Ο Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε το βράδυ του Σαββάτου στην ομιλία του στο στάδιο Βελοντρόμ της Μασσαλίας την «τραγική απόρριψη της ανθρώπινης ζωής, μια άρνηση που βιώνουν πολλοί άνθρωποι που μεταναστεύουν», επαναλαμβάνοντας μια ακόμη φορά το μήνυμα αυτό για την υποδοχή των μεταναστών στην επίσκεψή του στο γαλλικό λιμάνι που έχει μακρά ιστορία και πληθυσμό που διαμορφώθηκε από τη μετανάστευση.
Το πρωί του Σαββάτου ο Φραγκίσκος έκλεισε με μια μακροσκελή ομιλία τις «Μεσογειακές Συναντήσεις» στις οποίες μετείχαν επί μια εβδομάδα 70 επίσκοποι και νέοι από αυτή τη θάλασσα που σημαδεύτηκε από την παρουσία των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών.
«Όσοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα δεν εισβάλλουν, αναζητούν φιλοξενία», δήλωσε, πιστεύοντας ότι η διαχείριση αυτής της διαδικασίας πρέπει γίνει «με ευρωπαϊκή ευθύνη ικανή να αντιμετωπίσει αντικειμενικές δυσκολίες».
Ο Πάπας έφτασε στις 20:40 στη Ρώμη. Στο αεροπλάνο της επιστροφής, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν ο ίδιος απέτυχε στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το μεταναστευτικό, ο Φραγκίσκος απάντησε όχι, λέγοντας ότι παρατήρησε πως αυξάνεται αργά η συνειδητοποίηση του μεταναστευτικού φαινομένου.
«Θα έλεγα ότι η πρόοδος ήταν αργή: σήμερα υπάρχει συνειδητοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος», τόνισε.
Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πάπας Φραγκίσκος υποδήλωσε ότι ορισμένες χώρες «παίζουν παιχνίδια» με τη χώρα πρώτα προμηθεύοντας όπλα και στη συνέχεια εξετάζοντας το ενδεχόμενο να υπαναχωρήσουν από τις δεσμεύσεις τους.
Ο Φραγκίσκος έκανε τα σχόλια αυτά στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από τη Μασσαλία. Απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ήταν απογοητευμένος που οι προσπάθειές του να φέρει ειρήνη δεν πέτυχαν. Ο Φραγκίσκος έχει στείλει έναν απεσταλμένο, τον Ιταλό καρδινάλιο Ματέο Ζούπι, στο Κίεβο, στη Μόσχα, στην Ουάσινγκτον και στο Πεκίνο για να συναντηθεί με τους εκεί ηγέτες.
Είπε ότι ένιωσε «κάποια απογοήτευση» και μετά άρχισε να μιλά ξαφνικά για τη βιομηχανία όπλων και τον πόλεμο.
«Μου φαίνεται ότι τα συμφέροντα σε αυτόν τον πόλεμο δεν μόνο αυτά που σχετίζονται με το ουκρανορωσικό πρόβλημα αλλά με την πώληση όπλων, το εμπόριο όπλων», ανέφερε. «Δεν πρέπει να παίζουμε παιχνίδια με το μαρτύριο αυτού του λαού. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να λύσουν θέματα… Βλέπω τώρα ότι ορισμένες χώρες κινούνται προς τα πίσω, μη θέλοντας να δώσουν (στην Ουκρανία) όπλα. Μια διαδικασία αρχίζει στην οποία ο μάρτυρας σίγουρα θα είναι ο ουκρανικός λαός και αυτό είναι άσχημο πράγμα», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ