Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ακολουθώντας μια… δύσκολη εβδομάδα απωλείων με την αγορά να προσπαθεί να βρει τα πατήματά της στον απόηχο της συνεδρίασης της Fed, νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, στη συνεδρίαση της Παρασκευής παρά τo ανοδικό άνοιγμα και την προσπάθεια να συγκρατήσoυν το θετικό πρόσημο οι βασικοί δείκτες, τελικά κυριάρχησαν οι απώλειες.
Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με πτώση 106 μονάδων ή κατά 0,31% και διαμορφώθηκε στις 33.964 μονάδες. Ομοίως και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση στο -0,23% και τις 4.319 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε στο -0,09% για να κλείσει στις 13.211 μονάδες.
Οι κινήσεις αυτές ακολουθούν ένα τριήμερο σερί απωλειών για τους βασικούς δείκτες. Οι απώλειες ήρθαν καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στο μήνυμα της Fed ότι προτίθεται να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σε επίπεδο εβδομάδας, S&P 500 και Nasdaq σημείωσαν πτώση 2,8% και 3,5%, αντίστοιχα, συμπληρώνοντας το χειρότερο πενθήμερο από τον Μάρτιο του 2023. Παράλληλα, καταγράφουν την τρίτη συνεχόμενη καθοδική εβδομάδα, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 1,6%.
Σε επίπεδο μετοχών, η Ford σημείωσε άνοδο άνω του 2%, αφού μια πηγή δήλωσε στο CNBC ότι ο κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας σημειώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με το απεργιακό συνδικάτο United Auto Workers. Η Stellantis βρέθηκε στο +0,68%, ενώ η General Motors υποχώρησε στο 0,46%.
Σε γενικότερο πλαίσιο, αν και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη, ωστόσο έδωσε έναν τόνο «γερακιού», σηματοδοτώντας ότι μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανή αργότερα μέσα στο έτος, στο πλαίσιο της επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.
Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε ότι ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και η διασφάλιση ότι ο πληθωρισμός «δεν θα σηκώσει κεφάλι».
Οι traders φοβούνται ότι η Fed θα προχωρήσει και σε νέα παρέμβαση έως τα τέλη του 2023, μεταθέτοντας για αργότερα τις αποφάσεις για μειώσεις επιτοκίων. Συνεπώς αυτό επιδρά αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα, καθώς ενισχύει τους φόβους για μια ανώμαλη «προσγείωση» της οικονομίας.
Μάλιστα σύμφωνα με το Bloomberg, δύο αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν σήμερα, πως είναι πιθανό να υπάρξει μία ή δύο αυξήσεις επιτοκίων και ότι το κόστος δανεισμού ίσως πρέπει να μείνει υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα για να επαναφέρει η κεντρική τράπεζα τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. Η Σούζαν Κόλινς δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω σύσφιξη, ενώ η Μισέλ Μπόουμαν έστειλε σήμα ότι θα απαιτηθεί πιθανότατα πάνω από μία αυξήσεις, εδραιώνοντας τη θέση της ως ένα από τα πιο επιθετικά «γεράκια» της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Το αβέβαιο κλίμα αποτυπώνεται και σε ανάλυση της Bank of America, σύμφωνα με την οποία ο ρυθμός εξόδου των επενδυτών από τις μετοχές είναι ο υψηλότερος από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς η προοπτική να διατηρηθούν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης.
Οι αναλυτές της BofA τόνισαν ότι η επιμονή στα υψηλά επιτόκια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία «απότομη προσγείωση» της οικονομίας το 2024, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.