Η τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μπάιντεν στις 14 Δεκεμβρίου δείχνει να ξεκλειδώνει μετά από μήνες στασιμότητας και αντιπαραθέσεων το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία συνδέεται ευθέως και με την αγορά νέων και αναβάθμιση παλιών F-16 στην Τουρκία.
Ο προέδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Φουάντ Οκτάι ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων θα συνέλθει την Τρίτη το πρωί έχοντας στην ατζέντα της το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την αναβολή της ψηφοφορίας πριν από ένα μήνα.
Εφόσον η ψηφοφορία γίνει κανονικά και το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε το Πρωτόκολλο θα τεθεί προς ψήφιση και στην Ολομέλεια όπου ο Ταγίπ Ερντογάν έχει την αναγκαία πλειοψηφία και έτσι ξεπερασθεί το προτελευταίο εμπόδιο (καθώς εκκρεμεί και η έγκριση από την Ουγγαρία) για να καταστεί η Σουηδία το 32ο μέλος της Συμμαχίας.
Η Επιτροπή είχε συζητήσει το Πρωτόκολλο στις 16 Νοεμβρίου, αλλά ανέβαλλε την ψηφοφορία καθώς οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είχαν εκφράσει αμφιβολίες για το εάν η Σουηδία έχει ικανοποιήσει όλους τους όρους που είχαν τεθεί για την αντιμετώπιση των ανησυχιών ασφαλείας της Τουρκίας. Ο κ.Οκτάι πάντως επανέλαβε ότι η Τουρκία περιμένει ακόμη κινήσεις από την Σουηδία στην αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» σχετικά με την «χρηματοδότηση και στρατολόγηση των τρομοκρατών του ΠΚΚ» αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτές πρέπει να γίνουν πριν το πρωτόκολλο οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης.
Ο Ταγίπ Ερντογάν πεισματικά όλο το προηγούμενο διάστημα είχε αρνηθεί να αποδεχθεί την σύνδεση του ζητήματος της Σουηδίας με την αγορά των F-16, όμως το τελευταίο διάστημα προσπάθησε να αποκρούσει την πίεση δηλώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονη η επικύρωση του πρωτοκόλλου για την Σουηδία από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση με την έγκριση του πακέτου των F16 από το αμερικανικό Κογκρέσο. Όμως ο ελιγμός αυτός προσέκρουσε στην άρνηση των μελών του Κογκρέσου να κάνουν την οποιαδήποτε κίνηση πριν εγκριθεί η ένταξη της Σουηδίας από την Τουρκία και ενώ το κλίμα στην Ουάσιγκτον μεταξύ των νομοθετών έχει βαρύνει για την Τουρκία και τον Τούρκο πρόεδρο λόγω της στάσης του στον πόλεμο της Γάζας και την στήριξη που προσφέρει στην Χαμάς.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μπάιντεν ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε πίεση για να δοθεί λύση στο θέμα της Σουηδίας και, ενώ στο επίσημο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου δεν υπήρχε αναφορά στα F-16 αλλά στην «διαλειτουργικότητα» των εξοπλισμών γενικώς, αντιθέτως ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι έχει θετικά μηνύματα για τα F16 και ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την στήριξη του στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Την Κυριακή ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και Χακάν Φιντάν.
Το πακέτο αφορά την πώληση στην Τουρκία 40 F-16 και 50 κιτ αναβάθμισης παλαιών F-16.
Η εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία υποχρεώνει τον Ταγίπ Ερντογαν να κινηθεί αναζητώντας μια λύση που θα διασώζει τα προσχήματα για τον ίδιο και θα καλύψει άμεσα τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά και το μπλόκο της Γερμανίας στην πώληση των Eurofighter Typhoon.
Ακόμη βεβαίως δεν είναι γνωστό εάν μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης την Τρίτη, ο κ. Ερντογάν θα προωθήσει άμεσα το Πρωτόκολλο της Σουηδίας στην Ολομέλεια ή θα κωλυσιεργήσει και πάλι περιμένοντας μια αντίστοιχη κίνηση από την Ουασιγκτον.
Εάν πάντως επιλέξει να ολοκληρωθεί η διαδικασία διακινδυνεύει να βρεθεί σε ακόμη πιο δύσκολη θέση καθώς θα έχει καταθέσει το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει στον εκβιασμό του εναντίον του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον, ενώ στο Κογκρέσο υπάρχουν ακόμη ισχυρές αντιστάσεις για την έγκριση της συμφωνίας των F-16.
Eιδήσεις σήμερα:
Μακελειό στην Πράγα: Ο σπασίκλας που μισούσε τον κόσμο – Και αυτοσχέδια βόμβα είχε στο σπίτι του
Βρετανία: Ερωτικό τρίγωνο στη φυλακή – Ο κατάδικος που έκανε τηλεφωνικό σεξ με υπάλληλο, είχε σχέση και με νοσοκόμα!
Απίστευτο βίντεο από την Κίνα: Ασθενής κουνήθηκε στη διάρκεια επέμβασης και ο γιατρός της έριξε μπουνιές