Οικονομία

Ακίνητα: Πακέτο παρεμβάσεων από την κυβέρνηση – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

«Μπουμ» στην κτηματαγορά έρχεται το φθινόπωρο, καθώς η κυβέρνηση δρομολογεί όλες τις παρεμβάσεις που περιμένουν εδώ και καιρό οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το νέο πακέτο που επηρεάζει, άμεσα και έμμεσα, τα ακίνητα περιλαμβάνει τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες σε περιοχές όπου οι δήμοι έχουν υποβάλει ενστάσεις και την επέκταση των τιμών σε περισσότερες από 2.167 περιοχές της χώρας που παραμένουν εκτός συστήματος. Παράλληλα η κυβέρνηση θα «μοιράσει» τίτλους ιδιοκτησίας σε καταπατημένες εκτάσεις και ακίνητα και θα θέσει σε πλήρη εφαρμογή τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτων, ανοίγοντας πλήρως τον δρόμο για μεταβιβάσεις, δωρεές και γονικές παροχές.
Χρονολογικά τα μέτρα ξεκινούν στις αρχές φθινοπώρου, με τις αιτήσεις για την απόδοση των καταπατημένων στους σημερινούς ιδιοκτήτες, τον Νοέμβριο θα λειτουργήσει υποχρεωτικά ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτων, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς θα δρομολογηθούν και οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες για να πιάσουν τους φόρους του 2024!

Ενστάσεις – αλλαγές αντικειμενικών αξιών

Από την «κρησάρα» της αρμόδιας επιτροπής που έχει ορίσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περνούν αυτήν την περίοδο οι ενστάσεις που κατέθεσαν σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας ζητώντας τη μείωση των αντικειμενικών αξιών (που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022). Οσο περνάει μάλιστα ο χρόνος ανοίγει και η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι τιμές πώλησης κινούνται έως και δύο φορές πάνω από τις αντικειμενικές αξίες. Αυτό περιπλέκει τις εισηγήσεις των εκτιμητών που πρέπει να αναπροσαρμόζουν τα δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι οι μισοί σχεδόν δήμοι της χώρας, και συγκεκριμένα το 44%, ζήτησαν κούρεμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ή ακόμα και επαναφορά των τιμών στα επίπεδα του 2018. Μόνο ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50% και ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας. Στο Λεκανοπέδιο αιτήματα για μείωση των τιμών ζώνης έχουν υποβληθεί από τους Δήμους Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ζωγράφου, Αγίου Δημητρίου, Παλλήνης και Μοσχάτου-Ταύρου. Στο Μαρούσι, μάλιστα, ζητείται η γενική μείωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές με χρήση αμιγούς κατοικίας, ώστε αυτές να επιστρέψουν στο επίπεδο που βρίσκονταν το 2018. Μόλις οι αρμόδιες υπηρεσίες ολοκληρώσουν τον έλεγχο και διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πράγματι αποκλίσεις, οι ιδιώτες εκτιμητές θα εισηγηθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τις νέες αντικειμενικές αξίες στους εν λόγω δήμους. Οι νέες τιμές θα αφορούν μελλοντικούς φόρους στα ακίνητα και δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ (π.χ., στον ΕΝΦΙΑ του 2023), παρότι αφορούν το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: https://www.newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top