Εκτάκτως συνήλθε με τηλεδιάσκεψη η Σύνοδος των Πρυτάνεων χθες Τρίτη (23/1), κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Προεδρείου της.
«Ήταν μία ευκαιρία να εκφράσουμε όλοι τις απόψεις μας και να υιοθετήσουμε μία κοινή γραμμή στο πως θα διαχειριστούμε την κατάσταση, που έχει προκύψει εξαιτίας των καταλήψεων ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια», αρχίζει να λέει ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτιος Μάρης.
«Η πεποίθησή μας είναι πως το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοικτό, να συζητάει, να είναι χώρος ανταλλαγής απόψεων και αλληλεπίδρασης αντί για ένα Ίδρυμα που βρίσκεται υπό κατάληψη. Οποιαδήποτε πρακτική, όπως η κατάληψη αναστέλλει τη λειτουργία του πανεπιστημίου στο εκπαιδευτικό, ερευνητικό ή διοικητικό έργο του, δεν λύνει προβλήματα, ούτε είναι ο κατάλληλος δρόμος για να συζητήσουμε τα θέματα του πανεπιστημίου. Συνοψίζοντας, η λειτουργία του Πανεπιστημίου είναι αδιαπραγμάτευτη», θα πει ο ίδιος.
Η ενιαία αντιμετώπιση της κατάστασης από πλευράς των πρυτανικών αρχών είναι ιδιαίτερα σημαντική, ανεξαρτήτως του αν δεν επικρατούν οι ίδιες συνθήκες παντού – για παράδειγμα, στο πανεπιστήμιο Αιγαίου ή στο Δημοκρίτειο δεν υπάρχει καμία κατάληψη αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπως και στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, του Πολυτεχνείου Κρήτης, χθες σημειώθηκαν επεισόδια. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, «στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Φοιτητικών Συλλόγων για το συντονισμό των κινητοποιήσεων, ήταν από τη μια πλευρά η Πανσπουδαστική και οι Αριστερές κινήσεις, από την άλλη η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΠΑΣΠ. Ανέβηκε η ένταση στη συζήτηση και κατέληξε σε συμπλοκή. Αποχώρησαν οι δύο παρατάξεις (ΔΑΠ και ΠΑΣΠ). Τέτοια περιστατικά προσπαθούμε να αποφύγουμε, ζητώντας από τους φοιτητές να κατανοήσουν τις επιπτώσεις των πράξεών τους».
Άλλωστε, στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης, που εξέδωσε η Σύνοδος των Πρυτάνεων, γίνεται σαφής αναφορά στο θέμα των εξαμήνων και των εξετάσεων.
«Εάν συνεχιστούν οι καταλήψεις, θα χαθεί το εξάμηνο και η εξεταστική. Ο νόμος ορίζει το εξάμηνο διαρκεί 13 εβδομάδες. Διαφορετικά, χάνεται. Σε ό,τι αφορά την εξεταστική, επίσης κινδυνεύει να χαθεί, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, δεν προτίθενται να ζητήσουν τη δυνατότητα να γίνουν εξ αποστάσεως οι εξετάσεις. Αυτά πρέπει να έχουν κατά νου οι φοιτητές», εξηγεί ο δρ Μάρης.
Όσο για τις καταλήψεις, ο νόμος είναι ξεκάθαρος πως είναι παράνομες ενώ υπάρχει η δυνατότητα άμεσης εμπλοκής της δικαιοσύνης με τη δίωξη όλων όσοι κάνουν τις καταλήψεις. «Παροτρύνουμε τους φοιτητές μας να εκφράζουν τις απόψεις τους με οποιονδήποτε τρόπο είναι πρόσφορος, απορρίπτεται όμως κάθετα η κατάληψη. Παράλληλα, στέλνουμε ένα μήνυμα σε όσους επιθυμούν να ‘επιβάλουν’ τις καταλήψεις, ότι πρόκειται για μία μη αποδεκτή πρακτική», συνεχίζει ο πρόεδρος της Συνόδου υπογραμμίζοντας τα ακόλουθα: «Οι καταλήψεις είναι υποκινούμενες. Εκπορεύονται από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες ή πολιτικά κόμματα – είναι σαφές αυτό. Και γι’αυτό ακριβώς εμφανίζονται συντονισμένα. Επομένως, όσοι επιλέγουν αυτή την κλιμάκωση, ας αναλάβουν και την ευθύνη. Στις σύγχρονες δημοκρατίες, τα θέματα συζητούνται και δεν γίνονται ακραίες ενέργειες. Υπάρχει ο σεβασμός της πλειοψηφίας. Και η πλειοψηφία είναι ξεκάθαρο ότι θέλει τα πανεπιστήμια ανοιχτά», καταλήγει.
Επιθυμούν ή όχι οι πρυτανικές αρχές των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων την ταχύτερη ψήφιση του νόμου που θα επιτρέπει την ίδρυση παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων; Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνόδου, «πολλοί από τους συμμετέχοντες στην Έκτακτη Σύνοδο πρυτάνεις είπαν ότι έχει καθυστερήσει η δημοσίευση του νόμου και η ψήφισή του. Αυτό μας βάζει σε μία διαδικασία διάρκειας, όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι να απορρυθμιστεί η κατάσταση. Επιθυμούμε να ξεκινήσει η συζήτηση επί του προκειμένου, να εξετάσουμε τυχόν περιθώρια βελτίωσης και μετά την ψήφιση, να ξαναμπούμε στην καθημερινότητά μας».
Εκτός του καίριου ζητήματος των καταλήψεων, στη χθεσινή Έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, έγινε μία εμπεριστατωμένη συζήτηση επάνω σε θέματα ενίσχυσης του πανεπιστημίου και των προτεραιοτήτων που θέτουν τα ίδια.
Όπως διευκρινίζει ο δρ Φώτιος Μάρης, «πέρα από τις χρηματοδοτήσεις, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, επιθυμούμε την άμεση ενίσχυσή μας με μόνιμο προσωπικό – είτε αφορά μέλη ΔΕΠ, είτε αφορά διοικητικό προσωπικό, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά κενά, τα οποία επί σειρά ετών δεν έχουν καλυφθεί. Επιπλέον, διεκδικούμε αύξηση της ετήσιας επιχορήγησης των πανεπιστημίων στους τακτικούς προϋπολογισμούς με ένα προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια. Αν και φέτος, υπάρχει μία αύξηση της τάξης του 8% με 9%, στόχος μας είναι για τα επόμενα 3 ή 4 χρόνια, να αυξάνεται η χρηματοδότηση του τακτικού μας προϋπολογισμού κατά περίπου 8 με 10% κάθε χρόνο, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην εξυπηρέτηση των βασικών λειτουργικών μας αναγκών, συμβαδίζοντας με το κύμα ακρίβειας».