Στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Ecofin) θα κλειδώσουν δυο σημαντικά ζητήματα για την Ελλάδα, η έγκριση τους αναθεωρημένου προγράμματος «Ελλάδα 2.0» αλλά και το αίτημα για την εκταμίευσης της 3ης δόσης ύψους 1,72 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορά τις επιδοτήσεις. Ακολούθως η Ελλάδα, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα υποβάλει ένα επιπλέον αίτημα για εκταμίευση 1,8 δισ ευρώ που αφορούν στην 3η δόση, αλλά στο σκέλος των χαμηλότοκων επιχειρηματικών δανείων.
Αντίστοιχα, στο 2024 προγραμματίζονται αλλά 2 αίτημα για το Ταμείο Ανάκαμψης: Η 4η δόση των επιχορηγήσεων και των δανείων (εντός του 1ου τριμήνου) και η 5η δόση (πάλι των επιχορηγήσεων και δανείων) προς τις τέλος της επόμενης χρονιάς. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα πάνω στο οποίο κινείται ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης που έχει στην αρμοδιότητα τους όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Εκτιμά δε πως, από Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, μπορούν να διατεθούν περί τα 55 δις ευρώ στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 6 χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταθούν οι ρυθμοί υλοποίησης.
Η Ελλάδα έχει υποβάλλει τρία αιτήματα πληρωμής για το σκέλος των επιχορηγήσεων και δύο για το σκέλος των δανείων, που αντιστοιχούν σε 85 ορόσημα και στόχους του Σχεδίου.
Με την έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου που κατέθεσε η Αθήνα στην Κομισιόν, σε συνδυασμό με το αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δισ. ευρώ μέσω του REPowerEU, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση επενδύσεων από ιδιώτες για τη χώρα μας αυξάνουν το ποσό του δανειακού προγράμματος στα 17,73 δις. ευρώ.
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η ζήτηση για τα προνομιακά στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης χορηγούνται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους (επιτόκιο δανεισμού, σταθερό 0,35% για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για μεσαίες και μεγάλες), εν μέσω ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων και του κόστους κεφαλαίου, που καταγράφεται διεθνώς.
Συνολικά έχουν υποβληθεί 513 επενδυτικά σχέδια (305 από αυτά προέρχονται από μικρομεσαίους), ύψους 18,14 δισ. ευρώ με τα 4,88 να πηγαίνουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από τα 18,1 δισ. ευρώ, τα 7,5 δισ. είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 6,32 δις ευρώ αφορούν κεφάλαια που έχουν διαθέσει οι συνεργαζόμενες τράπεζες και σε τα 4,31 δισ είναι ίδια συμμετοχή των επενδυτών.
Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί έως το 50% της επένδυσης. Η ίδια συμμετοχή του επενδυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% και το δάνειο της τράπεζας τουλάχιστον 30%. Στην πράξη είναι σύνηθες να καλύπτουν από 40% το Ταμείο Ανάκαμψης και οι τράπεζες και να συνεισφέρει με 20% ο επενδυτής. Ο δανειολήπτης επωφελείται επιπλέον από τη γρήγορη διαδικασία, που μπορεί να περιοριστεί και στους τρεις μήνες.
Μέχρι σήμερα, έχουν υπογραφεί 228 δανειακές συμβάσεις (105 αφορούν μικρομεσαίους), προϋπολογισμού 8,15 δισ. ευρώ, εκ τω οποίων τα 3,15 προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 2,81 δισ από τις τράπεζες και τα 1,99 είναι ίδια συμμετοχή, Το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται σε 1,98% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής τους είναι τα 13,5 έτη.