«Όταν εργάζεσαι ως ερευνητής δημοσιογράφος στην Ρωσία πρέπει συνεχώς να είσαι προσεκτικός» δήλωσε η ίδια στο πρακτορείο Reuters. Πρέπει να παίρνεις συνεχώς πλήθος μέτρων. Αλλά όταν βρέθηκα στην Ευρώπη ξέχασα όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας».
Οι Γερμανοί εισαγγελείς ερευνούν αν η Κοστιουτσένκο, που τώρα ζει κρυμμένη, έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας όταν αρρώστησε τον περασμένο Οκτώβριο.
Τα συμπτώματά της ξεκίνησαν με αποπροσανατολισμό και πόνο στο στομάχι στο ταξίδι με το τρένο από το Μόναχο προς Βερολίνο και συνεχίστηκαν για αρκετές εβδομάδες. Όταν συνειδητοποίησε ότι μπορεί να είχε δηλητηριαστεί, ήταν πολύ αργά για να εντοπιστούν οι τοξίνες.
«Έπρεπε να βγάλω τα δαχτυλίδια μου επειδή τα δάχτυλα μου έμοιαζαν με λουκάνικα» είπε, περιγράφοντας ότι το πρήξιμο ήταν μεταξύ των συμπτωμάτων. Μήνες αργότερα, εξακολουθεί να είναι εξαντλημένη και σε θέση να εργάζεται μόνο τρεις ώρες την ημέρα.
Οι αντίπαλοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που ζουν στο εξωτερικό έχουν δηλητηριασθεί κατά το παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων των πρώην πρακτόρων Σεργκέι Σκριπάλ, ο οποίος επέζησε και Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ο οποίος κατέληξε. Ένας πρώην Τσετσένος μαχητής υπήρξε θύμα κρατικής δολοφονίας στο Βερολίνο όπως αποφάνθηκε γερμανικό δικαστήριο.
Το Κρεμλίνο αρνείται την εμπλοκή του σε αυτές τις δολοφονίες.
«Αυτό ταίριαζε στην αφήγηση του Πούτιν, ότι δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε τους προδότες», δήλωσε η Κοστιουτσένκο. «Αλλά ποτέ δεν συνεργάστηκα με τις μυστικές υπηρεσίες… Κατά κάποιο τρόπο σκεφτόμουν ότι στην Ευρώπη είμαι ασφαλής».
Σε μια εποχή που οι πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούνται δυνητικά ασφαλή καταφύγια από Ρώσους ακτιβιστές και δημοσιογράφους που θεωρούν ότι κινδυνεύουν στην πατρίδα τους, η πιθανότητα να στοχοποιηθούν και αυτοί στο εξωτερικό ισοδυναμεί με μια ανατριχιαστική αλλαγή βηματισμού.