Διεθνή

Κριτική από τον ΟΗΕ στη Ρωσία για την απόφασή της να χαρακτηρίσει τρομοκρατικό το κίνημα ΛΟΑΤΚΙ+

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ αποδοκίμασε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας που χαρακτηρίζει εξτρεμιστές τους ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, καλώντας τη Μόσχα να καταργήσει τους νόμους που επιβάλλουν διακρίσεις σε βάρος της εν λόγω κοινότητας.

«Καλώ τις ρωσικές αρχές να καταργήσουν άμεσα τους νόμους που θέτουν ακατάλληλους περιορισμούς στο έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή που εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας», ανέφερε ο Τουρκ σε δηλώσεις του.

Η απόφαση του δικαστηρίου εναντίον «του διεθνούς κοινωνικού κινήματος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας» όπως την αποκαλεί, είναι μέρος μιας σειράς αυξανόμενων περιορισμών ως προς τις εκφράσεις του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου στη χώρα.

Η Ρωσία, η κυβέρνηση της οποίας προωθεί μια εικόνα της χώρας φρουρού των παραδοσιακών αξιών σε αντίθεση με την παρακμάζουσα Δύση, έχει ήδη θέσει εκτός νόμου την προώθηση των «μη παραδοσιακών» σεξουαλικών σχέσεων και έχει απαγορεύσει την αλλαγή της νομικής καταχώρησης φύλου ή την ιατρικώς καθοδηγούμενη αλλαγή φύλου.

Η Ραβίνα Σαμντασάνι, η εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι η κατάσταση με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ στη Ρωσία «βαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο», με τα μέλη της να φοβούνται ότι μπορεί να συλληφθούν και να καταδικαστούν.

«Αυτό σημαίνει για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ότι θα υπάρξει περαιτέρω καταστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων της», δήλωσε η Σαμντασάνι στο Reuters αναφερόμενη στην απόφαση που έλαβε το δικαστήριο νωρίτερα σήμερα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η έλλειψη σαφήνειας γύρω από τον ορισμό που έδωσε το δικαστήριο για το κίνημα ΛΟΑΤΚΙ+, παρέχει το δικαίωμα στον νόμο να προβαίνει σε καταχρήσεις.

«Αφήνει πολλά περιθώρια αβεβαιότητας για τους ανθρώπους σχετικά με το τι μπορεί να τους οδηγήσει στη φυλακή και τι είναι επιτρεπτό», είπε.

Η ομοφυλοφιλία στη Ρωσία ήταν ποινικό αδίκημα έως το 1993 και χαρακτηριζόταν ως ψυχική ασθένεια έως το 1999.

Από το 2013 η Ρωσία έχει ποινικοποιήσει αυτό που χαρακτηρίζει «προπαγάνδιση» των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων σε παιδιά.

Πέρυσι ο νόμος αυτός επεκτάθηκε ώστε να ποινικοποιείται κάθε ενέργεια που θεωρείται απόπειρα προώθησης της ομοφυλοφιλίας στην δημόσια ζωή, στο διαδίκτυο ή σε ταινίες, βιβλία ή διαφημίσεις.

Δημοφιλέστερα

To Top