Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης μπορεί να μπει στη Βουλή μόνο με παραιτήσεις από το ψηφοδέλτιο Επικράτειας

Σενάρια για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης εκλεγεί αρχηγός του κόμματος έχουν πυροδοτηθεί τις τελευταίες ώρες.

Ο υποψήφιος για νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι βουλευτής και εάν τερματίσει πρώτος στην εσωκομματική κούρσα θα είναι πρόεδρος του κόμματος όχι όμως και της κοινοβουλευτικής ομάδας η οποία θα πρέπει να αναζητήσει αρχηγό που θα την εκπροσωπεί στις κρίσιμες κοινοβουλευτικές μάχες.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη κατάσταση είχε διαμορφωθεί και μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2021 όταν εξελέγη αρχηγός του κόμματος ο ευρωβουλευτής τότε Νίκος Ανδρουλάκης και τοποθετήθηκε επικεφαλής της Κ.Ο ο βουλευτής Ηλίας Μιχάλης Κατρίνης.

Βουλευτής μόνο με παραιτήσεις από το ψηφοδέλτιο επικράτειας

Ωστόσο, στην περίπτωση του κ. Κασσελάκη υπάρχει ένα σενάριο που μπορεί να τον οδηγήσει απευθείας στην Βουλή καθώς υπήρξε υποψήφιος βουλευτής στην 9η θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας αρκεί να υπάρξουν παραιτήσεις 6 προσώπων. Πιο αναλυτικά, με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν 3 βουλευτές Επικρατείας που σημαίνει ότι ο κ. Κασσελάκης είναι 6ος επιλαχών στην σχετική λίστα.

Εάν λοιπόν ένας εκ των 3 εκλεγμένων βουλευτών επικρατείας (Οθων Ηλιόπουλος, Ελενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης) παραιτηθεί και στην συνέχεια παραιτηθούν οι πρώτοι 5 επιλαχόντες (Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Αθανάσιος Τσακρής, Γεωργία Λάλη) τότε η έδρα πηγαίνει στον κ. Κασσελάκη και χρίζεται αυτομάτως βουλευτής και κατ επέκταση πρόεδρος της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί ότι το σενάριο που θέλει τον κ. Κασσελάκη να παίρνει απευθείας την έδρα σε περίπτωση παραίτησης του κ. Ηλιόπουλου ως αυτόματη ανταλλαγή εδρών μεταξύ υποψηφίων της ομογένειας δεν ισχύει καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο Σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο.

Δημοφιλέστερα

To Top