«Οι επιλογές που έγιναν ανέδειξαν ότι κάποιοι ετοιμάζονταν από καιρό να αντικαταστήσουν τον Αλέξη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και βιάζονταν να αναλάβουν. Άλλοι επέλεξαν να τοποθετηθούν για να διασφαλίσουν πιθανούς μελλοντικούς ρόλους, με τον νέο ή τη νέα πρόεδρο, και άλλοι επέλεξαν τακτικίστικες τοποθετήσεις. Κάποιοι άλλαξαν άποψη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά ήταν ήδη αργά», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης.
«Αν έφευγα από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., θα το έλεγα. Δεν κρύφτηκα ποτέ. Ως σήμερα έχουν πει υπόγεια, ότι δήθεν απειλούσα με παραίτηση από την Πολιτική Γραμματεία για να διαπραγματευτώ, με προεξοφλημένα εκλεγμένους υποψήφιους προέδρους, ότι κρατώ αυτή τη στάση γιατί δεν εκλέχτηκα βουλευτής στην δεύτερη εκλογική διαδικασία, στη συνέχεια ότι μεθοδεύω να εκλεγώ γραμματέας του κόμματος και τώρα ότι φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ” αναφέρει σε συνέντευξή του στην One Voice ο πρώην υπουργός αφήνοντας παράλληλα αιχμές και υπονοούμενα για “συντρόφους” του, με αφορμή την παραίτηση
“Η αλήθεια είναι ότι, αρνούμαι να συμμετέχω σε μία διαδικασία εκφυλισμού του ΣΥΡΙΖΑ, της παράταξης και της πολιτικής ζωής” υποστηρίζει ο κ. Σπίρτζης, προσθέτοντας πως “μετά την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του προοδευτικού κόσμου γενικότερα στις εκλογές και μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, που οικοδόμησε και συνένωσε διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές ομάδες για να συγκροτηθεί ένας πολιτικός φορέας, που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας, οφείλαμε όλοι να συζητήσουμε τα αίτια της ήττας, τα λάθη, τις προτάσεις όλων για τη μελλοντική πορεία μας, την επιβεβαίωση ή την αναθεώρηση θέσεων, τη χάραξη της στρατηγικής μας κάτω από τα νέα δεδομένα”.
Μιλώντας για τον απερχόμενο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σπίρτζης σημειώνει πως “η προσωπικότητα του Αλέξη, η πορεία του, όσα κατάφερε ως πρόεδρος και ως πρωθυπουργός, κυρίως όμως η αγάπη του κόσμου σε αυτόν, αποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν ήταν το πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. “Αν κάποιοι θεωρούν ότι ανακάλυψαν χαρισματικότερο πρόσωπο από τον Αλέξη, διαψεύστηκαν, στην πρώτη εκδήλωση ομιλιών -που την ονομάσαμε «συνέδριο»- των υποψηφίων προέδρων του κόμματός μας”, σημείωσε ο πρώην Υπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό, “δεν με αφορούν οι διαδικασίες που θυμίζουν κοσμικές στήλες εφημερίδων, διαδικτυακών πλατφορμών και καναλιών” είπε ο κ. Σπίρτζης, ερωτηθείς για την εσωκομματική διαδικασία διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.
“Δίπολο εντός της συντηρητικής παράταξης”
Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό, “η συνέχιση αντιλήψεων και πρακτικών, που βρίσκονται μακριά από την πραγματική ζωή και τα πραγματικά προβλήματα ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, θα οδηγήσει το πολιτικό σύστημα της χώρας να μετακινηθεί σε ένα πολιτικό δίπολο εντός της συντηρητικής παράταξης και των διαφορετικών εκδοχών της” εκτιμά ο κ. Σπίρτζης, λέγοντας πως “το κύριο θέμα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του προοδευτικού κόσμου, αλλά η πατρίδα μας και ο λαός μας”.
Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, “για να σχηματίσω άποψη για τον Στέφανο Κασσελάκη, πρέπει να τον γνωρίσω στις πολιτικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖA., τον Νοέμβριο. Θα μου επιτρέψετε να μην διατυπώσω καμία άποψη για κανέναν υποψήφιο, λίγες ημέρες πριν την εκλογή, με δεδομένη τη στάση μου, να μην συμμετέχω” απάντησε ο κ. Σπίρτζης, ενώ σχολίασε για το ενδεχόμενο διαγραφών στελεχών από το κόμμα πως “όσοι και όσες θέλουν να προχωρήσουμε σε μια συντεταγμένη πορεία, όφειλαν να επιλέξουν στο τελευταίο Συνέδριο, ότι δεν θα μπορεί να διαφοροποιείται κάποιος δημόσια, ακόμη και αν αναφέρει τη θέση του κόμματος”. “Στήριξαν από ό,τι θυμάμαι καλά τη σημερινή διατύπωση, σύμφωνα με την παράδοση της ανανεωτικής και της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όφειλαν επίσης να τοποθετηθούν δημόσια ή έστω στα όργανα του κόμματος, στηλιτεύοντας τις αλλεπάλληλες διαφοροποιήσεις στελεχών και ομάδων, τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά, θυμάμαι πάρα πολύ καλά ότι δεν το έπραξαν ποτέ. Αν άλλαξαν άποψη, οφείλουν να τη θέσουν στο επόμενο Συνέδριο, διαφορετικά η δημόσια διατύπωση μη ανοχής δημόσιων διαφοροποιήσεων, κινείται στο πλαίσιο επικοινωνιακών τακτικών, δόμησης ηγετικού προφίλ και όχι στην πραγματικότητα”, συνέχισε ο πρώην Υπουργός, “φωτογραφίζοντας” την Έφη Αχτσιόγλου.
Ως προς τις ευθύνες του κ. Τσίπρα για το εκλογικό αποτέλεσμα, “ο Αλέξης και ευθύνες έχει και τις ανέλαβε. Δυστυχώς, όχι μόνο αναγνωρίζοντας τις ευθύνες του, αλλά με τη δρομολόγηση της εκλογής νέου προέδρου. Το ερώτημα είναι, ευθύνες έχει μόνο ο Αλέξης; Όσοι ήταν γραμματείς, όσοι μετείχαν στο πολιτικό κέντρο, στην Πολιτική Γραμματεία, στο οργανωτικό, στο γραφείο Τύπου, στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό δεν έχουν ευθύνη;” διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα, στο κάδρο των ευθυνών έθεσε όσους “αντικαθιστούσαν τους συσχετισμούς της βάσης του κόμματος, ακόμη και της Κεντρικής Επιτροπής, με κοπτάτσια στα άτυπα όργανα καθημερινής λειτουργίας”.
Τέλος, κάνει λόγο για αναγκαιότητα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως “αν δεν κατανοήσει και η Κουμουνδούρου και η Χαριλάου Τρικούπη και άλλοι, πρόσωπα και φορείς, την αναγκαιότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, να υπάρχει στενή συνεργασία και ενιαία εκπροσώπηση του προοδευτικού χώρου, αν δεν κατανοήσουν ποιες αλλαγές έχουν επέλθει στην κοινωνία, στην οικονομία, στο διεθνές γεωπολιτικό γίγνεσθαι, θα ακολουθήσουν την πορεία κομμάτων, που έφθιναν ως τη διάλυσή τους, γιατί δεν κάλυπταν καμία κοινωνική και πολιτική ανάγκη”.