Διεθνή

Πολιτική «μάχη» στη Γαλλία μετά την απόφαση για το μεταναστευτικό

Η γαλλική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα προωθήσει άμεσα τον αμφιλεγόμενο μεταναστευτικό νόμο, παρά το γεγονός ότι πολλά από τα μέτρα έχουν ακυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Τα περισσότερα από τα 35 μέτρα που απορρίφθηκαν από το εννεαμελές Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας προστέθηκαν στο νομοσχέδιο λόγω των πιέσεων της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, σημειώνει το BBC.

Ακόμη και με τα άρθρα που έμειναν, ο νέος νόμος καθιστά πιο σκληρούς τους κανόνες για το μεταναστευτικό.

Μεταξύ άλλων, ακόμη και οι αλλοδαποί που βρίσκονται νόμιμα στη Γαλλία μπορούν πλέον να απελαύνονται αν έχουν ποινικές καταδίκες. Όσοι ήλθαν στη Γαλλία πριν από τα 13 τους χρόνια ή όσοι ζουν στη Γαλλία για περισσότερα από 20 χρόνια θα μπορούσαν και αυτοί να απελαθούν εάν τους επιβληθεί μεγάλη ποινή φυλάκισης και θεωρηθούν «σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη».

Βάσει του νόμου, κάθε νομάρχης θα πρέπει να αποφασίσει ποιοι παραβάτες θα πρέπει να απελαθούν.

Από την άλλη πλευρά, ο νόμος περιλαμβάνει μέτρα που εμποδίζουν τις αρχές να τοποθετούν σε κέντρα κράτησης άτομα κάτω των 18 ετών. Δίνει ακόμη στους νομάρχες την εξουσία να χορηγούν άδειες παραμονής διάρκειας ενός έτους σε άτομα χωρίς χαρτιά που εργάζονται σε κλάδους όπως οι κατασκευές, οι οποίες είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι το Συνταγματικό Συμβούλιο επικύρωσε όλα τα μέτρα της κυβέρνησης και ότι τώρα ήρθε η ώρα να τεθεί ο νόμος σε εφαρμογή. Η χώρα «ποτέ δεν θα είχε έναν τόσο σκληρό νόμο», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι TF1 το βράδυ της Πέμπτης.

Η απόφαση συνέπεσε με τα τελευταία στοιχεία για τη μετανάστευση από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των αλλοδαπών παραβατών που θα απελαθούν από τη Γαλλία το 2023 αυξήθηκε κατά 10,7% περισσότερους από 17.000, αν και πολύ χαμηλότερα από τους αριθμούς πριν από την πανδημία.

Οι αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά 8,6% πέρυσι σε σχεδόν 142.500, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η πολιτική διάσταση

Δημοφιλέστερα

To Top