Πολιτική

Ροντέο ο ΣΥΡΙΖΑ – Μαίνεται ο εμφύλιος για το δάνειο και τα κόκκινα media

Σε νέο εμφύλιο εξελίσσεται για την Κουμουνδούρου η υπόθεση του μυστηριώδους δανείου, άνω των 200.000 ευρώ, του προέδρου του κόμματος προς τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα media του ΣΥΡΙΖΑ για να καλυφθούν ταμειακές τρύπες, τη στιγμή που πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος είναι στις ΗΠΑ για τις γιορτές, επεξεργάζεται πρόγραμμα άμεσης εξυγίανσης των κομματικών ενημερωτικών Μέσων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της εφημερίδας «Αυγή», της συνοδής ιστοσελίδας και του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο.

Παρά το εορταστικό κλίμα, κορυφαία στελέχη αιφνιδιάστηκαν πλήρως όταν ενημερώθηκαν από δημοσιεύματα για τα περί του δανεισμού του κόμματος ενός τόσο μεγάλου ποσού από εταιρεία του προέδρου, τη στιγμή που, όπως είναι γνωστό, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται για τα κόμματα, με το ανώτατο όριο δωρεάς από ένα φυσικό πρόσωπο προς ένα πολιτικό κόμμα να είναι στις 20.000 ευρώ. Λίγο αργότερα, κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, άρχισαν να θέτουν σειρά ερωτημάτων για το εταιρικό σχήμα που χρησιμοποιήθηκε για το δάνειο. «Ηταν στη ναυτιλία, εκεί όλοι έχουν offshore, μήπως είναι μια τέτοια εταιρεία;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος υποστήριξε μάλιστα ότι υπάρχει πάντοτε το ερώτημα της προέλευσης των χρημάτων, της δανειακής σύμβασης και του επιτοκίου, προκειμένου, όπως είπε, να τηρηθεί ο ελληνικός νόμος.

Αμέσως μετά, ο γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιος Γεωργόπουλος δήλωσε στο KONTRA CHANNEL ότι ο κ. Κασσελάκης έχει ήδη εκταμιεύσει 20.000 ευρώ προς τις εταιρείες Αυγή Α.Ε. και Left Media, που διαχειρίζεται τον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο. Ο κ. Γεωργόπουλος, αφού διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν χρωστά ούτε ευρώ, δήλωσε στον κομματικό ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο ότι ο κ. Κασσελάκης «από τις δικές του εταιρείες χρηματοδότησε τα Μέσα, τη Left Media και την Αυγή, με ένα ποσό μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ, με δανειακή σύμβαση, απολύτως νόμιμα». Πρόσθεσε δε ότι τα χρήματα θα επιστραφούν στον κ. Κασσελάκη όταν γίνει η εκταμίευση της (μειωμένης κατά 3 εκατ. τον χρόνο) κρατικής επιχορήγησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Γεωργόπουλος επιχείρησε έτσι έναν διαχωρισμό ανάμεσα στη δανειοδότηση μεταξύ των εταιρειών των κομματικών media του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του κόμματος – λέγοντας μάλιστα ότι «η χρηματοδότηση ενός κόμματος από μια ιδιωτική εταιρεία θα ήταν ο ορισμός της διαπλοκής»!

Επιχείρηση «Εξυγίανση»

Σε κάθε περίπτωση, η εξυγίανση των κομματικών Μέσων, η οποία συνιστά μία από τις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας για το 2024, δεν είχε γίνει αντιληπτή ως επείγουσα από μέρος των εργαζομένων, ενώ ο κ. Κασσελάκης είχε διαβεβαιώσει άπαντες ότι τα κομματικά Μέσα θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα, κατά την παρθενική -και καταδρομική- επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις τους αμέσως μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος. Την ίδια αίσθηση εξέπεμπαν και οι πρώτες κινήσεις στην καθημερινή λειτουργία επί των ημερών του, μετά την επιλογή της Βούλας Κεχαγιά για τη θέση της διευθύντριας της «Αυγής», αλλά και του Αδάμ Γιαννίκου ως επικεφαλής του Κόκκινου και πρόσωπο επιρροής της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Δώρας Αυγέρη. Είχαν προηγηθεί κάποιες απομακρύνσεις από το πρόγραμμα του ραδιοφώνου, αλλά και αυξήσεις σε κάποιους μισθούς με το… καλημέρα.

Η πρώτη σοβαρή κρίση στα κομματικά Μέσα επί εποχής Κασσελάκη προκλήθηκε, ωστόσο, όταν απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα του ραδιοφώνου προ ημερών η Ευγενία Λουπάκη, πρώην σύζυγος του δημοσιογράφου Θανάση Καρτερού. Με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης είχε επιλέξει την εκπομπή της για να επικοινωνεί «αδιαμεσολάβητα» με τους ακροατές, είχε δοθεί η εντύπωση ότι η ίδια διατηρούσε προσωπική επικοινωνία με τον κ. Κασσελάκη, μόνο που μια ανάρτησή της για εκείνον, η οποία στηρίχθηκε σε ψευδείς ειδήσεις, προκάλεσε αρχικά την απόλυσή της. Αυτή αρχικά αποφεύχθηκε με την αντιπρόταση υποχρεωτικής άδειας 15 ημερών, αλλά η κυρία Λουπάκη επέλεξε τελικά τον δρόμο της παραίτησης, χωρίς να κρύβει πως «κόπηκε» τηλεφωνικώς.

Τα σενάρια

Ασχέτως, πάντως, επιλογών και προσώπων, η νέα οικονομική πραγματικότητα για την Κουμουνδούρου φέρνει πάνω στο τραπέζι των ηγετικών κλιμακίων ποικίλα σενάρια για την τύχη των κομματικών Μέσων στο εξής. Ως επικρατέστερο σενάριο φαντάζει η αναστολή του καθημερινού φύλλου της «Αυγής», η έκδοση του οποίου κοστίζει περίπου 300.000 ευρώ κατ’ έτος, χρήματα τα οποία, ωστόσο, εξασφαλίζει από τις ετήσιες συνδρομές. Για τους καλά γνωρίζοντες, αν η διακοπή της κυκλοφορίας του καθημερινού φύλλου δεν συνοδευτεί με περίπου 12-15 απολύσεις, τότε η μείωση στο μισθολογικό κόστος δεν θα είναι αρκετή, πολύ περισσότερο όταν οι μισθοί στα κομματικά Μέσα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χαρακτηρίζονται τα τελευταία χρόνια διόλου παχυλοί.

Η όποια αναδιάρθρωση, ωστόσο, προσκρούει στο κόστος των αποζημιώσεων στην περίπτωση τυχόν απολύσεων, καθώς κυμαίνεται στο 1,5 εκατ. ευρώ για τους εργαζομένους της «Αυγής» έναντι 500.000-600.000 ευρώ για το δυναμικό του Κόκκινου, καθώς οι συμβάσεις των εργαζομένων στο έντυπο μετρούν αρκετές δεκαετίες.

Στο σκηνικό αυτό, σχεδόν βέβαιη φαντάζει και η έμφαση στην ψηφιακή έκδοση της «Αυγής» προκειμένου να αυξηθεί η διαφημιστική δαπάνη, όπως και κινήσεις αναβάθμισης του κομματικού ραδιοφώνου, το οποίο βρίσκεται σχετικά ψηλά στην κατάταξη των ενημερωτικών σταθμών στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Επικαλούμενος τη δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι θα υπεραμυνθεί των θέσεων εργασίας στα κομματικά media, ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είμαι δημόσιος υπάλληλος» και «παρότι συμβαίνει στα Μέσα, θα παραμείνω εκεί. Ολα είναι συνάρτηση και του έργου και της απόδοσης», παρατήρησε, κάνοντας λόγο, ωστόσο, για προσωπική του «διερμήνευση».

Δημοφιλέστερα

To Top