Πολιτική

Ποιοι «βαρούν το νταούλι» της διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι φόβοι Παππά, η προειδοποίηση Αχτσιόγλου και τα… social media

Αν όλα τα θαύματα διαρκούν τρεις ημέρες, η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κρίνεται τις τρείς επόμενες, καθώς η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψήφιων Προέδρων και κυρίως των «αυλικών» τους «χτύπησε κόκκινο» τις τελευταίες ώρες, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για την επόμενη ημέρα.

Κωδικοποιώντας τα επίδικα των διεκδικητών της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο δίμηνο, η ταυτότητα, η διεύρυνση και η λειτουργία του κόμματος ήταν μάλλον η αφορμή να αντιπαρατεθούν προγραμματικές θέσεις και πολιτικές πλατφόρμες, καθώς πάθη και έριδες σωβούν για τα καλά κάτω από το χαλί, περιμένοντας να ξημερώσει η 17η Σεπτεμβρίου, αν τελικά υπάρξει και δεύτερος γύρος.

Μια πρώτη ανταλλαγή φίλιων πυρών σημειώθηκε ήδη στο Διαρκές Συνέδριο του περασμένου Σαββάτου, με την υποψήφια Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου να κάνει λόγο για «έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας» και κοντά σε αυτό για «προσπάθεια να με παρουσιάσουν ως τον άνθρωπο της διαπλοκής μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, από διάφορα σοσιαλμιντιακά και μιντιακά κέντρα, με προσβάσεις και μέσα στο κόμμα», όπως είπε. Η αναφορά, αν και χωρίς ονοματεπώνυμα, στόχευε ευθέως τον Βουλευτή Χανίων, Παύλο Πολάκη, καθώς ο τελευταίος έχει ασκήσει σκληρή εσωκομματική κριτική το τελευταίο διάστημα στην κ. Αχτσιόγλου, διαφωνώντας, μεταξύ άλλων, και για τη θέση της αναφορικά με την ανάγκη αποκατάστασης της τραυματισμένης σχέσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον ελληνικό Τύπο. Βολές από τον Παύλο Πολάκη δέχτηκε η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και με αφορμή την σεξιστική επίθεση που δέχτηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού, με τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας να σχολιάζει πως «διάβασα διάφορα από διάφορους για μια γελοιογραφία και θυμήθηκα τις χιλιάδες υπογραφές που είχαν μαζευτεί για να καταδικάσουν αυτά εδώ τα εμέσματα :Υγ: Πολιτική γραμμή περιμένω να δω, μέχρι στιγμής σχεδόν κενό…. γι αυτό ήθελα το Συνέδριο πρώτα….».

Στο τεταμένο εσωκομματικά κλίμα προστέθηκε και η ολόθερμη υποστήριξη του κ. Πολάκη στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη και μάλιστα ενυπόγραφη, αφού ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνυπέγραψε μαζί με 29 ακόμη στελέχη για την έγκρισή της από την Κεντρική Επιτροπή, τασσόμενος και επίσημα στο αντίπαλο στρατόπεδο της κ. Αχτσιόγλου. Στην κατεύθυνση αυτή, το «καλό και το κακό σενάριο» περιέγραψε η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega, όταν κλήθηκε να οριοθετήσει τη στάση της απέναντι στους Παύλο Πολάκη και Νίκο Παππά, σε περίπτωση επικράτησής της στην κορυφαία εσωκομματική διαδικασία, αυτή της ανάδειξης της νέας ηγεσίας του κόμματος.

Συγκεκριμένα, «νομίζω ότι βιαζόμαστε πολύ» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, λέγοντας, ωστόσο, ότι «θα έχουμε ένα κόμμα με κανόνες οι οποίοι θα ισχύουν από τον πρόεδρο μέχρι το κάθε μέλος. Προφανώς θα έχουμε εσωκομματική δημοκρατία αλλά άπαξ και λαμβάνεται μία απόφαση αυτή θα μας δεσμεύει και θα τηρείται από όλους». Στο πλαίσιο αυτό, «θα ήθελα να ξεκινήσω από το καλό σενάριο», όπως δήλωσε, το οποίο θα σημάνει τη δέσμευση των στελεχών στην βούληση των μελών, για να προσθέσει ότι «δεν βλέπω το κακό σενάριο προς το παρόν». Παράλληλα, χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, παρατηρώντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ με εμένα πρόεδρο μπορεί να διαμορφώσει πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία κι έτσι η κοινωνία θα δείξει την πόρτα εξόδου στον κ. Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία».

Την ίδια ώρα, το πινγκ πονγκ μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου έχει αργήσει να προβληματίζει αρκετούς εντός κόμματος για τη διατήρηση της ενότητας του, με το πρώτο καμπανάκι να ηχεί χθες, από πλευράς του Νίκου Παππά. Ο τελευταίος εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει αποσπείρωση, σε περίπτωση που επικρατήσουν υπονοούμενα αναφορικά με τον ποιος θα διαγράψει ποιον, κάνοντας λόγο για «ολισθηρό δρόμο». Δεν είναι καλή εντύπωση να λέει ο ένας είστε παρηκμασμένοι, ο άλλος να ζητά εντολή για διαγραφές, όπως εξήγησε ο κ. Παππάς, επαναλαμβάνοντας πως επιμένουμε για χαμηλούς τόνους εδώ και καιρό, μας χωράει όλους το καράβι και μπορεί να έχει κοινό προορισμό. Στην κατεύθυνση αυτή, ο υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος συμφώνησε με την πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα για την εκλογή του Γραμματέα του κόμματος από το συνέδριο.

Αξιοπιστία για την ανάκαμψη

Η ανησυχία του κ. Παππά για τις ισορροπίες στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επαύριον των εσωκομματικών εκλογών τροφοδοτείται – εκτός από τις προεκλογικές εντάσεις- και από την απόκλιση απόψεων μεταξύ των υποψήφιων Προέδρων αναφορικά με την κοινωνική «απεύθυνση» του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Αμετακίνητος στις απόψεις του, από τη Θεσσαλονίκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως «χρειαζόμαστε μία ισχυρή αριστερή ταυτότητα γιατί, ακριβώς, οι αριστερές ιδέες και αριστερές αναλύσεις μπορούν να μετατραπούν σε πολιτικές που απαντούν στις ανάγκες των πολιτών». «Και στις άμεσες και μακροπρόθεσμα να αντιμετωπίσουμε μεγάλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία με την πράσινη μετάβαση, με τις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη», όπως είπε. Σταθερός ως προς την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «είμαστε μία δύναμη που θα επιμένει να λέει αυτά που εννοεί και να εννοεί αυτά που λέει. Δεν θα κάνουμε σκόντο στις ιδέες μας και στις αξίες μας, γιατί θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι. Και αξιόπιστος είναι αυτός που πείθει τον κόσμο ότι λέει αυτά που πιστεύει ότι θα αλλάξουν τη ζωή τους και όχι αυτός που λέει πράγματα για να πάρει την ψήφο τους», επέμεινε, με στόχο να εμπνεύσει «αυτοπεποίθηση» στους Αριστερούς πολίτες.

«Ενωμένη δημοκρατική παράταξη»

Στην άλλη πλευρά του ιδεολογικού εκκρεμούς, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης περιέγραψε από το Ηράκλειο Κρήτης την απόφασή του να δηλώσει «παρών» στην κούρσα της διαδοχής, αλλά και το πολιτικό στίγμα του. «Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που δεν είναι συστημική, προέρχεται αρχικά από τον Αλέξη Τσίπρα και μετά από την κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης, επιχειρώντας στο πλαίσιο της περιοδείας του να αφουγκραστεί τους πολίτες. «Για αυτό είμαι εδώ σήμερα, για να γνωρίσω τους φίλους μου τους κρητικούς και να μπορέσουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι απέναντι στο δεξί παρακράτος και στην έλλειψη τεχνοκρατικής επάρκειας και ενσυναίσθησης που παρουσιάζουν τα μέλη της κυβέρνησης, υπάρχει ένα μέλλον με μία ενωμένη δημοκρατική παράταξη, η οποία θα είναι κυβέρνηση σύντομα», κατέληξε ο κ. Κασσελάκης. Η αποστροφή του, ωστόσο, περί «ενωμένης δημοκρατικής παράταξης» απηχεί κατά ορισμένους τη συνολική θεώρησή του για την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων σε ενιαίο μέτωπο, υπερβαίνοντας τα όρια του κόμματος.

Κάπως έτσι, δεν έλειψαν οι αναταράξεις με αφορμή το πρόγραμμα του κ. Κασσελάκη κατά την επίσκεψή του σήμερα στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα οκτώ ραντεβού του με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και προσωπικοτήτων της πόλης, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Μπουτάρης, επισκίασαν την ταυτόχρονη παρουσία στην πόλη του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Σίμο Διαμαντίδη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας φέρεται να έβγαλε αρκετά κομματικά στελέχη του βορρά εκτός εαυτού, καθώς γραπτό μήνυμα του κ. Διαμαντίδη, το οποίο φέρεται να έχει απευθύνει προς τον Πρωθυπουργό, περιγράφει μέσα εκλογικής επικράτησης της ΝΔ στη Ροδόπη, στην οποία είχε ρίξει ιδιαίτερη βαρύτητα ο Αλέξης Τσίπρας.

Δημοφιλέστερα

To Top