Μετά τις υψηλές επιδόσεις και τα απρόσμενα πολλαπλά ρεκόρ του 2023, η νέα χρηματιστηριακή χρονιά στη Wall Street ξεκίνησε με ρευστοποιήσεις και μάλιστα με επίκεντρο κυρίως τις τεχνολογικές μετοχές και τις περίφημες «Υπέροχες Επτά» που οδήγησαν το περσινό ράλι. Αν και τουλάχιστον την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, οι απώλειες κάπως συρρικνώθηκαν.
Έτσι στο ταμπλό, ο Dow Jones ήταν ο μόνος που κατάφερε να «βγάλει» αντιστάσεις καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,07% στις 37.715 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,57% φτάνοντας τις 4.742 μονάδες και ο Nasdaq βρέθηκε στο… κόκκινο με πτώση ύψους 1,63% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 14.765 μονάδες.
Ειδικά για τον Nasdaq ήταν η χειρότερη επίδοση από τον περασμένο Οκτώβριο!
Αντιθέτως, στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις πήραν την ανιούσα. Η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε πάνω από οκτώ μονάδες στο 3,946% και του 30ετούς έφτασε το 4,085% με άνοδο άνω των έξι μονάδων.
Αν και οι ρευστοποιήσεις είναι συχνό φαινόμενο την πρώτη χρηματιστηριακή ημέρα της νέας χρονιάς, ειδικά δε, αν έχουν προηγηθεί παχυλά κέρδη, το αιφνίδιο κύμα διόρθωσης κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο αιφνιδίασε τους αναλυτές. Αν και η αιτία είχε πολύ συγκεκριμένο όνομα, αυτό της Apple.
O τεχνολογικός κολοσσός εξελίχτηκε σε αρνητικό πρωταγωνιστή μετά το ράπισμα που δέχτηκε από την Barclays, η οποία προχώρησε σε αρνητική αξιολόγηση για την πορεία της εταιρείας και σε υποβάθμιση της μετοχής της σε underweight βασιζόμενη κυρίως στην επιβράδυνση των πωλήσεων των iPhones.
Η βρετανική τράπεζα στάθηκε επιφυλακτική απέναντι στις προοπτικές πωλήσεων του iPhone 15, αλλά και στις δυνατότητες βελτίωσης του iPhone 16, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πίεση που δέχεται η κορυφαία σε μέγεθος εταιρεία στον πλανήτη στην στρατηγική αγορά της Κίνας, όπου οι αρχές έχουν αρχίσει να «πολεμούν» ανοιχτά τις ξένες συσκευές κινητών προάγοντας τις εγχώριες τεχνολογικές, κυρίως την Huawei.
Βασιζόμενη στα στοιχεία αυτά οι αναλυτές της Barclays αναθεώρησαν προς τα κάτω την τιμή-στόχο της μετοχής στα 160 δολάρια και προέβλεψαν ουσιαστικά μια πτώση κατά 17% μέσα στη χρονιά, προκαλώντας έντονους τριγμούς όχι μόνο στην πορεία της μετοχής της σήμερα, αλλά στον ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο.
Η μετοχή της Apple έχασε πάνω από 4% «πιάνοντας» χαμηλό σχεδόν επτά εβδομάδων και με την συνολική αξία της εταιρείας να μειώνεται κατά περίπου 90 δισ. δολάρια. Και ο αντίκτυπος δεν άφησε κανένα μέλος των «Υπέροχων Επτά» αλώβητο.