Ελλάδα

Μικροί εξερευνητές κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο με τη δύναμη της τεχνολογίας


Sponsored Content

Όταν ο Νίκος Ευστρατίου και ο Βαγγέλης Ιορδάνου, ονειρεύτηκαν να κάνουν κάτι για τις δασικές πυρκαγιές που έκαιγαν κάθε καλοκαίρι στο νησί της Λέσβου, το Ίδρυμα Vodafone ήταν δίπλα τους σε κάθε βήμα: χάρη στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next, οι δύο μαθητές Λυκείου του 5ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, σε συνεργασία με τον καθηγητή τους Παναγιώτη Μανιάτη, απέκτησαν ελεύθερη πρόσβαση σε εργαλεία και νέες τεχνολογίες και κατασκεύασαν ένα μικρό ηλεκτρικό αυτόνομο αεροσκάφος που εντοπίζει τυχόν φωτιές, προειδοποιώντας εγκαίρως την Πυροσβεστική Υπηρεσία 24 ώρες το 24ωρο.

Έτσι και φέτος, για άλλη μια χρονιά, ο 7ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next, καλεί μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να λύσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας και του τόπου τους με μια δική τους κατασκευή ή τεχνολογική εφαρμογή. Νέοι και νέες από κάθε μέρος της Ελλάδας που φαντάζονται κάπως διαφορετικά τη ζωή τους μπορούν να διεκδικήσουν την αλλαγή, με τους καθηγητές τους σε ενεργό ρόλο δίπλα τους και όχι στην έδρα απέναντί τους. Οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι ίδιοι αλλά και οι συνάνθρωποί τους μετατρέπονται σε έναν γρίφο προς αποκωδικοποίηση, μια δοκιμασία που θα τους φέρει πιο κοντά στον μαγικό κόσμο των δεξιοτήτων STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).


20171202_ThaliaG_Voda-Stem-Kos_Web_099

Σπασμένα πεζοδρόμια ακατάλληλα για αναπηρικά αμαξίδια και καρότσια; Συνωστισμός στα αστικά λεωφορεία; Τσίχλες και λιωμένες τούρτες σε κάδους ανακύκλωσης; Οι νέοι και οι νέες της χώρας έχουν τη λύση και το Ίδρυμα Vodafone το ξέρει καλά και τους εμπιστεύεται. Για αυτό και τους δίνει το βήμα, τα εφόδια και το χρονικό περιθώριο να τη δοκιμάσουν, να την αναπτύξουν και να την τελειοποιήσουν. Οι σύγχρονοι υπερήρωες πηγαίνουν σχολείο και ο κρυπτονίτης δεν τους νικά: υπέρυθρες ακτινοβολίες, αλγόριθμοι και ρομπότ θα τον εξουδετερώσουν.

Το πρόγραμμα Generation Next στέκεται δίπλα στα σχολεία και λειτουργεί υποστηρικτικά ως ένας πολύτιμος εκπαιδευτικός θεσμός. Αν λοιπόν οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ Μυτιλήνης εντόπισαν τη λύση για τις δασικές πυρκαγιές του νησιού τους στον ουρανό, οι μαθητές του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας εμπνεύστηκαν τη λύση για τη μετακίνηση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα από το διάστημα. Ακολουθώντας συγκεκριμένες τεχνολογίες αεροναυτικής, κατασκεύασαν ένα όχημα, του οποίου το αρθρωτό μπροστινό τμήμα σχεδιάστηκε με βάση τα Rover εξερεύνησης που ταξιδεύουν στον Άρη και τη Σελήνη. Αν ένα Rover μπορεί να κινηθεί σε ακατοίκητες και δυσπρόσιτες εκτάσεις, δεν θα μπορεί αντίστοιχα να προσφέρει ελευθερία και άνεση μετακίνησης σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη;

Το σπουδαίο επομένως, με τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next είναι το ότι ανοίγει διάπλατα την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και κατ’ επέκταση στη δυνατότητα για ένα καλύτερο αύριο σε όλους και όλες ανεξαιρέτως. Μαθητές και μαθήτριες που επιθυμούν να δουν τα όνειρά τους να εκπληρώνονται, μπορούν να σχηματίσουν τη δική τους ομάδα με επικεφαλής έναν ή μία εκπαιδευτικό που θα δηλώσει συμμετοχή έως τις 4 Μαρτίου 2024 και θα υποβάλει το project έως τις 28 Απριλίου 2024. Μέσα από τον πειραματισμό, τη συνεργασία και την πραγματική ανάγκη να βρεθεί λύση σε κάποιο πρόβλημα, η μάθηση θα μετατραπεί σε μια διασκεδαστική εμπειρία και ο «απόμακρος» κόσμος της τεχνολογίας και της ψηφιακής πραγματικότητας θα ανοίξει τις πόρτες του να υποδεχτεί τις πρωτοποριακές ιδέες των τολμηρών «εξερευνητών του σήμερα».

Δημοφιλέστερα

To Top