Αθλητισμός

3οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες «Ηράκλειο 2023»: Με την υπογραφή του Σταύρου Λίτινα οι τελετές έναρξης και λήξης

Το δρώμενο θα ξεκινήσει στις 8:30 μ.μ. και θα διαρκέσει 45 λεπτά. Η ίδια ομάδα έχει αναλάβει και την -διάρκειας μισής ώρας- τελετή λήξης, στις 16 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στον ίδιο χώρο.

«Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του Λυκείου των Ελληνίδων εκ μέρους της προέδρου κας Μαρίας Κασσωτάκη, και της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων “Ηράκλειο 2023”, για να συνεισφέρω στο καλλιτεχνικό κομμάτι της διοργάνωσης, αναλαμβάνοντας τη σκηνοθεσία των τελετών έναρξης και λήξης. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, αγαπώ τον τόπο μου και δεν θα μπορούσα να αρνηθώ μια τόσο τιμητική πρόσκληση για ένα αθλητικό γεγονός που θα ενώσει αθλητές από 26 χώρες της Μεσογείου. Σε λίγες μέρες το Ηράκλειο θα βάλει στην ιστορία των αγώνων το δικό του λιθαράκι, σε μια υπέροχη εγκατάσταση, το Karteros Sports Center, κάτω από τον γαλάζιο κρητικό ουρανό και στο βαθύ μπλε του κρητικού πελάγους», δήλωσε ο Σταύρος Λίτινας και συνέχισε:

«Εργάζομαι με μια ομάδα καταξιωμένων επαγγελματιών, χορογράφων, χορευτών, μουσικών, ηθοποιών, τραγουδιστών, σχεδιαστών ήχου, φώτων αλλά και με υπέροχους και ταλαντούχους εθελοντές. Μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Ξέρετε, η επιτυχία έρχεται μόνο όταν έχεις δίπλα σου άξιους συνεργάτες, που μπορούν και λειτουργούν σαν μια γροθιά, ως ένα ενιαίο σύνολο. Με όρεξη, φαντασία και πολλή δουλειά έχουμε ετοιμάσει ένα δρώμενο βασισμένο στον μινωικό πολιτισμό, με στοιχεία που σώζονται μέχρι σήμερα στους χορούς μας, πάνω σε πρωτότυπη μουσική που εγείρει συνειρμούς από τις παραδόσεις μας. Θα ήθελα να απευθύνω ένα κάλεσμα στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε όσους θα βρίσκονται στην όμορφη Κρήτη μας τις ημέρες των αγώνων, να αγκαλιάσουν το γεγονός, να στηρίξουν όλους τους αθλητές και να αφεθούν στον κοινό παλμό που θα δονείται ολόκληρη η πόλη του Ηρακλείου στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης αθλητικής και πολιτιστικής, μεσογειακής γιορτής»

Το σημείωμα του σκηνοθέτη
Η τελετή έναρξης οργανώνεται με κεντρικό άξονα τον επτάστροφο λαβύρινθο που συναντάμε στις περισσότερες ακτές της Μεσογείου και είναι γνωστός με το όνομα «Κρητικός Λαβύρινθος». Ο Λαβύρινθος, που προέρχεται από τη μινωική λέξη «Λάβρυς» (διπλός πέλεκυς) και την κατάληξη «-ινθος» (παραπομπή σε τόπο) που σημαίνει «ο τόπος του διπλού πέλεκυ», είναι ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα του συλλογικού ασυνείδητου της ανθρωπότητας. Ο Κρητικός Λαβύρινθος, σε αντίθεση με άλλους, έχει μια είσοδο και ένα μονοπάτι χωρίς αδιέξοδα, που οδηγεί στο κέντρο και πάλι έξω. Καλεί τον επισκέπτη σε μια πορεία προς τον ομφαλό της ύπαρξής του, απ΄ όπου θα εξέλθει αναγεννημένος.

Το σύμβολο αυτό, μαζί με το μυθολογικό πεδίο που το συνοδεύει, γίνεται τόπος αστείρευτης έμπνευσης του καλλιτεχνικού δρώμενου, που αντλεί στοιχεία και σύμβολα από αυτό, για να επικοινωνήσει στο σύγχρονο θεατή έννοιες όπως ο σεβασμός στη μητέρα Γη, η αρμονική συνύπαρξη με τον εαυτό μας και με τους άλλους, η ισοτιμία και η συναδέλφωση των λαών. Με αφετηρία τον τόπο μας στον παρόντα χρόνο, το καλλιτεχνικό μας δρώμενο καταδύεται στην αρχαία μας κληρονομιά, για να απλωθεί εννοιολογικά στο παρόν, προσεγγίζοντας το πανανθρώπινο.

Το σενάριο της τελετής έναρξης
Το λαβυρινθικό δρώμενο της τελετής έναρξης μας ταξιδεύει, με τρόπο τελετουργικό, στον μυθικό κόσμο των Μινωιτών, την εποχή που λατρεύεται η μητέρα Γη. Με τρόπο συμβολικό, χρησιμοποιώντας στοιχεία που έχουν σωθεί στους χορούς και τις παραδόσεις μας, προσεγγίζεται με γλώσσα καλλιτεχνική, η μετάβαση του ανθρώπου από την εποχή της λατρείας της Σελήνης στη λατρεία του Ήλιου, από την εποχή της θηλυκής ενέργειας στην αρσενική, από την ειρήνη και το σεβασμό στη Φύση, στον ανταγωνισμό.

Μυθολογικές μορφές όπως της Πασιφάης, της Αριάδνης, του Μινώταυρου και του Θησέα ζωντανεύουν καθώς τρεις κύκλοιζωής-θανάτου ανοίγουν και κλείνουν, παραπέμποντας στη συνεχή Αναγέννηση της Φύσης. Ο άνθρωπος σε μια κυκλική πορεία κατάδυσης και ανάδυσης υποκλίνεται στο μεγαλείο της ενότητας.

Τα σκηνικά είναι λιτά και τα κοστούμια φέρουν στοιχεία από παραδοσιακές φόρμες στοχεύοντας περισσότερο στην κινητοποίηση συνειρμών και λιγότερο στην γραφική αναπαράσταση αρχαίων ενδυμάτων.

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία-δραματουργία: Σταύρος Λίτινας
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση – Σχεδιασμός Ήχου: Γιώργος Ανδριώτης
Σύνθεση πρωτότυπων χορωδιακών μερών – Διεύθυνση Χορωδίας: Μάνος Παναγιωτάκης
Επιμέλεια κίνησης – Συντονισμός: Τάσος Μπεκιάρης

Δημοφιλέστερα

To Top