Πολιτική

Η «αποστολή» του Γεραπετρίτη στην Άγκυρα και το νέο ραντεβού κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Η προαναγγελία της μετάβασης του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου για να συναντηθεί με τον ομόλογο του Χακάν Φιντάν αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για τη φετινή «σεζόν» στα ελληνοτουρκικά, η οποία προβλέπεται ότι δεν θα έχει τις εντάσεις του παρελθόντος, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Αυτό, άλλωστε, είναι το πνεύμα που έχει καλλιεργηθεί με επιμέλεια τους τελευταίους μήνες, με τους Τούρκους να αποφεύγουν τις προκλητικές ενέργειες έναντι της Ελλάδας, με μόνη «κηλίδα» τα όσα επιμένουν να κάνουν στην Κύπρο επιμένοντας στην προώθηση της λύσης των δύο κρατών που έτυχαν καταδίκης από την Αθήνα.

Οι ελληνοτουρκικές επαφές το επόμενο διάστημα, πάντως, δεν αναμένεται να είναι και τόσο σπάνιες. Ούτως ή άλλως, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Βίλνιους της Λιθουανίας οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν, όχι απλά σε άμβλυνση των εντάσεων, αλλά στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με τους κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν να αναλαμβάνουν ως «επιτετραμμένοι» των ηγετών να προσδιορίσουν επακριβώς το πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που θα έχει ως σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό την πρώτη συνεδρίαση μετά το 2016 του Ανώτατου Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Συνεργασίας που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, κατά πάσα πιθανότητα τον ερχόμενο Οκτώβριο, υπό την ηγεσία των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν και με τη συμμετοχή πλειάδας υπουργών από τις δύο πλευρές.

Οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν αναμένεται, υπό αυτό το πρίσμα, να ορίσουν τα επόμενα «ορόσημα» του διαλόγου, στον οποίο επίσης θα εμπλακούν και οι υφυπουργοί Εξωτερικών, από τη στιγμή που το πλαίσιο συζήτησης θα υπερβαίνει το καθιερωμένο περιβάλλον των διερευνητικών επαφών. Ενεργά στο «παιχνίδι» θα μπει η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου που είναι επιφορτισμένη με τον πολιτικό διάλογο, ενώ τη «θετική ατζέντα» θα χειριστεί, όπως και το προηγούμενο διάστημα, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος είχε ήδη προ μηνών μια συνάντηση με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα συζητηθεί και ο προγραμματισμός των ΜΟΕ που έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο υπουργών Άμυνας, κατά την πρόσφατη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον νέο ομόλογο του Γιάσερ Γκιουλέρ στο Βίλνιους.

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Φιντάν έχουν να συζητήσουν και μια πιο άμεση προτεραιότητα, ήτοι το πλαίσιο του νέου ραντεβού που θα έχουν στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ερντογάν, τη δεύτερη συνάντηση τους μέσα σε δύο μήνες, πριν από το ραντεβού της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ παρόμοιο πρόγραμμα θα ακολουθήσει και ο κ. Ερντογάν, με τα γραφεία των δύο ηγετών να είναι σε επικοινωνία για τον προγραμματισμό της συνάντησης. Άλλωστε, στην τελευταία συνάντηση που έγινε στο Βίλνιους συμφωνήθηκε οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς να ανταλλάξουν αριθμούς και να «ανοίξουν» έναν απευθείας διπλωματικό δίαυλο μεταξύ των δύο γραφείων.

Βεβαίως, κρίσιμη παράμετρος είναι η διατήρηση του άτυπου μορατόριουμ που ισχύει στο Αιγαίο και έχει τηρηθεί χωρίς ιδιαίτερες παρεκκλίσεις ως τώρα, με τις τουρκικές παραβιάσεις να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο όλους τους προηγούμενους μήνες. Με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, πάντως, θεωρείται δύσκολο για το επόμενο ορατό διάστημα να υπάρξει ανατροπή σκηνικού, με δεδομένη και την προσπάθεια της Τουρκίας να διαμορφώσει νέες ισορροπίες με τη Δύση, μετά την πορεία αυτονόμησης όλων των προηγούμενων ετών που «τραυμάτισε» την τουρκική οικονομία.

Δημοφιλέστερα

To Top