Η προτεραιότητα που δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην καθημερινή πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αποδεικνύεται από τις αλλεπάλληλες απομακρύνσεις διοικήσεων δημόσιων νοσοκομείων. Εδώ και σχεδόν τρεις μήνες έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές τεσσάρων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με όλες τις αποφάσεις να κατευθύνονται από δυσλειτουργίες στη θεραπεία, την ασφάλεια και τις συνθήκες παραμονής των ασθενών.
Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μόλις αντιληφθεί αδράνεια στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων, προχωρά σε άμεση παύση της διοίκησης, δείχνοντας εμπράκτως ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα αδιαφορίας, όπως ο ίδιος έχει τονίσει.
«Όταν ορκίστηκα υπουργός Υγείας κάναμε μία τηλεδιάσκεψη και κατέστησα σαφές ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης ευθύνη για ζητήματα που άπτονται της υγιεινής των χώρων του νοσοκομείου αλλά και των ασθενών», σημείωσε σε μία από τις συνεντεύξεις του σε σχέση με αυτό το ζήτημα. Στο «τιμόνι» των δημόσιων νοσοκομείων, άλλωστε, έρχονται το 2024 νέες διοικήσεις μέσω ενός συστήματος που βάζει τέλος στην επιλογή διοικητών με κομματικά κριτήρια.
Πρώτη κατά σειρά απομάκρυνση διοικητή, με απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη, ήταν στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», μετά από αναβολή μίας προγραμματισμένης χημειοθεραπείας. Αυτή προέκυψε από διαχειριστική αστοχία της διοίκησης του νοσοκομείου, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Δεν ήταν, όμως, το μοναδικό γεγονός που επέβαλε την απόφαση του υπουργού Υγείας. Ακολούθησαν χειρισμοί που ενόχλησαν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Επίσης, το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα έχει βρεθεί στο «μικροσκόπιο» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και οι ελεγκτές έχουν διαπιστώσει και αποτυπώσει σε πορίσματα απευθείας αναθέσεις, καθώς και υπερβάσεις σε αγορές και προμήθειες, όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες.
Περίπου ένα μήνα μετά, οι πρωτοφανείς εικόνες ξηλωμένων ταβανιών, τοίχων, βρώμικων τουαλετών από την Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα» που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από τηλεοπτικό ρεπορτάζ, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του υπουργού Υγείας, με αποτέλεσμα να παύσει από τα καθήκοντά τους τον διοικητή και την αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος.
«Επειδή πολλά νοσοκομεία έχουν πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανακαίνιση και αναβάθμισή τους με τη διάθεση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Για τις ψυχιατρικές κλινικές είναι σε εξέλιξη, ήδη, η υλοποίηση προγράμματος για την αναβάθμισή τους, συνολικού ύψους 3.5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Παρά ταύτα, και έως την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των υποδομών τους, ζητήθηκε εμφατικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους επικεφαλής των υγειονομικών περιφερειών να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα έχει να κάνει με την κατάσταση των χώρων υγιεινής ή μικροζημιές σε κάθε χώρο των νοσοκομείων με κάλυψη της δαπάνης από το υπουργείο Υγείας», ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας με αφορμή την παύση της διοίκησης του «Αγία Όλγα».
Διευκόλυνση στην αποκατάσταση ζημιών
Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Υγείας έχει δώσει το «ελεύθερο» στους διοικητές των νοσοκομείων ώστε να διευκολύνονται στη διαχείριση προβλημάτων της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, δε χρειάζονται χρονοβόροι διαγωνισμοί για πολλές αποκαταστάσεις ζημιών. Επίσης, έως ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό οι διαδικασίες να χορηγηθεί στα νοσοκομεία είναι ταχείες.
Τρίτο στη σειρά νοσοκομείο στο οποίο η διοίκηση είδε την…πόρτα της εξόδου είναι το Βενιζέλειο Νοσοκομείο στην Κρήτη. Ο κ. Χρυσοχοΐδης το επισκέφτηκε στα μέσα Οκτωβρίου και μία ημέρα μετά ανακοίνωσε την παύση από τα καθήκοντά του διοικητή και της αναπληρώτριας διοικήτριας. Το νοσηλευτικό ίδρυμα του Ηρακλείου βρέθηκε στο επίκεντρο της τοπικής ειδησεογραφίας, μεταξύ άλλων λόγω «αρρυθμιών» στην ομαλή λειτουργία των χειρουργείων.