Οικονομία

Η αληθινή ιστορία της βασίλισσας Σοφίας

Η βασίλισσα Σοφία ήταν η τρίτη κατά σειρά βασίλισσα της χώρας μας, σύζυγος του Κωνσταντίνου του Α’. Γεννήθηκε το 1870 και πέθανε το 1932. Ηταν κόρη του Φρειδερίκου Γ’ της Γερμανίας, αδελφή του Γουλιέλμου Β’ της Γερμανίας, καθώς και μητέρα τριών βασιλέων, του Γεωργίου Β’, του Αλεξάνδρου και του Παύλου. Σε ηλικία 17 ετών στο Λονδίνο με αφορμή τον εορτασμό του Χρυσού Ιωβηλαίου της βασίλισσας Βικτωρίας θα γνωρίσει για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1887, τον 19χρονο Κωνσταντίνο τότε Διάδοχο του ελληνικού θρόνου. Ο γάμος του ζεύγους θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου 1889 στη Μητρόπολη Αθηνών και ήταν η πρώτη φορά που τελέστηκαν πριγκιπικοί γάμοι στο ελληνικό κράτος.

Το “legacy” που μας κληροδότησε ήταν η δημιουργία χώρων πρασίνου στην Αθήνα, όπως στους λόφους του Αρδηττού και του Φιλοπάππου, αλλά και στην κοίτη του Ιλισού και η δημιουργία του νοσοκομείου Παίδων και του Πατριωτικού Συλλόγου Ελληνίδων που αποτέλεσε πρόδρομος του ΠΙΚΠΑ. Επίσης προώθησε, σύμφωνα με τον μελετητή της ζωής της Νίκο Παπακωνσταντίνου και συγγραφέα του βιβλίου “Η Βασίλισσα Σοφία Των Ελλήνων” που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φερενίκη, την ένταξη της Ανατολικής Μακεδονίας στην Ελλάδα το 1913. Δεν έπαυε όμως να κουβαλά το στίγμα της “αδελφής του Κάιζερ”. Αν και θεωρούσε την καταστροφή της Γερμανίας “πλήγμα για τον πολιτισμό”, δήλωνε “πρώτα βασίλισσα των Ελλήνων κι έπειτα Γερμανίδα πριγκίπισσα”.

Συζήτηση με τον συγγραφέα του βιβλίου Νίκο Παπακωνσταντίνου.

–Τι σας “τράβηξε” στην περίπτωση της Βασίλισσας Σοφίας;
Ενδιαφέρθηκα για τη ζωή της Βασίλισσας Σοφίας γιατί είχα τα δικά μου ερωτηματικά πάνω στο τι ήταν αυτό το πρόσωπο, πώς συμπεριφερόταν, κλπ. Ξεκίνησα την έρευνα μου και από εκεί και πέρα έβγαλα κάποια συμπεράσματα. Την θεωρώ λοιπόν, ένα πρόσωπο που με τις αντιλήψεις της θα μπορούσε να είναι και σύγχρονο, παρότι πέθανε 90 χρόνια πριν, ενώ πρέπει να πάμε και πάνω από 150 χρόνια πίσω για να εντοπίσουμε τη γέννηση της.

Οι απόψεις της για το πράσινο, την οικολογία και την προστασία των ζώων είναι επίκαιρες και στις μέρες μας. Αλλά και με την αντιμετώπιση της ζωής και της ασθένειας, τα νοσοκομεία Παίδων που προσπαθούσε να θεραπεύσει και να βοηθήσει τα ελληνόπουλα. Παρόλο που δεν είχε την καλοσύνη και την πραότητα της βασίλισσας Όλγας η οποία περνούσε δίπλα στον ετοιμοθάνατο και του κρατούσε το χέρι. Η Σοφία ήταν πιο πρακτική και ήθελε να έχει αποτελέσματα. Αυτό όσον αφορά την κοινωνική και φιλανθρωπική δράση της. Από την άλλη, της καταμαρτυρούσαν -και ήθελα να ξεκαθαρίσω- τη στάση της στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, την Γερμανοφιλία της ή όχι, την ύπαρξη ή όχι πολιτικής επιρροής εκ μέρους της, όλα αυτά. Για αυτό ξεκίνησα και καταπιάστηκα για δύο χρόνια με τη ζωή της.

Η αληθινή ιστορία της βασίλισσας Σοφίας
Η πριγκίπισσα Σοφία ποζάρει στο ατελιέ της φωτογράφου Alice Hughes, Λονδίνο 1894

Η αληθινή ιστορία της βασίλισσας Σοφίας

Δημοφιλέστερα

To Top