Διεθνή

«Επικίνδυνα» βιβλία για συλλογή μανιταριών στο Amazon – Γράφτηκαν με τεχνολογία AI λέει ο Guardian

Βιβλία με θέμα τη συλλογή και το μαγείρεμα άγριων μανιταριών που είναι διαθέσιμα για πώληση στο site της Amazon μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες συμβουλές, προειδοποιεί η εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με το βρετανικό site, αρκετά βιβλία που πωλούνται μέσω του συγκεκριμένου ιστότοπου έχουν γραφτεί με τεχνολογία AI, κάτι που αποκρύπτεται από τον αγοραστή που θεωρεί – βλέποντας το όνομα του συγγραφέα – ότι δημιουργήθηκαν από άνθρωπο. Το φαινόμενο απαντάται συχνά σε ταξιδιωτικούς οδηγούς, ωστόσο τελευταία έχει επεκταθεί και σε άλλα είδη, κάτι που μπορεί να κρύβει κινδύνους.

Η originality.ai, μια αμερικανική εταιρεία που εντοπίζει περιεχόμενο που δημιουργήθηκε με χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, εξέτασε για λογαριασμό του Guardian τέσσερα αποσπάσματα από βιβλία-οδηγούς για τη συλλογή και το μαγείρευμα μανιταριών. Και τα τέσσερα δείγματα σημείωσαν σκορ 100% στο τεστ ανίχνευσης AI που δημιούργησε η εταιρεία, με τα στελέχη της να δηλώνουν πλέον σίγουρα ότι τα βιβλία γράφτηκαν από ένα chatbot, όπως ChatGPT.

Το βρετανικό site επιχείρησε να επικοινωνήσει με τους συγγραφείς των βιβλίων, που έχουν τίτλους όπως «Από το δάσος στο τραπέζι σας: Πλήρης οδηγός για το μαγείρεμα άγριων μανιταριών» και «Ο απόλυτος οδηγός για να μανιτάρια στα νοτιοδυτικά», ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει απάντηση.

Ο Λίον Φρέι, ειδικός που εργάζεται στο εκπαιδευτικό ίδρυμα Family Foraging Kitchen στην Κορνουάλη, το οποίο διοργανώνει εκδρομές όπου διδάσκεται ο σωστός τρόπος συλλογής μανιταριών, λέει ότι τα εν λόγω δείγματα περιέχουν σοβαρά λάθη. Για παράδειγμα, αναφέρονται στη χρήση των αισθήσεων της όσφρησης και της γεύσης ως μέθοδο αναγνώρισης των ασφαλών μανιταριών, ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τους ερασιτέχνες «κυνηγούς μανιταριών» να… δοκιμάζουν και μετά να κρίνουν. «Αυτό δεν πρέπει να γίνεται σε καμία περίπτωση» τονίζει ο ίδιος, αφού υπάρχουν πολλά δηλητηριώδη μανιτάρια που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πλησιάσουν το στόμα μας.

Ένα άλλο βιβλίο για το μαγείρεμα μανιταριών αναφέρεται στο μανιτάρι «Lion’s Mane» που είναι μεν εδώδιμο, αλλά αποτελεί προστατευόμενο είδος στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν πρέπει να συλλέγεται.

«Θα πρότεινα στους ενδιαφερόμενους να επιλέγουν βιβλία από πιο αξιόπιστες πηγές, λέει ο Φρέι.

Ο καθηγητής Μάιρον Σμιθ από το Πανεπιστήμιο Carleton στον Καναδά χαρακτήρισε τα βιβλία «τελείως ανεύθυνα». Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένες διαφορές μεταξύ βρώσιμων μανιταριών και άλλων που δεν πρέπει να καταναλώνονται είναι ανεπαίσθητες, και χρειάζεται έμπειρο μάτι και αρκετές γνώσεις για να τα ξεχωρίσει κανείς.

Η Amazon δήλωσε ότι θα αξιολογήσει τα βιβλία που της υπέδειξε ο Guardian και θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα. «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά αυτές τις καταγγελίες, αφού ο σκοπός μας είναι να προσφέρουμε ένα ασφαλές αγοραστικό περιβάλλον στους καταναλωτές και τους αναγνώστες», ανέφερε η εταιρεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Ταυτότητες: Αυτή θα είναι η νέα μορφή τους – 23 ερωταπαντήσεις για αποτυπώματα, ασφάλεια και… «τσιπάκι»

Μενδώνη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Με την κλοπή κατέρρευσαν με κρότο οι ισχυρισμοί του Βρετανικού Μουσείου περί ασφάλειας

Χάρτινα καλαμάκια – Θωμαΐδης: Καταλήγουν στο πιάτο μας – Ασφαλής η χρήση τους για 10 με 20 λεπτά

Δημοφιλέστερα

To Top