Πολιτική

Ποιος υπουργός μπορεί να ακολουθήσει τον Βαρβιτσιώτη; – Ο «χρησμός» για νέα παρέμβαση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση

Ο Παύλος Μαρινάκης είναι ένας εξαιρετικά προσεκτικός κυβερνητικός εκπρόσωπος που δεν παρεκκλίνει από την κυβερνητική γραμμή. Εξ ου και μια χθεσινή του διατύπωση στο briefing, μετά την αποχώρηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το κυβερνητικό σχήμα είχε ιδιαίτερη αξία: «Μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, άρα αυτό σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι μια διαρκής διαδικασία», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και για μια νέα διορθωτική παρέμβαση στο κυβερνητικό σχήμα το επόμενο διάστημα. Είναι προφανές ότι ο κ. Μαρινάκης δεν θα το είχε πει, αν δεν ήθελε να περάσει το μήνυμα.

Πότε θα μπορούσε να γίνει αυτή η παρέμβαση, αν ο κ. Μητσοτάκης την αποφασίσει; Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού «μόνο ο ίδιος ξέρει», καθώς χειρίζεται αυτές τις λεπτές αποφάσεις χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση, παρ’ εκτός με έναν πολύ στενό κύκλο συνεργατών του. Εκ των πραγμάτων, τα σενάρια είναι δύο: θα μπορούσε να γίνει μια παρέμβαση λίγο πριν τη μετάβασή του στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ή να μείνει για πιο πίσω, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το εύρος της να κριθεί εκ των πραγμάτων σε εκείνη τη φάση.

Με τον κ. Βαρβιτσιώτη, λοιπόν, να έχει «τελειώσει» εδώ και μέρες και την επισημοποίηση του διαζυγίου να έρχεται μόλις ο νέος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης ενέδωσε στις πιέσεις του κ. Μητσοτάκη να επανέλθει στο κυβερνητικό σχήμα, το ερώτημα είναι σε ποιον υπουργό μπορεί να βρίσκει ανταπόκριση ο «χρησμός» του κ. Μαρινάκη. Το όνομα που ακούγεται έντονα στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι αυτό του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. Από το περιβάλλον του κ. Κικίλια, βεβαίως, διαμηνύεται πως ουδέν πρόβλημα υπάρχει με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, προφανώς έχει δεχθεί εισήγηση για τον υπουργό του. Ενώ, λοιπόν, αυτά συμβαίνουν, ο κ. Κικίλιας απουσιάζει από την «εικόνα» και το βάρος των καθημερινών ενημερώσεων από το Συντονιστικό που έχει στηθεί στη Λάρισα έχει αναλάβει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την κρατική αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος. Πάντως, χθες στην Πολιτική Προστασία βρέθηκαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός Θανάσης Κοντογεώργης χωρίς καμία νύξη για τα περί αλλαγών. Σημειωτέον, ο κ. Κικίλιας δεν είναι το μόνο μέλος του υπουργικού συμβουλίου, για το οποίο πυκνώνουν οι ψίθυροι αναφορικά με δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου.

Αυτή την ώρα, η κατάσταση στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχήματος μοιάζει ρευστή, ενώ δεν είναι λίγες οι συζητήσεις για το ότι το rotation που προεκλογικά είχε εξαγγελθεί και υλοποιήθηκε, δεν έφερε τα ευκταία αποτελέσματα. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν οι νέες διορθωτικές παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να διορθώσει τα όποια «κακώς κείμενα» διαπιστώνει σε κρίσιμους πολιτικά τομείς για την κυβέρνηση, όσο ακόμα είναι νωρίς και υπάρχει περιθώριο.

Δημοφιλέστερα

To Top