Οικονομία

Εισφορά αλληλεγγύης και ενιαίος κανονισμός παροχών ΕΦΚΑ: Τα ανοιχτά θέματα για τη Δόμνα Μιχαηλίδου

Εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να «κλειδώσουν» δύο από τα ανοιχτά θέματα που έχει να διαχειριστεί η νέα υπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και τα οποία επηρεάζουν χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Πρόκειται για το λίφτινγκ στην εισφορά αλληλεγγύης καθώς και την εφαρμογή ενιαίων κανόνων παροχών σε χρήμα στον ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα:

Εισφορά αλληλεγγύης: Πονοκέφαλο για τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αποτελεί η αναμόρφωση «λιφτινγκ» της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων καθώς όλα τα μοντέλα που επεξεργάζονται οδηγούν σε μείωση των εσόδων κατά 250 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ωστόσο στόχος είναι – αν και δεν έχουν κλειδώσει ακόμα τα ποσά – να καταστεί δικαιότερη η επιβάρυνση 400.000 συνταξιούχων, κυρίως των ΔΕΚΟ και του δημοσίου που εισπράττουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις από τη νέα υπουργό εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Ο τέως υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναμόρφωσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) τονίζοντας «θα αλλάξουμε κλιμακωτά την ΕΑΣ, προκειμένου να επιτύχουμε ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα», χωρίς όμως να δεσμευτεί για το χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του μέτρου.

Η έννοια «ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα» σημαίνει ότι κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν, καθώς η ΕΑΣ ως το τελευταίο προπύργιο των μνημονιακών περικοπών αποτελεί σημαντικό πόρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι:

Στο πρώτο σενάριο εξετάζεται η αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ΕΑΣ, ώστε αυτή να μην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ» αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου, όπως δηλαδή ακριβώς συμβαίνει και με τους φορολογικούς συντελεστές στην φορολογία εισοδήματος.

Για παράδειγμα, σύνταξη 1.500 ευρώ, έχει σήμερα ΕΑΣ 3%, η οποία επιβάλλεται σε όλο το ποσό και είναι 45€. Αν όμως επιβάλλεται μόνο στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400€, δηλαδή στα 100€ με έναν κάπως αυξημένο συντελεστή – π.χ. 10% – τότε το ποσό της εισφοράς μειώνεται, για παράδειγμα, στα 10€.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μείωση των συντελεστών της ΕΑΣ από το δεύτερο κλιμάκιο και πάνω. Η λογική σε αυτό το σενάριο είναι πως με το ισχύον σύστημα ο συντελεστής διπλασιάζεται από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο, δηλαδή αυξάνεται απότομά από το 3% στο 6%.

Ενιαίος κανονισμός παροχών ΕΦΚΑ- Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν

Την έκδοση ενιαίου κανονισμού παροχών ΕΦΚΑ προκειμένου να εξισωθούν οι παροχές σε χρήμα όπως για παράδειγμα τα έξοδα κηδείας ή αποτέφρωσης, το επίδομα ασθενείας, κατασκήνωσης, τοκετού, εργατικού ατυχήματος και τα αναπηρικά επιδόματα επεξεργάζεται επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκο Μηλαπίδη και στόχο ο νέος κανονισμός να νομοθετηθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Δημοφιλέστερα

To Top