Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία άφησαν στην άκρη τις διαμάχες τους, που κρατούσαν πολλές εβδομάδες, και συμφώνησαν να εφαρμόσουν μια δέσμη φοροελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις, ύψους 7 δισ. ευρώ, ώστε να δώσουν στην παραπαίουσα οικονομία της χώρας μια «μεγάλη ώθηση», όπως την αποκάλεσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς
Η προηγούμενη προσπάθεια να εγκριθεί ο αποκαλούμενος «Νόμος Αναπτυξιακών Ευκαιριών» εμποδίστηκε από την υπουργό Οικογένειας Λίζα Πάους (Πράσινοι) η οποία ζητούσε 12 δισ. ευρώ για ένα νέο επίδομα στήριξης του παιδιού. Ο δρόμος άνοιξε όταν Φιλελεύθεροι και Πράσινοι συμφώνησαν να περικόψουν το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα Βασικής Ασφάλισης Παιδιών σε μόλις 2 δισ. ευρώ.
Το πακέτο μέτρων θα έχει τετραετή διάρκεια.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, κατά τον πρώτο χρόνο προβλέπεται υστέρηση φορολογικών εσόδων ύψους 2,6 δισ. ευρώ για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, 2,5 δισ. ευρώ για τα κρατίδια και 1,9 δισ. ευρώ για τους δήμους.
«Θα συζητήσουμε πώς θα επιτύχουμε μια μεγάλη ώθηση» είπε ο Σολτς κατά την έναρξη της διήμερης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Σλος Μέζεμπεργκ, ένα μπαρόκ κάστρο έξω από το Βερολίνο. «Η γερμανική οικονομία μπορεί να πάει καλύτερα», πρόσθεσε.
Ο νόμος δίνει επίσης κίνητρα στις εταιρείες, ιδίως εκείνες μικρού και μεσαίου μεγέθους, να κάνουν επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα, παρέχει φορολογικά κίνητρα για έρευνες και επιτρέπει στις εταιρείες να συμψηφίζουν περισσότερες ζημίες με κέρδη προηγούμενων φορολογικών ετών. Θα διευκολυνθεί επίσης η πρόσβαση των νεοφυών επιχειρήσεων στις κεφαλαιαγορές, με την εφαρμογή μέτρων κόστους 1 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, με στόχο την προστασία του κλίματος στους τομείς των κατασκευών και των μεταφορών, μέσω ενός ταμείου ύψους 211 δισ. ευρώ.
Ένας άλλος στόχος είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας γύρω από τις οικοδομικές άδειες, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Το Βερολίνο θέλει επίσης να εγκριθεί σύντομα από το κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο για τη μετανάστευση εξειδικευμένου προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Όσον αφορά τη βιομηχανία, που πλήττεται μετά την εκτόξευση της τιμής των καυσίμων, ο κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να εξασφαλίσει στις εταιρείες ενέργεια σε προσιτές τιμές, μέσω επιδοτήσεων που όμως δεν θα έχουν παρατεταμένη χρονική διάρκεια.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ