Ως «κοινωνική αναγκαιότητα» περιέγραψε την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις Ευρωεκλογές ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, συνθέτοντας βήμα βήμα το κεντρικό προεκλογικό του αφήγημα, καθώς κατακάθεται η σκόνη από τη διπλή διάσπαση του κόμματος.
«Αναγκαστικά θα είχαμε και τρίτο μνημόνιο»
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κασσελάκης κράτησε εμφανείς αποστάσεις από τη διακυβέρνηση Τσίπρα, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε το κρεβάτι για την κυβέρνηση της ΝΔ» λόγω της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, για να συμπληρώσει πως «προφανώς και έκανε λάθη ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά», προσθέτοντας ότι «το 41% από τη δική μας αποχή βγήκε». Ακολουθώντας ακόμη την «σκληρή γραμμή» των «Νεοπροεδρικών», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έδειξε τη «σπατάλη και τη διαπλοκή» των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή ως την αιτία προσφυγής στα μνημόνια, για να επισημάνει τελικά πως «αναγκαστικά θα είχαμε και τρίτο μνημόνιο».
Ως προς τη διπλή διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εξήγησε από πλευράς του ότι «ανήκει στο παρελθόν», ενώ περιέγραψε τη σημερινή εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ένα «συμπαγές κόμμα», το οποίο, ωστόσο, βρίσκεται στο «ναδίρ της μετά Αλέξη, της μετεκλογικής πορείας μας», όπως είπε, λόγω των μαζικών αποχωρήσεων.
Ο ίδιος, ωστόσο, δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος για προγραμματικές προεκλογικές συνεργασίες, λέγοντας πως «είμαι ξεκάθαρος: είμαστε το μόνο κυβερνητικό Κόμμα το οποίο μπορεί να διοικήσει τη χώρα με καθαρά χέρια», θυμίζοντας αρκετά τη ρητορική στελεχών, όπως ο Παύλος Πολάκης.
Η προσπάθεια, ωστόσο, του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να ανατάξει τις κομματικές δυνάμεις του ενόψει των Ευρωεκλογών προσκρούει στα δημοσκοπικά ευρήματα, με πιο πρόσφατη τη δημοσκόπηση της MRB, στην οποία η Κουμουνδούρου έρχεται τρίτη στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 10,9%, καθώς προηγούνται η ΝΔ με 32,5% και το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,2% αντίστοιχα. Πιο ανησυχητικό, όμως, για αρκετά στελέχη αποτελεί το γεγονός ότι στην ίδια έρευνα στην καταλληλότητα πρωθυπουργού προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 36,2% και με μεγάλη διαφορά από Νίκο Ανδρουλάκη που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 11%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης με 7,3%.
Κάτι τρέχει με τους «αυλικούς»
Η δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν συνιστά, σε κάθε περίπτωση, τον μοναδικό πονοκέφαλο της νέας ηγεσίας, καθώς τα «συντροφικά» μαχαιρώματα κλιμακώθηκαν με αφορμή την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σαββατοκύριακο, με επίδικο την νομή της εσωκομματικής εξουσίας ανάμεσα στις εναπομείνασες τάσεις, μετά τη διάσπαση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όλα άρχισαν στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, παραμονές της Κεντρικής Επιτροπής, όταν τέθηκε θεσμικά το ζήτημα της εκλογής νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος αμέσως μετά το Συνέδριο, όπως προβλέπει το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η καταστατική πρόβλεψη, ωστόσο, προκάλεσε την αντίδραση αρκετών στελεχών, με μεγαλύτερη ένταση των «Νεοπροεδρικών», οι οποίοι ζητούσαν η εκλογή του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να πραγματοποιηθεί μετά τις Ευρωεκλογές. Μολονότι την ίδια άποψη διατύπωσαν και άλλα στελέχη λόγω έλλειψης χρόνου, η ένταση με την οποία έθεσαν το θέμα οι «Νεοπροεδρικοί» ερμηνεύτηκε από πλευράς πολλών στελεχών ως ευθεία πίεση να παραταθεί ο χρόνος που θα είχαν στη διάθεσή τους, ώστε να διαμορφώσουν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς υπέρ τους μετά το Συνέδριο, όπως και στην εκλογή Συντονιστικών στις τοπικές και Νομαρχιακές εκδηλώσεις, στα μέσα Φεβρουαρίου.
Στην άποψη η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής να μετατεθεί μετά τις Ευρωεκλογές προσχώρησε και ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, υπό τη λογική, όμως, ότι αυτή θα προκαλούσε νέο κύκλο εσωστρέφειας, αλλά και αποπροσανατολισμό στην ετοιμότητα του κόμματος, ενόψει των Ευρωεκλογών. Κατόπιν αυτών, οι «Νεοπροεδρικοί», δηλαδή, οι Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Τσίπρας, Πέτρος Παππάς κα μετρούν μια εσωκομματική νίκη, έστω και με διαφορετική αφετηρία, ενώ παραμένουν ο ένας -αν όχι ο πλέον ισχυρός- πόλος του νέου «συστήματος ισχύος» στην Κουμουνδούρου, ο οποίος, κατά πληροφορίες, δεν διάγει τις καλύτερες ημέρες του με την ομάδα του Νίκου Παππά. Μάλιστα, διαρροές που εμφανίστηκαν την επομένη της Κεντρικής Επιτροπής ήθελαν τους «Νεοπροεδρικούς» να υστερούν αριθμητικά στα νέα κομματικά όργανα (τα οποία στην πράξη έχουν διάρκεια μόλις δύο μήνες, μέχρι δηλαδή το Συνέδριο), μολονότι οι «Νεοπροεδρικοί» είναι αντικειμενικά λιγότεροι στην παρούσα Κεντρική Επιτροπή, με δεδομένο ότι αυτή αντανακλούσε το συσχετισμό δυνάμεων που είχε διαμορφώσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Blame game