστηκαν η κυρία Σταματίνα Παντελαίου, διευθύντρια Οικονομικών Ερευνών και Κλαδικών Μελετών, και η κυρία Ελένη Δεμερτζή, senior manager στο ίδιο τμήμα της ICAP CRIF, το 76,1% των 20.931 εταιρειών ήταν κερδοφόρες.
Σε απόλυτα μεγέθη τα μεγαλύτερα κέρδη εμφανίζει ο κλάδος της Μεταποίησης (3,71 δισ. ευρώ) και ακολουθούν οι κλάδοι Εμπορίου (2,97 δισ. ευρώ) και των Λοιπών Υπηρεσιών (2,16 δισ. ευρώ).
«Οι εκτιμήσεις για την πορεία της εγχώριας οικονομίας είναι θετικές και για το 2023 καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% αν και με χαμηλότερο ρυθμό από το 2022, ελαφρώς όμως υψηλότερο συγκριτικά με τις αρχικές προβλέψεις. Εξάλλου οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά επιβραδύνονται λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας, βελτιώνοντας παράλληλα το γενικότερο κλίμα», αναφέρει στο σχόλιο που συνοδεύει την έκδοση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ICAP CRIF κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος. «Σχετικά με τους 51 επιλεγμένους κλάδους της φετινής έκδοσης διαπιστώνεται ότι οι εταιρείες κατάφεραν να διαχειριστούν τα κόστη τους με αποτέλεσμα να αυξήσουν τα περιθώρια καθαρής κερδοφορίας και να βελτιώσουν τους δείκτες αποδοτικότητας ιδίων και απασχολουμένων κεφαλαίων το 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν», παρατηρεί ο ίδιος.
«Βασιλιάς» το real estate
Αναμφισβήτητα, με βάση τη φετινή έρευνα, ο «βασιλιάς» στα περιθώρια κέρδους είναι το real estate! Ενας κλάδος που στηρίζεται αρκετά στην υπηρεσία αλλά και διαθέτει «προϊόν» που «φουσκώνει» με ραγδαίο ρυθμό τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης ζήτησης. Μάλιστα ο συγκεκριμένος κλάδος έχει τα πρωτεία σε όλους τους δείκτες κερδοφορίας αφού εμφανίζει το μεγαλύτερο περιθώριο μεικτού κέρδους (67,9%), το μεγαλύτερο περιθώριο EBITDA (93,4%) και αντίστοιχα το μεγαλύτερο περιθώριο καθαρού κέρδους ως προς τα έσοδα (71,9%)! Κάτι εξάλλου που επιβεβαιώνει και τη σπουδή δημιουργίας νέων εταιρειών που δραστηριοποιούνται με κάποιο τρόπο στο real estate.
Εξαιρουμένων φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), εξίσου εντυπωσιακά περιθώρια κέρδους εμφανίζουν, σύμφωνα με την έρευνα της ICAP, οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (41,1%), οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας (+18,8%), τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (18,1%), καθώς και η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση (17,8%).
Σε ό,τι αφορά όμως την καθαρή κερδοφορία, υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις. Ετσι οι κλάδοι που εμφανίζουν να έχουν το μεγαλύτερο περιθώριο καθαρού κέρδους επί του κύκλου εργασιών, μετά το real estate, είναι το ηλεκτρολογικό υλικό εγκαταστάσεων (22%), τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (14,3%), τα γενόσημα φάρμακα με παραγωγή στη χώρα μας (13,2%) και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων (13,1%).
Υπηρεσίες