Οικονομία

100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας – Η σχέση της με τον πατέρα της και τα ταξίδια στη Μεσσηνία

Βρεθήκαμε στη Μεσσηνία, όπου με τη βοήθεια του Γιώργου Ηλιόπουλου επικεφαλής του συλλόγου αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και της αντιδημάρχου Κυπαρισσίας και συγγενή της θρυλικής σοπράνο Άννας Καλογεροπούλου, καταφέραμε να ιχνηλατήσουμε την πορεία της Μαρίας Κάλλας και της οικογένειας της.

Ποια η σχέση της οικογένειας της Μαρίας Κάλλας με τη Μεσσηνία;
Η σχέση της ήταν πολύ στενή, μιας και ο πατέρας της Γεώργιος Καλογερόπουλος ήταν από το Νεοχώριο Ιθώμης, σημερινό Δήμο Οιχαλίας. Ο ίδιος διατηρούσε φαρμακείο στον Μελιγαλά, στη κεντρική πλατεία του, το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν προφορικές μαρτυρίες, πως η Μαρία Κάλλας είχε επισκεφθεί την Καλαμάτα και είχε μείνει σε αρχοντικό της παραλιακής ζώνης και πως κατά την διάρκεια της Κατοχής είχε επισκεφθεί τον τόπο καταγωγής της, δηλαδή το Νεοχώρι.

Η οικογένεια της ζούσε μέχρι και το 1923 στο Νεοχώριο, όταν αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Νέα Υόρκη με την Λίτσα –τη μητέρα της Κάλλας- να είναι έγκυος στην Μαρία. Η Υακίνθη, μεγαλύτερη αδελφή της Κάλλας είχε γεννηθεί το 1917. Eίχε υπάρξει και ένα τρομερό γεγονός, που ίσως να ήταν και ένα από τα αίτια για την σχέση μεταξύ Λίτσας και Μαρίας αργότερα, ο θάνατος του δεύτερου παιδιού της οικογένειας Καλογεροπούλου,του Βασίλη από μινιγγίτιδα το 1922.

Τι σχέση είχε η Κάλλας με τον πατέρα της;
Η σχέση μεταξύ Γεώργιου Καλογερόπουλου και Μαρίας -σε αντίθεση με την σχέση Λίτσας Δημητριάδου και Μαρίας- υπήρξαν καλές μέχρι τέλους. Υπάρχουν φυσικά διάφορα γεγονότα που φανερώνουν προστριβές αλλά σε γενικές γραμμές υπήρξε μεγάλη αγάπη και σύνδεση μεταξύ των δύο τους κι αυτό αποδεικνύεται από άρθρα, επιστολές και φωτογραφίες. Από το αρχείο του Συλλόγου μας, που διασώζεται μια επιστολή από τον Γ. Καλογερόπουλο και απευθύνεται “στα αγαπημένα του παιδιά Μαρία και Μπατίστα”, τον τότε σύζυγο της Μαρίας Κάλλας, φαίνεται πως επικοινωνούν με μεγάλη στοργή και αγάπη. Στην ίδια επιστολή ο Γ. Καλογερόπουλος αναφέρεται και στην “τρελή γυναίκα του” την Λίτσα που είχαν χωρίσει προ ετών, για την οποία φοβόταν πως θα προκαλέσει σκάνδαλα και προβλήματα σε μια πιθανή παράσταση της Κάλλας στην Αθήνα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Από την εξέλιξη της ιστορίας πάντως, η Κάλλας όντως επέστρεψε και έδωσε θρυλικές παραστάσεις στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Η επιστολή αναφερόταν σε αυτές τις παραστάσεις.

Κάτω από ποιες συνθήκες επέστρεψε ο πατέρας της στο χωριό στη Μεσσηνία;
Τα γεγονότα που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι πως ο Γεώργιος Καλογερόπουλος στις αρχές του 1929 κατάφερε να ανοίξει φαρμακείο στην Νέα Υόρκη. Η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου της όμως, τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, είχε επιπτώσεις και στην επιχείρηση του κι έτσι αναγκάστηκε να πουλήσει το φαρμακείο του και να πιάσει δουλειά ως πλασιέ μιας φαρμακευτικής εταιρείας. Στο μεταξύ επήλθε και ο χωρισμός μεταξύ Γιώργου και Λίτσας το 1937, με την Λίτσα να επιστρέφει στην Αθήνα, με τις δύο της κόρες. Τις ακριβείς συνθήκες δεν τις γνωρίζουμε απόλυτα. Υπάρχουν φωτογραφίες από την παρουσία του Γιώργου Καλογερόπουλου σε παραστάσεις της Μαρίας Κάλλας σε Ιταλία και Ελλάδα. Από προφορικές μαρτυρίες μπορούμε να γνωρίσουμε ότι ο Καλογερόπουλος ήταν στη Μεσσηνία από τα μέσα του 1950 και έπειτα. Υπήρξαν και πολλοί που ανέφεραν πως τα οικονομικά του δεν ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και προσπάθησε κι ο ίδιος να “εκμεταλλευτεί” την οικονομική άνεση της κόρης του. Αλλά κανείς δεν γνωρίζει απόλυτα την αλήθεια.

Τι απέγινε το σπίτι της οικογένειας;
Το σπίτι πέρασε πριν αρκετά χρόνια στην ιδιοκτησία του τότε Δήμου Μελιγαλά, σήμερα Δήμου Οιχαλίας. Ανά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα σχετικά με την πλήρη ανακαίνισή του και δημιουργία ενός χώρου αφιερωμένου στην Μεγάλη Μαρία Κάλλας. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα στο χώρο που κάποτε ήταν το σπίτι αυτό. Λόγω επικινδυνότητας κατεδαφίστηκαν και οι πέτρινες γωνίες της οικίας που έστεκαν μέχρι κάποια χρόνια πριν. Για την μελλοντική αξιοποίηση του ακινήτου – οικοπέδου της Πατρικής Οικίας της Μαρίας Κάλλας, τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει ο “ιδιοκτήτης” του, που όπως προαναφέραμε είναι ο Δήμος Οιχαλίας. Ευελπιστούμε να υπάρξει κάποια ανακοίνωση για την αναστήλωση και αξιοποίηση του στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Πώς ξεκίνησε η δικιά σας σχέση με την Μαρία Κάλλας;
Έχουμε την τιμή να είμαστε μέλη του πρώτου επίσημου φορέα που φέρει στην επωνυμία του το όνομα της Μαρίας Κάλλας. Αυτό δεν έγινε διόλου τυχαίο, μιας και ο Σύλλογος μας είναι σύλλογος αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου της Καλαμάτας που φέρει επίσημα την ονομασία Μαρία Κάλλας, από το έτος ίδρυσής του το 1993. Η σχέση όλων μας με την μουσική ήταν καθημερινή και σε ορισμένους από εμάς είναι και η πλέον μόνιμη από επαγγελματικής πλευράς. Η δική μας Κάλλας, ήταν πάντοτε κάτι γνώριμο, αρχικά σαν άκουσμα, σαν φωνή, έπειτα σαν εικόνα και ακόμη και σήμερα παραμένει μια έμπνευση. Μεταξύ άλλων δράσεων του συλλόγου μας, στο μυαλό μας υπήρχε πάντοτε η σκέψη ότι θα θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο αφιερωμένο σε μια τόσο μεγάλη προσωπικότητα και στην σπουδαιότερη φωνή του περασμένου αιώνα. Κάτι που το έκανε πιο έντονο ως ηθική υποχρέωσή μας, είναι ότι ήταν από τα μέρη μας.

Δημοφιλέστερα

To Top