Στα χαρακτηριστικά και την ιδιαιτερότητα της πυρκαγιάς στον Έβρο, τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν και την περαιτέρω ενίσχυσή τους εφόσον κρίνεται αναγκαίο, τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην προσπάθεια κατάσβεσης, τη διερεύνηση σε δεύτερο χρόνο των αιτιών εκδήλωσης του καταστροφικού φαινομένου αλλά και στα απαιτούμενα την επομένη της πυρκαγιάς έργα αποκατάστασης, αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
Η εικόνα του πύρινου μετώπου
«Πράγματι μιλάμε για μια πολύ μεγάλη περίμετρο στην οποία ενώθηκαν δύο πυρκαγιές, της Αλεξανδρούπολης και της Δαδιάς και στην οποία περίμετρο επιχειρούν οι δυνάμεις μας» δήλωσε ο κ. Κικίλιας μετά την πτήση που πραγματοποίησε με Super Puma πάνω από την πληγείσα περιοχή.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cv39aqvotrmh)
Περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διαβεβαίωσε πως στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον έλεγχο της πυρκαγιάς και στις επόμενες μέρες θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση με εναέριες και επίγειες δυνάμεις παρά το γεγονός όπως είπε ότι επιχειρεί ήδη στον Έβρο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, επίγειων και εναέριων.
Σημείωσε ότι θα διερευνηθούν τα αίτια εκδήλωσης και της συγκεκριμένης πυρκαγιάς όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες πυρκαγιές της χώρας ενώ θα ακολουθήσει και η επιχειρησιακή αξιολόγηση της αντιμετώπισής της. «Υπάρχει όντως αυτή η νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές εκείνη την ημέρα» είπε ο κ. Κικίλιας συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα διερευνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας δεν προσφέρεται για εικασίες ή σχόλια. «Σήμερα είναι η ώρα της μάχης για όλους και κρίνεται αυτό. Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ όλοι αυτοί οι οποίοι πρέπει είτε να συντονίζουν -οι στρατηγοί-, είτε να επιχειρούν…» είπε χαρακτηριστικά ευχαριστώντας όλους όσοι επιχειρούν ή συμπαρίστανται στο έργο της κατάσβεσης.
Αναφορικά με την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς ο κ. Κικίλιας δήλωσε «Μετά όμως απ’ αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια έρχεται μια πολύ μεγάλη προετοιμασία, μια πολύ μεγάλη συζήτηση και αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη, τη δασοπροστασία, με τις ζώνες που πρέπει να δημιουργηθούν, με τον έλεγχο των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει να κάνει με τα έργα τα αντιπλημμυρικά που θα απαιτηθούν, έργα πυροπροστασίας, πρόληψης και τον τρόπο με τον οποίο θα αναβαθμίσουμε και θα πάμε πιο μπροστά τον επιχειρησιακό τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Κάποιοι μιλούν για κλιματική αλλαγή, κάποιοι άλλοι για κλιματική κρίση, κάποιοι επιστήμονες ακόμη και για κλιματική κατάρρευση. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα, η Ευρώπη κι ο πλανήτης αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και πρέπει να εμφανιστούμε πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί για ότι θα φέρει το μέλλον», κατέληξε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Σημειώνεται ότι περίπου στις 10.00 ο κ. Κικίλιας συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του αεροδρομίου «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης όπου ενημερώθηκε μεταξύ άλλων για τα ενεργά μέτωπα, την εκδήλωση πολλών εστιών στη Δαδιά και την επιτυχή αντιμετώπισή τους από τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς και το πύρινο μέτωπο το οποίο δεν ήταν δυνατό να περιοριστεί και επεκτάθηκε, για τη διαρκή μετακίνηση των δυνάμεων λόγω της συνεχούς αλλαγής των ανέμων και τη σημαντική συμβολή του Στρατού.